Šios penkios kandidatūros esą atrinktos apklausus žmones sostinės gatvėse. Taip pat galima siūlyti savo variantą.

Partija aiškina, kad Petras pirmasis su Lietuva susijęs tuo, jog "Vilniuje krikštijo A.Puškino protėvį Hanibalą", o V.Vysockį ir S.Bodrovą reikėtų pagerbti paminklais todėl, kad jie turi daug gerbėjų Lietuvoje.

Karvedžio M.Kutuzovo atminimas, anot LRS, turėtų būti įamžintas paminklu dėl to, kad jis pasižymėjo apgynęs Rusiją nuo Napoleono kariuomenės.

"V.Vysockis - garsus dainininkas, poetas, jis yra buvęs Lietuvoje ne vieną kartą. Petras pirmasis, yra duomenų, išpirko Lietuvą ir beveik visą Pabaltijį iki Latvijos. Jeigu lygintume su šiais laikais, už 300 mlrd. dolerių (išpirko - BNS), už auksą išpirko su viskuo - su dvarais, gyvūnais. Mūsų nuomone, kodėl jam nepastačius čia paminklo", - BNS dėstė Lietuvos rusų sąjungos atstovas Vitalijus Gorelčenka.

Tuo metu, anot jo, tarybinius laikus primenanti matrioška neva papuoštų Vilnių geriau nei prie Neries prieš keletą metų pastatytos skulptūros - Roberto Antinio "Puskalnis" ir Vlado Urbanavičiaus "Arka".

"Matrioška iš tų laikų yra kiekviename namelyje. Jei dar gyvenote Sovietų Sąjungoje, čia kaip simbolis toks gražus, jaukus. Jei mes "triūbas" kažkokias statome prie "Lietuvos energijos" (dabar Lesto būstinė - BNS) ir kažkokias nesąmones prie Seimo, tai tikriausiai matrioška papuoš miestą labiau nei tie statiniai", - aiškino Lietuvos rusų sąjungos atstovas.

Jis negalėjo pasakyti, kokioje vietoje būtų siūloma statyti atrinktą paminklą.

"Pagal apklausą, išsirinksime vietą. Klausinėjome ne tik rusų ar lenkų, bet ir lietuvių. Tikrai nebus pastatyta ten, kur neturėtų stovėti. Petras pirmasis padarė revoliuciją savo laiku, ir Europoje jis žinomas. Jei jis stovėtų kuriam nors parke ar skvere, tikrai nemaišytų", - dėstė V.Gorelčenka.

Esą paminklas būtų statomas iš Lietuvos tautinių mažumų lėšų: "Nenorime iš biudžeto lėšų statyti paminklų ar biustų, tik iš lėšų, kurias surinksime iš gyventojų, mūsų rusų diasporos, gal iš lenkų".

Balsavimas už paminklą LRS tinklalapyje truks dvi savaites - iki sausio 31-osios. Šiuo metu, anot sąjungos, taip pat vyks viešos apklausos Vilniaus mokyklose, miesto gatvėse. Tuomet balsai bus sumuojami, renkami parašai už paminklo pastatymą ir kreipiamasi į Vilniaus savivaldybę dėl leidimo, pranešė LRS.

"Rusų tautybės žmonės sudaro apie 12 proc. Vilniaus gyventojų. Norime išgirsti jų ir kitų vilniečių nuomonę ir, statydami paminklą, įamžinti vieną puikiai žinomą rusų tautybės atstovą. Jeigu sostinėje turime paminklą Frankui Zappai, kodėl tokiu būdu negalime išreikšti pagarbos, pavyzdžiui, Vladimirui Vysockiui?", - pranešime cituojamas LRS pirmininkas Sergejus Dmitrijevas.

Statistikos departamento duomenimis, praėjusių metų pradžioje Lietuvoje gyveno 161,7 tūkst. rusų tautybės žmonių.