"Panevėžio rytas" rašo, kad bendrovės vyriausieji finansininkai ir generalinis direktorius Eimutis Žvybas stengėsi kuo daugiau "Ekrano" lėšų perkelti į kitų, dažnai jų pačių ar kitų bendrovės akcininkų kontroliuojamas įmones, vyko prieštaringai vertinami sandoriai.

Vieną tokią finansinę operaciją, kurios metu daugiau nei 10 mln. litų nežinia už ką turėjo iškeliauti į "Ekrano" akcininko turko Aydino Gizo kontroliuojamą įmonę, pastebėjo ir sustabdė įmonę kreditavę bankininkai.

Pernai lapkričio 15 dieną skubiai buvo sušauktas neeilinis "Ekrano" bendrovės akcininkų susirinkimas, kuriame buvo patvirtinta nauja 14,191 mln. litų vertės akcijų emisija. Ją, mokėdamas net po 5 litus už vieną akciją, įsigijo kito "Ekrano" bendrovės savininko turko Aydino Gizo kontroliuojama bendrovė "CPT Investments LTD". Tuo metu už "Ekrano" bendrovės akcijas Vertybinių popierių biržoje buvo mokama ne daugiau kaip 2 litai.

"Panevėžio rytui" pavyko išsiaiškinti, kad "Ekrano" bendrovės ir jau minėtos užsienio firmos vadovus į kampą buvo įvarę bankininkai, kurie įtarė vieną sandorį esant neskaidrų.

"Ekrano" bendrovė iš vienos Prancūzijos firmos buvo įsigijusi naudotą kineskopų gamybos liniją. Bankininkai išsiaiškino, kad už ją prancūzai prašė 1 mln. eurų.

Tačiau pastaruoju momentu į sandorį buvo įpainiota tarpininkė - A.Gizo kontroliuojama "CPT Investments LTD". Būtent ši firma nupirko prekę iš prancūzų ir pardavė "Ekranui". Pirko už 1 mln. eurų, o panevėžiečiams pardavė jau už daugiau nei 14 mln. litų. E.Žvybas sutiko, kad ši visa suma būtų įskaičiuota kaip "Ekrano" bendrovės skola tarpininkei, ir paprašė bankų pinigų šiai skolai padengti.

Bankininkai įtarė susidūrę su galima apgaule ir finansuoti šį sandorį atsisakė bei pareikalavo, kad ta pati A.Gizo kontroliuojama užsienio kompanija už daugiau nei 14 mln. litų įsigytų "Ekrano" bendrovės akcijų ir tokiu būdu likviduotų skolą.

Nenorėdami skandalo bei baimindamiesi, kad gali visiškai pašlyti santykiai su bankais, E.Žvybas ir A.Gizas su bankininkų reikalavimu sutiko.

Vartant "Ekrano" bendrovės dokumentus matosi, kad beveik visi pirkimo ir pardavimo sandoriai buvo atliekami per tarpininkus, o juos paprastai kontroliuodavo A.Gizas.

Be to, yra pagrindo manyti, kad ir paslaugas "Ekrano" bendrovė iš E.Žvybo ir kitų vadovų įkurtų bendrovių pirkdavo daug didesnėmis kainomis nei rinkos.

"Kagris", Nevėžio spaustuvė, "Ekrano ekspedicija", "Reklamos poreikis", "Panevėžio balsas""- visos tos bendrovės yra gavusios užsakymų iš "Ekrano" arba būdavo remiamos kitokiais būdais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją