Pilnas bakas – 30 litų pigiau

Pigiausia Lietuvoje degalinė yra prie pat Klaipėdos. Į ją galima patekti važiuojant vadinamuoju Palangos plentu – keliu Klaipėda-Liepoja nuo Jakų sankryžos kurorto link.

Prie „Garnio“ degalinės, kurią valdo bendrovė „Jozita“, beveik visada nusidriekusios automobilių eilės. Mašinų būna tiek, kad jos nesutelpa į degalinės teritoriją ir net išsirikiuoja Palangos plente.

Degalų kainas skelbiančio tinklalapio degalukainos.lt duomenimis, trečiadienį būtent šioje degalinėje pigiausiai Lietuvoje buvo galima įsipilti dyzelino, A98 rūšies benzino ir dujų.

Dyzelino litras kainavo 3,98 lito, A98 rūšies benzino – 4,52 lito, dujų – 2,19 lito.

Kitose degalinėse litras dyzelino trečiadienį vidutiniškai kainavo apie 4,4 lito, A98 rūšies benzino – apie 4,6 lito, dujų – 2,38 lito, A95 rūšies benzino – 4,55 lito.

Paprasčiau skaičiuojant, „Garnyje“ prisipildyti standartinį 60 litrų baką dyzelino kainuoja apie 30 litų pigiau nei kitose degalinėse.

Antkainis – 10-15 centų

„Lietuvoje pagrindiniai degalai yra dyzelinas, todėl jo antkainiai degalinėse ir yra didžiausi, nes taip pavyksta geriausiai uždirbti, juk dyzelino parduodama daugiausia. Pats niekada nesižvalgiau į kitas degalines, nelyginau savo ir jų kainų. Aš degalų kainą savo degalinėje nustatau pagal tai, už kiek litrą dyzelino perku iš gamintojų, dažniausiai iš „Orlen Lietuva“, – aiškino bendrovės „Jozita“ savininkas ir direktorius Jonas Jokubauskis.

Jis tvirtino, kad dyzelino litrui „užsideda“ 10-15 centų antkainį. „Jei dyzeliną perku brangiau, tai antkainį degalinėje taikau mažesnį, jei pigiau – didesnį. Taip ir laviruoju. Užtat galiu pasiūlyti geras kainas, turiu daug klientų, didelę apyvartą ir gyvenu gerai. Nereikia man tų milijonų, kur aš juos dėsiu. Tiesiog noriu, kad kiekvienas žmogus galėtų nusipirkti degalų, nes ir taip rykliai iš visų pusių kainas yra sukėlę“, – savo verslo filosofiją dėstė J. Jokubauskis.

Išlaikyti mažas degalų kainas, anot jo, pavyksta ir todėl, kad buvo nuspręsta, jog atsiskaityti klientai gali tik grynaisiais pinigais. „Anksčiau, kai leisdavo atsiskaityti ir banko kortelėmis, daugybę pinigų už nieką atiduodavome bankams. Įsivaizduokite, už vieną litrą degalų, kuriuos parduodu, nuo mano sąskaitos, į kurią pervedami pinigai nuo kliento kortelės, nuskaito apie 7 centus. Jokios logikos. Bandžiau su bankais derėtis, kad tas įkainis už vieną litrą būtų vienas centas, tačiau nesuderėjome, todėl pas mus ir nebegalima atsiskaityti banko kortelėmis. Tačiau bent jau 7 centais galime sumažinti litro degalų kainą“, – aiškino J. Jokubauskis.

Sulaikė benzovežį ir krovinį

Tačiau jis pasiguodė, kad tokia jo pasirinkta verslo strategija – parduoti pigiau, bet daugiau – daug kam nepatinka. „Man gėda, kad gyvenu tokioje valstybėje, kur sąžiningai dirbdamas ir stengdamasis pasiūlyti kuo geresnes kainas, sulaukiu įvairių tikrintojų. Mane kone kasdien lanko inspektoriai iš Mokesčių inspekcijos, dar iš kažkokių institucijų. Atrodo, kad darau kažką neteisėto, nors turiu visus dokumentus, dirbu teisėtai ir sąžiningai“, – pabrėžė J. Jokubauskis.

Kai kuriems vairuotojams taip pat kilo įtarimų, jog galbūt pigiausioje Lietuvoje degalinėje prekiaujama kontrabandiniais degalais, todėl jie ir yra tokie pigūs.

„Kiekvienam, kuris suabejoja, kuo prekiauju, galiu parodyti visus degalų įsigijimo dokumentus. Mano benzovežiai nė karto nėra kirtę Lietuvos sienos“, – patikino verslininkas.

Tačiau teisėsaugos institucijų tokie jo argumentai neįtikino. Jau kurį laiką vyksta ikiteisminis tyrimas, ar bendrovė „Jozita“ nenusižengia teisės aktams, prekiauja legaliai įsigytu kuru.

„Vieną dieną mano benzovežį, kuris iš Mažeikių gabeno degalus į prie Klaipėdos esančią degalinę, lyg niekur nieko sulaikė teisėsaugos pareigūnai. Praėjo jau beveik du mėnesiai, o benzovežis ir krovinys vis dar sulaikyti, nes vyksta kažkoks tyrimas, važinėju į apklausas, rodau, jog turiu visus dokumentus. Benzovežio vertė – 200 tūkst. litų, krovinio – 150 tūkst. litų ir visa tai dabar yra sulaikyta, įšaldyta. Dėl to patiriu nuostolius. Tik įdomu, kas juo padengs, kai ikiteisminis tyrimas bus nutrauktas, nes niekas neras nusikalstamos veikos požymių“, – piktinosi verslininkas.

Todėl jo nuomone, kalbos, kad Lietuvoje smulkiesiems verslininkams kuriamas kuo palankesnis klimatas, yra laužtos iš piršo.

„Esu gyvas pavyzdys, kaip smulkusis verslininkas, kuris nenori pralobti iš kitų žmonių, o tik nori normaliai dirbti ir šiek tiek uždirbti, yra daromas nusikaltėliu“, – reziumavo J. Jokubauskis.

Atliekamas tyrimas

Klaipėdos apygardos prokuratūros atstovė spaudai Palmira Martinkienė patvirtino, jog šiuo metu bendrovės „Jozita“ atžvilgiu yra atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto disponavimo akcizais apmokestinamomis prekėmis.

Ikiteisminį tyrimą atlieka Muitinės kriminalinės tarnybos Klaipėdos skyrius, tyrimą kuruoja Klaipėdos apygardos prokuratūra.

Aplinkybės, kodėl pradėtas toks ikiteisminis tyrimas, nekomentuojamos. Taip pat neprognozuojama, kada jis gali būti baigtas, ar baudžiamoji byla pasieks teismą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (573)