23 konikų veislės arkliai ir dvi laukinės karvės gegužės pabaigoje bus apgyvendintos Latvijos Kemerių nacionaliniame parke, kur augalų ir gyvūnų rūšims yra iškilusi išnykimo grėsmė, nes neprižiūrimos žemės virsta tankiai sužėlusiu mišku, teigia Olandijoje įsikūrusi aplinkos apsaugos organizacija "Large Herbivore Foundation" (LHF).

Pasak organizacijos, Olandijos valstybinės miškininkystės tarnybos padovanoti gyvūnai ganydamiesi neleis miškui užželti likusios augmenijos ir plotų, gyvybiškai svarbių kitoms gyvūnų rūšims.

"Sugriuvus Sovietų Sąjungai ir Baltijos šalims atkūrus nepriklausomybę, liko apleisti didžiuliai dirbamosios žemės plotai, - rašoma LHF pranešime. - Apleistos žemės pamažu apauga krūmynais ir medžiais, galiausiai virstančiais tankiai sužėlusiu mišku. Vykstant tokiam procesui, augalų ir gyvūnų rūšys yra priklausomos nuo atviros augalijos, nyksta atviras kraštovaizdis".

Konikų veislės arkliai yra artimi dabar išnykusio Europos laukinio arklio tarpano giminaičiai. Tarpanų Rytų Europoje būta iki XIX amžiaus. Vėliau paskutinius jų išgaudė lenkų ūkininkai ir sukryžmino su savo darbiniais kuinais.

Taip buvo išvesti tvirti, ištvermingi ir paklusnūs arkliai, pavadinti konikais.

Atvežtosios laukinių jaučių patelės yra artimos didelio žolėdžio, dabartinių naminių karvių protėvio tauro giminaitės. Šie laukiniai jaučiai ganydavosi upių pakrantėse ir retuose miškuose, jų arealas apėmė Euraziją ir šiaurinę Afriką.

Pasak mokslininkų, taurai išnyko apie 1627 metus.

2003 ir 2004 metais LHF, padedamas kitų aplinkosaugos organizacijų, padėjo įveisti bizonų, laukinių jaučių ir konikų arklių dar viename Latvijos gamtos parke.

LHF Europoje, Rusijoje, Mongolijoje ir Vidurio Azijoje vykdo 30 projektų, kurių tikslas - išsaugoti 45 gyvūnų rūšis ir atkurti jų ekologinį vaidmenį natūraliose buveinėse.

Nyderlandai - vienas pagrindinių pasaulio centrų, kuriame veisiami laukiniai arkliai ir jaučiai.