Sąvokų kaita įstatyme atsirado po jo svarstymo Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete, kuriam vadovauja konservatorius Rimantas Jonas Dagys. Jis pabrėžia, jog Išmokų vaikams įstatyme šeimos sąvoka išbraukta dėl to, kad tai nesusiję su parama šeimai, esą tai labiau socialinė parama neturtingiesiems ir jų vaikams.

„Noriu atkreipti dėmesį, kad tie įstatymai išvis neliečia šeimos arba paramos šeimai. Parama šeimai atkeliaus su kitais įstatymais, o čia mes kalbame apie paramą žmonėms, kurie yra suspausti vargo bei vaikams, kuriems reikia tos paramos. Šeima šiame įstatyme čia neliečiama, naujų jos apibrėžimų neatsiranda", - sakė R.J. Dagys.

Išmokų vaikams įstatyme įtvirtinama, kad išmokos vaikui gali būti mokamos tuo atveju, jeigu pajamų dydis vienam šeimos nariui neviršija 525 Lt.

Tokiu atveju vaikui iki dvejų metų būtų mokama 97,5 Lt išmoka, o nuo dvejų iki septynerių metų – 52 Lt.

Jeigu bendrai gyvenančių asmenų namuose auga trys ar daugiau vaikų, tuomet išmokos po 52 Lt mokamos iki pilnametystės.

Tuo atveju, jei vienas ar keli šių bendrai gyvenančių asmenų vaikų jau yra pilnamečiai (tačiau ne vyresni kaip 24 metų amžiaus), bet mokosi, išmokas galės gauti jų nepilnamečiai broliai ir seserys, o taip pat šeimoje globojami vaikai.

Teisės akto projekte nebelieka nei šeimos, nei socialinės rizikos šeimos sąvokos, o vaikus auginantys asmenys apibrėžiami tiesiog bendrai gyvenančiais žmonėmis, kurie augina ar globoja vaikus.