Tik su nušautu paukščiu nuo tvenkinio jaunam panevėžiečiui pasprukti nepavyko. „Medžiotojas“ pakliuvo pareigūnams į rankas ir buvo dviem paroms uždarytas į areštinę.

Vėlyvą antradienio vakarą Tiltagaliuose nuaidėjo keletas šūvių. Atvykę prie netoli kaimo esančio tvenkinio, aplinkinių vadinamo „smėlynka“, du jaunuoliai pastebėjo gerokai apgirtusį nevietinį su šautuvu.

Vaikinuko elgesys pasirodė įtartinas. Jis nusimovė batus, kelnes ir, įbridęs vandenin, į krantą ištraukė plūduriavusią gulbę.

Pamėginę sudrausminti nepažįstamąjį, tiltagaliečiai sulaukė keiksmažodžių pliūpsnio. Apie „medžiotoją“ jie pranešė policijos pareigūnams.

Kol atvyko policininkai, šaulį vaikinai saugojo. Kai mėginantis sprukti sulaikytasis mesdavosi į vieną pusę, jam iš priekio privažiuodavo automobilis, metusis į kitą pusę, vėl kelią pastodavo mašina.

Atvykus policijos pareigūnams panevėžietis Nemuno gatvės gyventojas Marius J. buvo sulaikytas. Jis nuvežtas į rajono Policijos komisariatą. Mariui J. nustatytas 1,86 promilės girtumas.

Pareigūnams ėmus domėtis, iš kur 21-erių metų vaikinas gavo medžioklinį šautuvą „Winchester“, paaiškėjo, kad jis pavogtas iš Lietuvos žvejų ir medžiotojų draugijos Panevėžio skyriaus pirmininko Vytauto Narbuto namų.

Apsiginklavo medžioklės įrankiais

Trečiadienį „Sekundės“ kalbintas V.Narbutas pasakojo keletą dienų praleidęs sodyboje ir pirmadienį grįžęs į namus mieste rado juos apiplėštus. Į pirmame aukšte esantį butą vagys pateko sulaužę balkono rėmą.

Iš įstiklinto balkono įsibrovėliai pro langą pateko į vidų. Sugadinę signalizaciją, įsilaužėliai ėmėsi darbo.

Išvertė visus namus: ištraukė stalčius, iškraustė spintas. „Nežinau, ką jie tikėjosi rasti: pinigų, aukso?“ – kalbėjo nuo vagių nukentėjęs vyras.

Namuose suradę atsarginį raktą, vagys pateko į seifą. Iš jo ilgapirščiai pasiėmė penkis medžioklinius šautuvus.

„Toz 1701“, LOS 4 ir „Winschester 1300“ priklauso V.Narbutui, kiti du – „Winschester 1300 Rangers“ ir „Bars“ – jo sūnui Sauliui. Vagys taip pat pasigrobė nenustatytą kiekį šovinių, šešetą medžioklinių peilių, žiūronus.

Padarytą žalą šeimininkas įvertino 5 tūkstančiais 700 litų. Dėl vagystės pradėtas ikiteisminis tyrimas. Pareigūnai mėgina nustatyti, kada ir kiek asmenų įsibrovė į draugijos pirmininko namus.

Teks atlyginti žalą gamtai

Mariui J. gresia baudžiamoji atsakomybė už šautuvo vagystę ir neteisėtą šaunamojo ginklo vartojimą. Vagystės aplinkybes narplioja 2-asis policijos komisariatas, o dėl neteisėto medžioklinio šautuvo laikymo ir šūvių panevėžiečiui teks aiškintis rajono Policijos komisariato (RPK) pareigūnams.

Dėl abiejų nusikalstamų veikų pradėti ikiteisminiai tyrimai bus baigti baudžiamosiomis bylomis. RPK Kriminalinės policijos viršininkas Stasys Petraitis negalėjo pasakyti, ar abu tyrimai bus sujungti į vieną. „Tai bus matyti vėliau“, – aiškino pareigūnas.

Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Panevėžio rajono agentūros inspektoriai surašė vaikinui administracinės teisės pažeidimų protokolą už saugomų paukščių medžioklę. Panevėžiečiui gresia piniginė bauda nuo 500 iki tūkstančio litų.

Pasak agentūros vedėjo Antano Gailiušio, Mariui J. teks padengti ir gamtai padarytą žalą. Už nušautą gulbę jam teks sumokėti 519 litų.

Paukštis perduotas veterinarams, kad šie nustatytų jo mirties priežastį. Tačiau jau po pirminės apžiūros aišku, kad gulbė nušauta, nes jos kaklas sužalotas šūvio. Galutinės veterinarų išvados bus pateiktos ketvirtadienį.