Pa­si­ro­do, iki lie­pos 1 d. Lie­tu­vo­je bu­vo įre­gist­ruo­ta apie 900 tūkst. įsta­ty­mo rei­ka­la­vi­mų nea­ti­tin­kan­čių ke­lių trans­por­to prie­mo­nių, to­dėl as­me­ni­niai pra­ne­ši­mai apie nu­ma­to­mą iš­re­gist­ra­vi­mą ne­bu­vo siun­čia­mi, bet bend­ras per­spė­ji­mas apie tai bu­vo pa­skelb­tas in­ter­ne­te, te­le­vi­zi­jo­je, ra­di­ju­je ir spau­do­je. Dau­gu­ma šių TP Lie­tu­vo­je jau se­niai bu­vo ne­beeksp­loa­tuo­ja­mos – jos par­duo­tos į už­sie­nio ša­lis ar išar­dy­tos da­li­mis, bet jų sa­vi­nin­kai bu­vo dar ne­si­krei­pę dėl iš­re­gist­ra­vi­mo.

„Regitra“ Vie­šų­jų ry­šių spe­cia­lis­tė Lai­mu­tė Užu­pė tei­gė, kad nuo 2014 m. lie­pos 2 d. trans­por­to prie­mo­nės val­dy­to­jui iš anks­to pra­ne­ša­ma, jog jau lai­kas pa­si­rū­pin­ti pri­va­lo­mą­ja ap­žiū­ra ar pri­va­lo­muo­ju drau­di­mu, kad ji po tam tik­ro lai­ko­tar­pio ne­bū­tų iš­re­gist­ruo­ta. VĮ „Re­git­ra“ apie tai pra­ne­ša at­siųs­da­ma spe­cia­lų pra­ne­ši­mą pa­štu.

Šis pra­ne­ši­mas iš­siun­čia­mas ga­vus in­for­ma­ci­ją iš Cent­ra­li­zuo­to­sios tech­ni­nės ap­žiū­ros duo­me­nų ba­zės ar Trans­por­to prie­mo­nių ci­vi­li­nės at­sa­ko­my­bės pri­va­lo­mo­jo drau­di­mo duo­me­nų ba­zės, nu­ro­dant, kad TP nea­ti­tin­ka Sau­gaus eis­mo au­to­mo­bi­lių ke­liais įsta­ty­mo rei­ka­la­vi­mų, taip pat jei as­muo ne­si­krei­pė dėl lei­di­mo da­ly­vau­ti eis­me su­stab­dy­mo.

Kaip at­nau­jin­ti re­gist­ra­ci­ją?

Konk­re­čios iš­re­gist­ra­vi­mo prie­žas­tys bū­na nu­ro­dy­tos as­me­niui at­siųs­ta­me laiš­ke. Jei, sa­vi­nin­ko nuo­mo­ne, au­to­mo­bi­lis bu­vo iš­re­gist­ruo­tas be rei­ka­lo, rei­kė­tų kreip­tis į VĮ „Re­git­ros“ spe­cia­lis­tus ir iš­siaiš­kin­ti si­tua­ci­ją. Jei bu­vo iš­re­gist­ruo­ta ne­pag­rįs­tai, re­gist­ra­ci­ja ga­li bū­ti at­nau­jin­ta.

Kaip tei­gia VĮ „Re­git­ra“ Vie­šų­jų ry­šių spe­cia­lis­tė, ga­na daž­nai pa­si­tai­ko, kad TP bu­vo iš­re­gist­ruo­ta ne­ga­vus duo­me­nų iš Trans­por­to prie­mo­nių drau­di­kų biu­ro, nors žmo­gus tu­ri pri­va­lo­mo­jo drau­di­mo do­ku­men­tus ir tei­rau­ja­si, ką jam da­ry­ti, kad re­gist­ra­ci­ja bū­tų su­grą­žin­ta.

To­kiu at­ve­ju pa­ta­ria­ma kreip­tis į sa­vo drau­di­mo bend­ro­vę, kad drau­di­mo duo­me­nis ji per­duo­tų drau­di­kų biu­rui, o šis – VĮ „Re­git­rai“. Drau­di­kų biu­rui pa­tiks­li­nus duo­me­nis, re­gist­ra­ci­ja bus at­nau­jin­ta.

TP re­gist­ra­ci­jos su­stab­dy­mas

Jei­gu pla­nuo­ja­ma TP ne­nau­do­ti ga­na il­gą lai­ką, ga­li­ma su­stab­dy­ti re­gist­ra­ci­ją. Anks­čiau bu­vo leis­ta su­stab­dy­ti re­gist­ra­ci­ją iki vie­ne­rių me­tų, bet praė­ju­sią sa­vai­tę Sei­mas šį lai­ko­tar­pį pra­tę­sė iki tre­jų me­tų.

Sus­tab­dy­ti re­gist­ra­ci­ją ga­li­ma šiais bū­dais: pri­si­jun­gus prie VĮ „Re­git­ra“ elekt­ro­ni­nių trans­por­to prie­mo­nių re­gist­ra­vi­mo pa­slau­gų po­rta­lo ar­ba at­vy­kus į trans­por­to prie­mo­nių re­gist­ra­vi­mo pa­slau­gas tei­kian­tį VĮ „Re­git­ra“ pa­da­li­nį.

Drau­di­mo po­li­so su­stab­dy­mas – ga­li­my­bė iš­veng­ti au­to­mo­bi­lio iš­re­gist­ra­vi­mo

Tie­sa, įsta­ty­mas nu­ma­to ga­li­my­bę TP sa­vi­nin­kui, ku­ris ne­nau­dos TP il­giau nei 1 mė­ne­sį, su­stab­dy­ti ir drau­di­mo po­li­są, pa­ra­šius pra­šy­mą drau­di­mo įmo­nei. Jei drau­di­mas ap­mo­kė­tas me­tams, jis pra­tę­sia­mas tam lai­ko­tar­piui, ku­riuo bu­vo su­stab­dy­tas.

Toks drau­di­mo po­li­so su­stab­dy­mas ma­to­mas ir VĮ „Re­git­ra“ sis­te­mo­je, to­dėl tai ne­lai­ko­ma drau­di­mo ne­bu­vi­mu ir au­to­mo­bi­lis neiš­re­gist­ruo­ja­mas. Ži­no­ma, drau­di­mas nė­ra vie­nin­te­lis įsta­ty­me nu­ma­ty­tas rei­ka­la­vi­mas, to­dėl bū­ti­na pa­si­rū­pin­ti ir ki­tais, pvz., tech­ni­ne ap­žiū­ra.

Po­li­ci­ja su­stab­dė iš­re­gist­ruo­tą au­to­mo­bi­lį?

Ko ti­kė­tis, jei po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai su­stab­do iš­re­gist­ruo­tą au­to­mo­bi­lį, nors in­for­ma­ci­ja apie pla­nuo­ja­mą TP iš­re­gist­ra­vi­mą ne­bu­vo gau­ta?

Pa­rei­gū­nams nu­sta­čius pa­žei­di­mą, nu­ma­ty­ta at­sa­ko­my­bė vai­ruo­to­jams nuo 100 iki 150 li­tų pa­gal nu­sta­ty­tą tvar­ką dėl neį­re­gist­ruo­tų (ne­per­re­gist­ruo­tų) TP ar­ba eksp­loa­tuo­ja­mų be vals­ty­bi­nės tech­ni­nės ap­žiū­ros.

VĮ „Re­git­ra“ at­sto­vai tei­gia, kad pa­si­tai­ko at­ve­jų, kai po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai su­stab­do trans­por­to prie­mo­nės vai­ruo­to­ją ir pa­pra­šo nuim­ti ar pa­tys nui­ma vals­ty­bi­nius ženk­lus, nors ir ne­pik­ty­biš­kai žmo­gus neiš­re­gist­ra­vo TP, o tie­siog pa­mir­šo.

Au­to­ma­ti­nis iš­re­gist­ra­vi­mas po 180, o ne 90 pa­rų

Sau­gaus eis­mo au­to­mo­bi­lių ke­liais įsta­ty­mo pa­tai­sas priė­męs Sei­mas praei­tą sa­vai­tę dvi­gu­bai prail­gi­no ter­mi­ną, ku­riam praė­jus, trans­por­to prie­mo­nė bus iš­re­gist­ruo­ja­ma au­to­ma­tiš­kai. Pri­vers­ti­nai iš­re­gist­ruo­ja­mos tos TP, ku­rios ne­tu­ri il­giau nei 180 pa­rų ga­lio­jan­čios tech­ni­nės ap­žiū­ros ar­ba ci­vi­li­nio at­sa­ko­my­bės drau­di­mo.

Įs­ta­ty­me rei­ka­lau­ja­ma, kad prie­žas­tys, dėl ku­rių bu­vo su­stab­dy­tas lei­di­mas da­ly­vau­ti eis­me, tu­ri bū­ti pa­ša­li­na­mos. Jei per šį lai­ko­tar­pį jos bus ne­pa­ša­lin­tos, lei­di­mas da­ly­vau­ti vie­ša­ja­me eis­me bus pa­nai­kin­tas, o TP bus iš­re­gist­ruo­ja­ma. Vals­ty­bi­nio re­gist­ra­ci­jos nu­me­rio ženk­lai bus pri­pa­žįs­ta­mi ne­ga­lio­jan­čiais ir juos rei­kės grą­žin­ti „Re­git­rai“. Tie­sa, sei­mo na­riai pla­nuo­ja kai ku­riuos šio įsta­ty­mo as­pek­tus ko­re­guo­ti, bet es­mi­niai da­ly­kai ne­si­keis.