Premjeras Algirdas Brazauskas ketvirtadienį Seime žurnalistams pripažino, kad V.Blinkevičiūtei prisišliejus prie valdančiųjų, jos šansai likti ministrės poste didėja. Tačiau teigė, kad nežino, kokia bus koalicijos, kuri dabar formuojama, ateitis.

„Pažiūrėsime, kaip baigsis su Darbo partija. Tada galėsime kalbėtis - ar mes galime suformuoti stabilią koaliciją Parlamente ir, žinoma, Vyriausybėje“, - sakė premjeras.

Naujosios sąjungos (NS) lyderis Artūras Paulauskas DELFI sakė, kad ketvirtadienį kalbėjosi su pastaruoju metu „besiblaškiusia“ ministre. „Ji pareiškė, kad savo ateitį mato su socialdemokratais. Pagaliau ji priėmė sprendimą, nes tas jos blaškymasis neigiamai veikė partijos narius“, - sakė A.Paulauskas.

Paklaustas, galbūt V.Blinkevičiūtei pavyko įvardinti svarius motyvus, kodėl ji taip atkakliai siekė likti ministre, A.Paulauskas sakė: „Aš nesu nuodėmklausys“.

V.Blinkevičiūtei neslepiant noro likti valdančioje koalicijoje ir toliau dirbti ministre, pašlijo jos ir NS santykiai.

Pastaruoju metu ji nebedalyvaudavo NS renginiuose, tik kartais telefonu pasikalbėdavo su partijos pirmininku A.Paulausku. Partijos kolegų teigimu, V.Blinkevičiūtė antradienį nedalyvavo NS prezidiumo posėdyje. Nors buvo žadėjusi į jį atvykti, ministrė posėdyje nepasirodė.

Apie tai, kad V.Blinkevičiūtė savo ateitį ketina sieti su socialdemokratais DELFI paskelbė trečiadienį vakare. Tada V.Blinkevičiūtė, paprašyta patvirtinti arba paneigti, kad ji apsisprendė jungtis prie socialdemokratų ir šitaip išsaugoti ministrės postą, sakė: „Nieko negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Nieko negaliu komentuoti, nes neturiu ką komentuoti. <...>Viskas“.

Noro likti tarp valdančiųjų V.Blinkevičiūtė neslėpė iš karto po to, kai iš Seimo primininko posto buvo atstatydintas NS, kurios frakcija Seime priklausė valdantiesiems, pirmininkas A.Paulauskas.

Jam netekus posto, frakcija nusprendė pasitraukti iš valdančiosios daugumos, o priėmus tokį sprendimą turėjo atsistatydinti ir NS priklausantys ministrai – V.Blinkevičiūtė ir užsienio reikalų ministras Antanas Valionis.

Valdančioms partijoms – „darbiečiams“, socialdemokratams ir Valstiečiams liaudininkams, - sutarus dirbti be socialliberalų, buvo pasidalinti ir minėtų jiems priklausiusių ministrų postai.

Užsienio reikalų ministro portfelis atiteko Valstiečiams liaudininkams, kurių kandidatas Petras Vaitiekūnas tiko prezidentui Valdui Adamkui, o socialinės apsaugos ir darbo ministro portfelis – „darbiečiams“. Su pastarųjų deleguota kandidate Loreta Graužiniene V.Adamkus planavo susitikti šios savaitės pirmadienį, tačiau susitikimą laikinai atidėjo dėl Darbo partiją sukrėtusio skandalo.

Ketvirtadienį prieš pat išvykdama į Šiaurės Rusiją pas Darbo partijos lyderį Viktorą Uspaskichą, L.Graužinienė V.Blinkevičiūrės „perbėgimą“ pas socialdemokratus komentavo atsargiai: „Kiekvienas Seimo narys yra laisvas rinktis. Ji pasirinko socialdemokratus“.

Anksčiau buvo skelbta, kad V.Blinkevičiūtė neneigė, jog gali palikti į opoziciją pasitraukusią NS ir pereiti pas valdančiuosius.

Be to, V.Blinkevičiūtė sakė bent jau socialinės apsaugos ir darbo klausimais tiesiog negalėsianti būti opozicijoje, mat šią sritį aprėpianti Vyriausybės programos dalis, anot ministrės, buvo parašyta jos kabinete.

V.Blinkevičiūtė praėjusią savaitę buvo susitikusi su Pilietinės demokratijos partijos pirmininku Viktoru Muntianu. Po apsilankymo pas jį, politikė sakė, kad jai būtų labai sudėtinga būti opozicijoje.

Į praėjusią savaitę pateiktą klausimą, ar ketina jungtis prie dėl koalicijos su valdančiaisiais besiderančios Pilietinės demokratijos frakcijos, V.Blinkevičiūtė atsakė tokios galimybės nesvarstanti, mat ir tokio pasiūlymo negavusi.

Pilietinės demokratijos partijos lyderis V.Muntianas pripažino, jog asmeniškai V.Blinkevičiūtės į partiją nekvietęs, tačiau neslėpė norintis politikę matyti jos gretose.