Jie komentavo šią savaitę paskelbtą Rusijos audito rūmų išvadą, jog tarp Rusijos ir Baltijos šalių tebelieka neišspręsti tarpusavio finansiniai ir turtiniai klausimai, susiję su Sovietų Sąjungos iširimu, taip pat ir dėl jos užsienio skolos.

Rusijos audito rūmų nuomone, taip pat nėra išspręsti klausimai dėl kompensacijų už Baltijos šalyse likusį Rusijos kariuomenės turtą.

"Iš neteisės negali gimti teisė. Tokios turtinės pretenzijos Lietuvai, kuri 50 metų buvo okupuota Sovietų Sąjungos, yra absurdiškos tarptautinės teisės požiūriu", - tokią Lietuvos prezidento poziciją perdavė jo patarėjas užsienio politikos klausimais Edminas Bagdonas.

Prezidento V.Adamkaus nuomone, "nereikėtų juokinti pasaulio tokiais skaičiavimais".

Rusijos Audito rūmų išvados pateiktos Federaliniam susirinkimui, vyriausybei ir prezidento Vladimiro Putino administracijai.

Valionio nuomone, bandoma paneigti aneksiją

Užsienio reikalų ministras Antanas Valionis sakė, kad "Rusija tokiais veiksmais bando paneigti aneksiją". Jis pažymėjo, jog 1991 metais su Lietuva pasirašytoje sutartyje Rusija pripažino 1940 metų aneksiją ir įsipareigojo pašalinti jos pasekmes.

"Agresoriui reikalauti kompensacijų yra negirdėtas įžūlumas. Bandymai teikti tokias pretenzijas yra absurdiški ir tikrai neprisidės prie normalių ir partneriškų santykių plėtros", - pažymėjo užsienio reikalų ministras.

Remdamiesi Rusijos centriniu banku ir "Vnešekonombank", Rusijos audito rūmai paskelbė, jog Baltijos šalims tenkanti buvusios Sovietų Sąjungos skolos dalis sudaro 3,06 mlrd. JAV dolerių.

Lietuva sovietų žalą įvertino 80 mlrd. litų

"Visos pasaulio šalys pripažįsta, jog Baltijos šalims netenka jokia dalis Sovietų Sąjungos užsienio skolos, nes okupuotos šalys negali atsakyti už okupanto skolas", - sakė 1990-1992 metais nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos parlamentui vadovavęs Europos Parlamento narys Vytautas Landsbergis.

Rusijos audito rūmų išvadas V.Landsbergis taip pat vertina kaip ženklą, jog Rusija supranta neišvengsianti derybų dėl Sovietų Sąjungos okupacijos žalos Baltijos šalims atlyginimo ir rengiasi pateikti savo kontrieškinį.

Lietuva 2000 metais priėmė įstatymą, kuriuo įpareigojo Vyriausybę derėtis su Rusija dėl okupacijos žalos atlyginimo, tačiau Maskva iki šiol atsisako pradėti derybas.

Lietuva Sovietų Sąjungos okupacijos žalą įvertino 80 mlrd. litų.