Pirmame legalizavimo etape siūloma leisti naminę degtinę gaminti tik kaimo turizmo sodyboms, kurios ja vaišintų savo svečius.

Legali „naminė“ kainuotų brangiai

„Dabar mes apsimetame, kad nematome tų pakrūmėse naminę gaminančių, o ir valstybė apsimeta, kad jų nėra. Pirmas švietėjiškas žingsnis būtų iš jų naminės nepirkti“, - DELFI sakė Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė Regina Sirusienė.

Anot jos, nelegalius gamintojus galima išnaikinti, kaip buvo išnaikintos nelegaliai dirbusios kaimo turizmo sodybos.

„Pavyzdį paėmėme iš senųjų Europos valstybių, kus jis pasiteisino. Sakoma, kad mūsų mentalitetas yra ne toks kaip ten, bet ateina nauja karta su visai kitu mąstymu. Kažką turime daryti, nes valstybė nesusitvarko su šiuo procesu“, - aiškino R. Sirusienė.

Jos teigimu, naminė degtinė turėtų būti įteisinta kaip kulinarinio paveldo komponentas, o Vakarų Europos valstybėse ji yra įteisinta ir kaimo turizmo sodybos ją gamina be teisės pardavinėti.

„Tai kainuotų labai brangiai, maždaug keturiasdešimt litų vienas suvenyrinis gėrimo butelis. Gėrimo kaina būtų įtraukiama į maitinimo kainą. Taip pat, norima steigti amatų kiemus, kur būtų galima svečiams parodyti, kaip spaudžiami sūriai, kepama duona, varoma „naminukė“. Tai nebūtų produktas plačiam vartojimui“, - sakė Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė.

Ne legalizuoti, o civilizuoti

„Mums reikia civilizuoti naminės gaminimo procesą, nes ji jau yra verdama. Valdžios vyrai nuodijasi, gaila žiūrėti, kaip jie gera metilo alkoholį „varytą“ pakrūmėje surūdijuose induose ir giria, koks geras kulinarinis paveldas. Norime juos vaišinti tikru kaimišku švariu gėrimu. Tai nėra verslas, tai yra atrakcija“, - DELFI aiškino Nacionalinės naminės degtinės gamintojų asociacijos asamblėjos pirmininkas Vytenis Neverdauskas.

Jo teigimu, dabar svarstoma įrengti apie tuziną varyklėlių, iš kurių kaimo turizmo sodybos įsigytų jau pagamintą gėrimą.

Anot jo, yra nuomonių leisti ir kaimo turizmo sodyboms, ir visiems gyventojams, kaip yra Belgijoje, leisti savo reikmėms gaminti naminę degtinę.

„Kaimo turizmo sodybos svečius vaišintų pačių pagamintu gėrimu ir taip pat galėtų parduoti, tai būtų brangus produktas, daug brangesnis nei „babatukas“ ar „kaukolinis“, - sakė V.Neverdauskas.

Skatins alkoholizmo plitimą

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Antanas Matulas DELFI sakė, kad negalima legalizuoti naminės degtinės gaminimo, todėl, kad tai skatintų alkoholizmą su kartu visomis jo pasekmėmis. Naminės degtinės virimą nelegaliai jis vadina teisėsaugos institucijų darbo broku.

„Jeigu ji bus legalizuota, dar labiau plis alkoholizmas, barniai, pykčiai, ligos“, - sakė Seimo narys.

Apie iniciatorių argumentus, kad naminė degtinė legalizuota daugelyje šalių, Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas teigia, kad ir narkotikai kai kuriose šalyse irgi yra legalizuoti, tačiau Lietuva neprivalo sekti kitų pavyzdžiu.

„Daugelyje valstybių nėra legalizuota, pas mus irgi galima steigti įmonę ir gaminti gėrimą pagal tas pačias technologijas“, - sakė A.Matulas.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų iniciavimą jis vadina siaurais interesais, kai norima greitai pralobti. Jo manymu, kaimo sodybų tikslas yra pailsėti, o ne „atvažiuoti prisigerti“.

„Jeigu jie nori taip pritraukti žmones ir vaišinti neva tradiciniais gėrimais, tai samanė jau yra gaminama licencijuotose įmonėse“, - aiškino parlamentaras.

2003 m. birželį Seimas nepritarė Alkoholio įstatymo pataisoms, kuriomis buvo siūloma legalizuoti naminės degtinės gamybą Lietuvoje.

Ar jūs pritariate naminės legalizavimui? Balsuokite dešinėje kolonoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją