Tačiau iki šiol suremontuoti orlaiviai stovi Lenkijoje, nes irakiečiai atsisako juos atsiimti, penktadienį rašo dienraštis "Lietuvos žinios".

Vienas Lenkijos dienraštis ir apkaltino "Bumar" įsivėlus į tarptautinį skandalą dėl nesėkmingo bendradarbiavimo su SPARC, ir stebisi, kad žinoma šalies įmonių grupė patikėjo rimtą kontraktą "didžiausio skandalo Lietuvoje herojui, dėl kurio Rolandas Paksas neteko prezidento posto".

Tačiau labiausiai akcentuota, esą SPARC nekokybiškai atliko 24 sraigtasparnių remontą, todėl būtent tai ir lėmė Irako nenorą juos priimti.

Pripažindama iš tiesų buvus kontraktą su Borisovo vadovaujama SPARC, "Bumar" nesutinka su spaudoje išdėstyta versija.

J.Borisovas atsižegnojo nuo sandorio su lenkų bendrove. Jis neigė patį sutarties su "Bumar" faktą: "Iš kur ištraukėte, kad buvau sudaręs kontraktą su šia firma? Aš tokio fakto nepatvirtinu".

Jis taip pat aiškino, kad SPARC neremontavo jokių Irakui skirtų sraigtasparnių. "Bumar" atstovė Roma Sarzynska kategoriškai paneigė viešumoje pasirodžiusią informaciją apie esą nesėkmingą bendradarbiavimą su J.Borisovo kompanija.

Tačiau Sarzynska patvirtino, kad tarp SPARC ir "Bumar" buvo sudaryta sutartis. Jos teigimu, paslauga, kurią Lenkijos kompaniją užsakė SPARC, atlikta tinkamai ir pabrėžė, kad "Bumar" pretenzijų Sankt Peterburgo bendrovei neturi, nes ši įvykdė visas sutarties sąlygas.

Anot R.Sarzynkos, Irako pusė pakeitė užsakymo sąlygas. Praėjus metams nuo sutarties pasirašymo jie nusprendė vietoj senų sraigtasparnių pirkti naujų už tą pačią sumą.

Jos teigimu, SPARC suremontuotus sraigtasparnius ketinama parduoti. Teigiama, kad 24 naudoti sraigtasparniai Mi-8, kurių vertė apie 100 mln. JAV dolerių (280 mln. litų), prieš remontą buvo visiškai susidėvėję, jų amžius esą siekė per 28 metus.

"Bumar" yra nepriekaištingos reputacijos tarptautiniu mastu pripažinta grupė. Ji savo internetiniame puslapyje skelbia, kad įmonė jau 30 metų tiekia karinę techniką Lenkijos karinėms pajėgoms ir viso pasaulio rinkai. "Bumar" giriasi pardavusi Malaizijai tankų už 370 mln. JAV dolerių (per 1 mlrd. litų) bei tiekianti ginklų Irako kariuomenei.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"