"Juokais galima kalbėti, kad šios vėliavos atsiradimas realizuoja kai kurių tarpukario Lietuvos veikėjų mintį turėti koloniją Madagaskare - dabar turėsime "brolišką" valstybę ne taip toli, arčiau Australijos", - BNS penktadienį sakė Mykolo Romerio universiteto Lyginamosios teisės katedros vedėjas Justinas Žilinskas.

Anot užsienio žiniasklaidos, vėliavą Birmos režimas netikėtai pakeitė ketvirtadienį, likus vos kelioms savaitėms iki pirmųjų rinkimų per du dešimtmečius. Taip pat pakeistas nacionalinis himnas.

Lietuvos užsienio reikalų ministerijos teigimu, nuo 1962 metų Birmą valdo karinis režimas, šalis kenčia dėl didelės korupcijos, skurdo ir žmogaus teisių pažeidimų.

J.Žilinskas pabrėžė, kad vėliavos su geltonos, žalios ir raudonos spalvos juostomis nėra retos, ypač jų daug yra Afrikos žemyne. Be to, lietuviškoje Trispalvėje spalvos yra sodresnės nei ant Birmos vėliavos.

"Vėliavos pasirinkimas yra valstybės vidaus reikalas. Tarptautinė teisė šio klausimo nereguliuoja", - BNS sakė teisininkas.

"Abejoju, kad kurdami vėliavą Mianmaro pareigūnai galvojo apie Lietuvą", - pridūrė J.Žilinskas.

A.Kubilius: žvaigždžių mums nebereikia

Premjeras Andrius Kubilius nesureikšmino Birmos vėliavos panašumo į Trispalvę.

„Yra panašių vėliavų, jeigu pažiūrėtume Skandinavijos vėliavų, yra tikrai daug panašių tarpusavyje vėliavų. Tai šiuo atveju nežinau, ar mes pareikšime kokių nors autorinių pretenzijų, mes žvaigždės neturime. Turėjome žvaigždžių ir mums nebereikia jų“, – sakė A. Kubilius.