Japonijos imperatoriškųjų rūmų įstatymai Chrizantemų sostą leidžia paveldėti tik vyriškos lyties atstovui, tačiau nuo 1965 metų, kai gimė princas Akishino, Japonijos karališkoji šeima nesusilaukė daugiau nė vieno berniuko.

Imperatoriaus Akihito vyriausias sūnus, 44 metų karališkasis princas Naruhito ir jo žmona 41 metų karališkoji princesė Masako turi dukrą - karališkąją princesę Aiko, kuriai dabar treji metai.

Jaunesnysis ir vienintelis Naruhito brolis - 39 metų princas Akishino ir jo žmona 38 metų princesė Kiko turi dvi dukteris.

Jeigu karališkosios šeimos moterys ir ateityje nepagimdys nė vieno berniuko, Japonijos imperatoriškoji šeima teoriškai gali išmirti.

Siekiant užkirsti kelią galimai krizei, vyriausybė ketina svarstyti, ar leisti įsūnyti berniuką iš buvusių karališkosios šeimos atstovų, kurie po Antrojo Pasaulinio karo prarado savo imperatoriškuosius titulus, rašo konservatyvių pažiūrų laikraštis "Sankei Shimbun", remdamasis imperatoriaus rūmų šaltiniais.

Kad karališkoji šeima galėtų įsūnyti berniuką, vyriausybei teks pakeisti imperatoriškąjį įstatymą, rašo laikraštis, pridurdamas, kad kai kurie karališkosios šeimos atstovai tam pritaria.

Vyriausybės ekspertų komisija, kuriai pavesta peržiūrėti sosto paveldėjimo tvarką, į pirmą posėdį susirinks antradienį. Komisija dar šiais metais turės parengti ataskaitą ministrui pirmininkui Junichiro Koizumi.

"Sankei Shimbun" taip pat rašo, kad komisija tikriausiai pritars dabartinio įstatymo pakeitimui, kuris leistų moteriai paveldėti sostą.

2001 metų gruodį gimus princesei Aiko visuomenė ragino pakeisti įstatymą. Apklausa, kurią neseniai atliko populiariausias laikraštis "Yomiuri Shimbun" rodo, kad 80 proc. japonų pritaria įstatymo pataisai, pagal kurią sostą galėtų paveldėti ir moterys.

Karališkosios šeimos stebėtojai mano, kad dėl spaudimo pagimdyti vyriškos lyties palikuonį atsiradusi įtampa buvo pagrindinė princesės Masako ligos priežastis. Harvardo universitetą baigusi princesė, vedyboms paaukojusi daug žadančią diplomatinę karjerą, dėl streso maždaug 13 mėnesių negalėjo atlikti savo oficialių pareigų.

Gruodžio 9 dieną švęsdama savo 41 gimtadienį Masako pažadėjo, jog stengsis kuo greičiau vėl imtis savo oficialių pareigų.