"Faktai rodo, kad pagrindinis užsienio valstybių, o ypač JAV, specialiųjų tarnybų siekių objektas yra destabilizuoti politinę padėtį mūsų šalyje. Akivaizdi tam tikra taktika, net intervencija", - pareiškė pareigūnas.

Saugumietis pranešė, kad kaimyninėse valstybėse, konkrečiai, Lietuvoje ir Lenkijoje, kuriamos poveikio Baltarusijai atraminės bazės, taip pat sekimo punktai. Pasak V.Dementėjaus, aktyviai veikiama per žiniasklaidą. "Jie bando įtraukti Ukrainą į tą orbitą", - sakė jis.

"Numatoma visuotinė mobilizacija, taip pat kurti grupes, reikalingu momentu bandysiančias nuversti konstitucinę santvarką visais įmanomais ekstremistinės veiklos, kurios kraštutinė išraiška yra terorizmas, būdais", - pažymėjo V.Dementėjus. Ekstremistinių organizacijų veiklos pavyzdžiu jis nurodė Ukrainos partiją "Metas" ("Pora").

"Akivaizdu, kad šie veiksmai nukreipti prieš asmens teises ir laisves, Baltarusijos teritorinį vientisumą", - pabrėžė KGB vadovo pavaduotojas.

V.Dementėjus akcentavo, jog "gyvybiškai svarbu" priimti šio įstatymo projektą, kad būtų užkirstas kelias "užsienio valstybių specialiųjų tarnybų veiklai, kuria siekiama sužlugdyti pagrindus, įgalinančius Baltarusiją likti išties nepriklausoma, dinamiškai besivystančia šalimi".

Pasak jo, esamos įstatyminės bazės nepakanka, kad būtų galima veiksmingai kovoti su ekstremizmu.

Parlamentarų dėmesiui siūlomas įstatymo projektas numato tris kovos su ekstremizmo apraiškomis kryptis: profilaktines priemones, organizacijų ir asmenų ekstremistinės veiklos nutraukimą ir tarptautinį bendradarbiavimą. Išaiškinti ir demaskuoti ekstremizmą pavesta visoms valstybinėms institucijoms ir organizacijoms, tačiau pagrindinį vaidmenį

vaidins vidaus reikalų, valstybės saugumo ir prokuratūros institucijos. Įstatymo projektas, pasak V.Dementėjaus, taip pat numato, kad "visą veiklą koordinuos prezidento paskirta įgaliotoji institucija".

Pagal įstatymo projektą, nustačius ekstremizmo požymius bus įteikiamas raštiškas įspėjimas. Nepašalinus nurodytų požymių ar per metus gavus pakartotinį raštišką įspėjimą, organizacija bus likviduota. Be to, įstatymo projektas numato ir galimybę pristabdyti organizacijos veiklą jį įregistravusios institucijos arba prokuroro sprendimu, jei bus nustatyta faktų, bylojančių apie ekstremistines apraiškas.

Įstatymo projektas taip pat nustato tvarką, kuria remiantis spausdintinė produkcija gali būti pripažinta ekstremistine, be to, jame teigiama, kad ekstremistinė medžiaga negali būti skleidžiama per žiniasklaidą.