1988-1989 metais sovietinę santvarką ėmusį keiksnoti dabartinį Kauno merą į laikinosios sostinės blaivyklą "policininkų rankomis" kelis kartus atvilko KGB.

Tuo metu Kauno kriminalinei policijai vadovavęs Olegas Mažuika "Lietuvos žinių" redakcijai patvirtino, kad jam kartą paskambinęs KGB darbuotojas prašė "suorganizuoti" V.Šustausko atvežimą į "trezvilką", tačiau komisaras prašymą įvykdyti atsisakė.

Kronika

Jau dešimt metų alkoholio nevartojantis LLS lyderis niekada neneigė, kad anksčiau "nespjaudavęs" į moteris, nevengdavęs muštynių ir "arielkos".

Apie V.Šustauską, kaip nuolatinį blaivyklos klientą, bene pirmą kartą parašė iki 1991 metų Maskvos pučo Lietuvoje platintas laikraštis "Tarybų Lietuva".

Šis SSKP ir KGB lėšomis leistas laikraštis parodė stebėtiną informuotumą, paskelbdamas tikslias datas, kada į Kauno blaivyklą buvo atvežtas V.Šustauskas. Blaivyklos lankytojų registracijos žurnalai būdavo saugomi penkerius metus, tačiau "Tarybų Lietuvai" kažkaip pavyko gauti net šešiolikos metų senumo išrašus.

Šiame laikraštyje teigiama, kad VŠustauskas su Kauno išblaivinimo įstaiga bene pirmą kartą susipažino 1974 metais. Nuo liepos iki rugsėjo blaivykloje jis pabuvo triskart.

Po dvylikos metų pertraukos, 1986-aisiais, V.Šustauskas vėl buvo dukart blaivinamas: gegužės 11 ir rugsėjo 25 dieną.

Operacija

Atgimimo pradžioje, 1987-1988 metais, kada KGB Lietuvoje veikė itin išsijuosęs, ši sovietų slaptoji tarnyba stengėsi kontroliuoti visus aktyviausius Sąjūdžio bei jo idėjoms prijaučiančius asmenis. Vieni jų buvo užverbuoti, antri - šantažuojami, trečius buvo bandoma paprasčiausiai sukompromituoti.

V.Šustauskas, kaip neprognozuojamas ir nenuspėjamo elgesio žmogus, pateko į pastarąją kategoriją. Puikiai žinodama VŠustausko žalingus įpročius, KGB tuo netruko pasinaudoti.

Pagal Vilniuje KGB rūmuose patvirtintą veiksmų planą dabartinis LLS lyderis buvo sekamas, o pastebėjus jį išgėrusį, tučtuojau būdavo pranešama policijai, kuri iš nurodytos vietos V.Šustauską "pasiimdavo".

Tada buvo bandymų jį ir dažniau išprausti po šaltu blaivyklos dušu, tačiau ne visi tuometiniai Kauno policijos pareigūnai sutiko bendradarbiauti su KGB.

Kaip "Lietuvos žinioms" patvirtino buvęs Kauno kriminalinės policijos vadovas O.Mažuika, dabar vadovaujantis Specialiųjų tyrimų tarnybos Operatyvinės veiklos skyriui, kartą jam paskambino KGB darbuotojas ir, nurodęs V.Šustausko buvimo vietą, paprašė "suorganizuoti, kad tas veikėjas atsidurtų blaivykloje". O.Mažuika šioje provokacijoje dalyvauti atsisakęs.

Nepyksta

"Lietuvos žinios" Kauno mero pasiteiravo, kodėl jis iki šiol niekam pats nepapasakojo, kad kelis jo vizitus į blaivyklą buvo surengusi KGB?

"O kaip aš tai įrodysiu? - sakė VŠustauskas. - Jeigu būčiau teisinęsis, kai kam galėjo pasirodyti, jog toks esu iš tikrųjų. Iki šiol nebuvo laikraščio, kuris būtų norėjęs iš manęs išgirsti visą tiesą".

V.Šustauskas prisipažino, jog jam buvo skaudu skaitant iš "Tarybų Lietuvos" kituose šalies dienraščiuose (dažniausiai prieš rinkimus) perspausdintas istorijas apie blaivyklą.

"Kiekvienas žmogus turi jausmus ir širdį, bet aš nė ant vieno nepykstu, nemoku keršyti. Šiandien pas mane ateina ir tie, kurie gatvėje į mane spjaudė, "bonka" nuo pieno per galvą daužė ir ant mano mašinos palikdavo užrašus "Komunistas + kagėbistas", - sakė V.Šustauskas.