"Preliminariais duomenimis, dviejų sprogimų dujotiekyje Mozdokas-Tbilisis priežastis - techniniai nesklandumai arba temperatūrų svyravimai", - pareiškė teisėsaugininkai.

Įvykių vietoje sprogimų priežastis aiškinasi "Kavkaztransgaz" ekspertai ir Šiaurės Osetijos teisėsaugos institucijos.

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija (NSM) savo ruožtu patikslino, kad pirmasis sprogimas įvyko sekmadienį 2 val. 52 min. (1 val. 52 min. Lietuvos laiku) Verchnij Larso rajone ( už 30 km į pietus nuo Vladikaukazo). Antrasis sprogimas ir gaisras - 3 val. 15 min. (2 val. 15 min.) rezervinėje atšakoje.

"Dujų tiekimas dujotiekiais į Gruziją ir Armėniją nutrauktas. Dujų vartotojai Rusijoje nenukentėjo. Sprogimų priežastys aiškinamos. Aukų ir nukentėjusiųjų nėra", - pranešė Rusijos NSM.

Po dujotiekio sprogimų Gruzija ieško alternatyvių energijos šaltinių

Po sekmadienį dujotiekyje nugriaudėjusių sprogimų Gruzijai iškilo būtinybė skubiai ieškoti alternatyvių energijos šaltinių, pareiškė šalies Energetikos ministerija.

Jos duomenimis, šiuo metu šalis gauna tik magistraliniuose dujotiekiuose esančius dujų likučius.

Kaip pažymėjo Energetikos ministerija, svarstoma galimybė gauti gamtinių dujų iš Azerbaidžano. "Lygiagrečiai vyksta derybos ir su Iranu, iš kurio dujos taip pat gali būti tiekiamos Gruzijai per Azerbaidžano teritoriją", - sakė jis.

Padėtį komplikuoja tai, kad likus valandai iki sprogimų magistraliniuose dujotiekiuose, avariniu režimu buvo išjungta aukštos įtampos elektros linija "Kavkasioni", kuria iš Rusijos į Gruziją importuojama elektros energija, pažymėjo ministerijos atstovai.

Be to, ministerijos duomenimis, nutrauktas elektros energijos importas iš Armėnijos, nes elektros energija ten gaminama naudojant dujas, kurios buvo tiekiamos iš Rusijos sekmadienio naktį nukentėjusiuoju dujotiekiu.

Kaip žurnalistams pareiškė Gruzijos aplinkos ir gamtos išteklių ministras Giorgijus Papuašvilis, aukštikalnių rajonuose temperatūra nukrito iki 20 laipsnių šalčio, ir be dujų likusių gyventojų padėtis tapo gana sudėtinga.

Pasak jo, atitinkamos tarnybos jau pradėjo vežti į aukštikalnių rajonus malkas, anglis ir dyzelinį kurą.