Tuo tarpu vakar jau pateiktas kitas klausimas: “Ar pritariate sporto rūmų statybai Nemuno saloje?”.

Nuomonę galės pareikšti visi kauniečiai?

“Kauno diena” rašė, kad miesto konservatoriai dar praėjusią savaitę parengė būsimajam referendumui reikalingus dokumentus. Po teikimu merui pirmasis pasirašė Tarybos narys A.Kupčinskas.

Tačiau siūlomame sprendimo projekte apie Nemuno salą net nebuvo užsimenama.

Projekte siūlyta atsiklausti, ar kauniečiai pritaria Kauno strateginiame plane numatytų objektų miesto centre statybai?

“Grįžome prie pirminio varianto. Miesto Tarybos narių valia jam pritarti ar atmesti”, - teigė Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas Andrius Kupčinskas.

Vakar įregistruotame sprendimo projekte pakeistas ne tik klausimas, bet ir apklausos būdas. Jame siūloma referendumą rengti ne telefonu, o įkurti savotiškus štabus, kur savo nuomonę galėtų pareikšti visi kauniečiai.

Pasirašė ne visi konservatoriai

Po siūlymu surengti referendumą vakar buvo pasirašę vos 4 Tėvynės sąjungos frakcijos nariai. Dar du konservatoriai tai žada padaryti šiek tiek vėliau.

A.Kupčinskas neslėpė, kad dėl klausimo formuotės frakcijoje vieningos nuomonės nebuvo. Balsuojant už dabartinį variantą Algirdas Avižienis susilaikė.

“Mes gerbiame savo frakcijos kolegos nuomonę”, - lakoniškai susidariusią situaciją komentavo Tėvynės sąjungos frakcijos seniūnas.

Jis žadėjo kreiptis į visas miesto Tarybos frakcijas, kad jos paremtų referendumo idėją. Po teikimu merui reikia surinkti bent 11 parašų. Neoficialiuose pokalbiuose referendumą žadėjo paremti opozicijoje esantys socialdemokratai. Tuo tarpu kitos frakcijos šį siūlymą vertina gana skeptiškai.

Optimizmu netrykšta

Nepaisant vakarykščio pasiūlymo surengti gyventojų apklausą dėl sporto rūmų statybos Nemuno saloje, A.Kupčinskas optimizmu netryško.

“Kalbėsime su visomis frakcijomis. Taip pat ir su liberalcentristais. Tačiau pagal dabartinę politinę situaciją mūsų idėja vargu ar sulauks palaikymo. Bandysime ieškoti kompromisų. Šis referendumas reikalingas ne tik kauniečiams, bet ir Kauno valdžiai. Teigiami jo rezultatai padėtų apsispręsti ir Vyriausybei. Galbūt tai būtų koziris šiam projektui suteikti nacionalinės svarbos objekto statusą?” - svarstė A.Kupčinskas.

Tačiau Savivaldybės kuluaruose vakar girdėjosi abejonių, ar referendumo idėjai bus pritarta. Be to, jau dabar beveik neabejojama, kad bus koreguojama ir klausimo formuluotė, ir apklausos būdas. Pagal dabartinį variantą, referendumas įvyktų, jeigu jame dalyvautų mažiausiai 25 procentai rinkėjų. Tačiau tai mažai tikėtina.

Ginčai dėl sporto rūmų Nemuno saloje įsiplieskė, kai alternatyvią viziją pasiūlė verslininkas Augustinas Rakauskas. Tiek Savivaldybė, tiek verslininkas siekia užsitikrinti nacionalinės svarbos objekto statusą. Tačiau Vyriausybė delsia priimti sprendimą.

“Siūlydami surengti referendumą, netampame Nemuno salos projekto oponentais. Per visus balsavimus palaikėme šį projektą. Vytėnų vizijai trūksta realybės, todėl tai nėra lygiavertis objektas. Jeigu matytume du gerai parengtus projektus, tada svarstytume”, - tikino A.Kupčinskas, paklaustas apie pasigirdusias kalbas, kad Kauno konservatoriai nepritaria sporto rūmų statybai Nemuno saloje.