Jei per šį laikotarpį buvęs politikas neįvykdys jokios nusikalstamos veikos, jam neteks bausmės atlikinėti kalėjime. Taip pat, jis buvo įpareigotas nekeisti gyvenamosios vietos ir išvykti ilgiau nei septynioms paroms apie tai nepranešęs jam skirtos bausmės vykdymą kontroliuosiantiems pareigūnams.

Tokį sprendimą Lietuvos apeliacinio teismo teisėjų kolegija motyvavo tuo, kad iki nusikaltimo, už kurį buvo nuteistas, V.Martišauskas nebuvo įvykdęs jokios nusikalstamos veikos, todėl įstatymas įpareigoja svarstyti galimybę skirti bausmę, nesusijusią su laisvės atėmimu.

„Blogai vertinu (Lietuvos apeliacinio teismo sprendimą), labai blogai. Aš kyšio neėmiau ir aš kyšio neprievartavau, bet, deja, nuosprendis yra su tuo susijęs ir tai mane labai liūdina. Bet tokia bausmė yra geriau negu sėdėti kalėjime“, - ketvirtadienį po teismo posėdžio žurnalistams sakė V.Martišauskas.

Lietuvos apeliacinio teismo nutartį jis galės skųsti kasacine tvarka Aukščiausiajam teismui. Tačiau jo advokatai DELFI teigė dar abejoją, ar tai darysią, nes neva ketvirtadienį teismas patenkino jų apeliacinį skundą. Juo nuteistasis prašė sušvelninti bausmę, pakeičiant ją bet kokia kita bausme, neizoliuoti jo nuo visuomenės.

Jį apeliacinis teismas išnagrinėjo per rekordiškai trumpą laiką. Teismo posėdis užtruko maždaug tik valandą, nes per jį buvo nuspręsta iš naujo nebetirti įrodymų, o nuteistojo V.Martišausko, jo gynėjo bei Generalinės prokuratūros atstovo Arūno Meškos pasisakymai buvo palyginti trumpi.

„Mano nuomone būtų geriausia pakeisti nuosprendį, nes aš daugiau nebeturiu sveikatos aiškintis“, - teismo posėdyje sakė V.Martišauskas. Jis paprašė teismo pakeisti Klaipėdos apygardos teismo jam skirtą nelaisvės bausmę, nes neva „morališkai jaučiasi atsėdėjęs iki gyvos galvos“.

Prokuroras teisme sakė, kad pirmos instancijos teismas V.Martišauskui laisvės atėmimo bausmę paskyrė pagrįstai b ei atsižvelgė į visas baudžiamuosiuose įstatymuose numatytas aplinkybes, buvusio Seimo nario nuopelnus Lietuvai. „Tai, kad nuteistasis iki šiol nesuvokia savo veikos pavojingumo, iliustruoja jo apeliacinis skundas, kuriame jis teigia, kad jam buvo siūlyti pinigai, nors teismas nustatė, kad pinigai buvo prievartaujami“, - sakė prokuroras. Jis teismo prašė atmesti skundą, nes jis yra neva nepagrįstas ir neteisėtas.

Teismui suteikus V.Martišauskui paskutinį žodį, nuteistasis susilaikė užuot kalbėjęs. „Aš būčiau naudingesnis visuomenei dirbdamas, negu ilsėdamasis“, - tepasakė V.Martišauskas.

DELFI primena, kad 2005 metų spalio 7 dieną Klaipėdos apygardos teismas V.Martišauską pripažino kaltu dėl kyšio reikalavimo ir nuteisė jį kalėti pusantrų metų pataisos namuose. Teismas buvo nustatęs, kad tuometinis Seimo narys V.Martišauskas nuo 2004 metų liepos 17 dienos iš Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus Kęstučio Šiliausko tiesiogiai bei per tarpininką Albiną Gūžę, kuris buvo nuteistas 3 mėnesių nelaisvės bausme, reikalavo 20 tūkst. litų kyšio.

Už gautus pinigus V.Martišauskas žadėjo atsiimti savo skundą, kurį buvo parašęs aplinkos ministrui Arūnui Kundrotui dėl K.Šiliausko sukelto incidento. Per jį buvo sunkiai sužalotas žmogus. V.Martišauskas neigė reikalavęs kyšio ir mėginimą perduoti pinigus jam vienoje kavinėje Šilutės rajone vadino provokacija.

Tačiau dėl įtarimų paėmus kyšį V.Martišauskas 2004-ųjų rudenį, baigiantis tuometinio Seimo kadencijai, atsisakė parlamentaro mandato. Tą pat rudenį jis nesėkmingai kandidatavo į dabartinės kadencijos Seimą.