Ikiteisminis tyrimas šioje byloje pradėtas spalio 4 dieną. V.Martišauskas yra įtariamas pagal Baudžiamojo kodekso 225 straipsnio 2 dalį - valstybės tarnautojo kyšininkavimas prievartaujant ar provokuojant duoti kyšį. Už šį nusikaltimą gresia laisvės atėmimas iki penkerių metų.

A.Klimavičius neatskleidė kokia medžiaga paremti įtarimai - ar operatyvinėmis priemonėmis gauta informacija, ar liudininkų parodymais. V.Martišauską prokurorai ketina apklausti, kai sulauks Seimo leidimo patraukti jį baudžiamojon atsakomybėn.

Paklaustas, kodėl prokurorai į Seimą kreipėsi būtent šiandien, A.Klimavičius teigė, kad tai nebuvo pareigūnų sprendimas. "Šitą datą nustatė ne prokurorai, ne Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai. Šitą datą nustatė pats kyšio ėmėjas pasakydamas, kad "man reikia dabar, nes po Seimo rinkimų bus vėlu", - sakė generalinis prokuroras.

Daugiau detalių paaiškėjo iš Vyriausiajai rinkimu komisijai skirto prokuratūros rašto. Rašoma, kad kyšio V.Martišauskas reikalavo už tai, jog jis atsiimtų aplinkos apsaugos ministrui Arūnui Kundrotui įteiktą prašymą įvertinti Aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus Kęstučio Šiliausko sukeltą incidentą Skirvytės upėje.

Įtarimai V.Martišauskui grindžiami K.Šiliausko pareiškimu apie nusikalstamą veiką, liudytojų apklausomis, taip pat slapta darytais garso įrašais.

VRK patraukti į baudžiamąją atsakomybę leido

Trečiadienį Generalinė prokuratūra taip pat paprašė Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK) leisti patraukti parlamentarą baudžiamojon atsakomybėn. Tokio leidimo reikia, nes V.Martišauskas yra kandidatas į Seimo narius.

"Įtariama, kad kandidatas į Lietuvos Respublikos Seimo narius Virginijus Martišauskas, būdamas valstybės tarnautoju, nuo 2004 metų liepos 17 dienos, netiesiogiai, per Albiną Gūžę ir tiesiogiai, pokalbių metu, reikalavo iš Aplinkos ministerijos Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus Kęstučio Šiliausko surasti rėmėjus, kurie jo naudai duotų 20 tūkst. litų kyšį", - teigiama Generalinės prokuratūros rašte adresuotame VRK.

Trečiadienį po pietų posėdžiavusi VRK davė leidimą patraukti V.Martišauską baudžiamojon atsakomybėn. Už tokį sprendimą balsavo 8 komisijos nariai, vienas susilaikė.

Balsuojant susilaikęs komisijos narys Viktoras Rinkevičius siūlė prieš priimant sprendimą išklausyti prokuratūros atstovų. "Manau, jog klausimas yra pakankamai rimtas. Man yra per mažai informacijos", - sakė jis.

Tačiau dauguma VRK narių, tarp jų ir komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas, nusprendė, jog prokuratūros pateikta informacija nekelia abejonių.

V. Martišauskas trečiadienį taip pat parašė prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai, kad ji panaikintų jo, kaip kandidato į Seimo narius, teisinį imunitetą. Paklaustas, ar neketina atsisakyti Seimo nario mandato ir pasitraukti iš Liberalų ir centro sąjungos, parlamentaras patikino kol kas nematąs reikalo tai daryti.

V.Martišauskas: kyšio paėmimas - akivaizdus melas

V.Martišauskas trečiadienio rytą teigė apie prokuroro ketinimus išgirdęs tik iš DELFI, tačiau parlamentaro tokia žinia nenustebino. Pasak V.Martišausko, jis yra girdėjęs, kad pareigūnai planuoja prašyti panaikinti vieno Seimo nario imunitetą ir, anot liberalcentristo, jis žinojo, kad kalbama apie jį.

Trečiadienį dienraštis “Lietuvos rytas” išspausdino straipsnį, kuriame teigiama, kad parlamentaro mandato dar vienai kadencijai siekiantis liberalcentristas vienoje Šilutės rajono kavinėje antradienį buvo gundomas paimti 10 tūkst. litų. Rašoma, kad šį įvykį slapta stebėjo ir Generalinės prokuratūros bei Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai.

V.Martišauskas trečiadienį pats kreipėsi į Generalinį prokurorą Antaną Klimavičių ragindamas nedelsiant atlikti būtinus veiksmus, tiriant bylą dėl bandymų jam duoti kyšį.

“Ne kartą raginau teisėsaugos pareigūnus atkreipti dėmesį į Kęstučio Šiliausko bei su juo susijusių asmenų veiklą, todėl džiaugiuosi, kad jie pagaliau ėmėsi ryžtingų veiksmų. Tačiau pats tapau šios iniciatyvos įkaitu. Esu pasirengęs duoti visus reikalingus paaiškinimus ir stebiuosi, kad jų iki šiol manęs neprašė”, - sakė parlamentaras.

V. Martišauskas atkreipė dėmesį į tai, kad teisėsaugos institucijų pareiga yra ne tik užkirsti kelią nusikaltimams, bet ir apsaugoti žmones nuo jų teisių pažeidimų. “Man mestas įtarimų šešėlis, pirma, tiesiogiai gali įtakoti rinkimų rezultatus, antra, žeidžia mano garbę, kurios gynyba taip pat yra Prokuratūros pareiga”, - sakė jis.

V. Martišausko teigimu, teisėsaugos pareigūnai turėtų suvokti, kad bandymas duoti kyšį įvyko prieš pat rinkimus į Seimą ir prokuratūros dalyvavimas šioje istorijoje įgyja dalyvavimo politinėje kovoje atspalvį. Išvengti tokio kaltinimo galima tik objektyviu ir greitu bylos tyrimu.

„Nepaėmiau man siūlomų pinigų, todėl mėginimai apkaltinti mane tuo, kad aš neva iš K. Šiliausko gavau kyšį ar jo reikalavau, yra akivaizdus melas, ir jį galėčiau vertinti tik kaip dar vieną teisėsaugos pareigūnų kišimąsi į politinius procesus, o tai yra grubus rinkimų įstatymų pažeidimas”, - sakė politikas.

Kaip praneša naujienų agentūra ELTA, pagal Seimo statutą, Seimo nario asmuo yra neliečiamas. Be parlamento sutikimo jis negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn, suimamas, negali būti kitaip suvaržoma jo laisvė, išskyrus atvejus, kai jis užtinkamas bedarantis nusikaltimą.

Išklausius generalinio prokuroro pranešimą dėl padaryto nusikaltimo, Seimo posėdyje daroma ne trumpesnė nei 1 valandos, bet ne ilgesnė nei 2 valandų pertrauka. Po to Seimas sudaro tyrimo komisiją dėl sutikimo Seimo narį patraukti baudžiamojon atsakomybėn arba pradeda apkaltos proceso parengiamuosius veiksmus.