Kaupiant lėšas jų finansavimui, gali didėti elektros kaina vartotojams.

Apie planus kitaip reguliuoti įmonių pelningumą ketvirtadienį užsiminė ir energetikos ministras Arvydas Sekmokas.

„Dabartinė tarifų nustatymo metodika lemia labai žemą mūsų elektros sektoriaus pelningumą, tai gali būti kliūtis kalbant apie investicijas. Mes matome, kad elektros energetikos sektorius dėl natūralios monopolijos buvo palyginti neefektyvus, pirmiausiai mes matome vidinių rezervų panaudojimą efektyvumo didinimui. Be abejo, keičiant metodiką kitaip turės būti įvertinamas pelningumas, įmonės turės būti būti konkurencingos lyginant su analogiškomis įmonėmis gretimose šalys“, – žurnalo „Valstybė“ surengtoje konferencijoje „Nepriklausoma energetika – stipri ekonomika“ sakė jis.

Ministro patarėjas ryšiams su visuomene Kęstutis Jauniškis DELFI sakė, kad parengtame projekte nebeliko tiksliai numatytos pelno maržos, nes įmonėms reikės daugiau lėšų investicijoms į strateginius projektus.

„Šie projektai užtikrins energetinę nepriklausomybę nuo dabar dominuojančio energijos tiekimo iš vienintelio šaltinio. Įgyvendinusi šį tikslą iki 2020 m. Lietuva turės alternatyvius apsirūpinimo energijos ištekliais būdus, pakankamus ir efektyvius energijos gamybos pajėgumus, skaidriai veikiančią rinką ir konkurencingas kainas vartotojams. Viena didžiausių investicijų – naujoji VAE, kuri vartotojams garantuos žemesnes kainas nei mokama už elektrą, pagamintą dujas naudojančiose elektrinėse“, – tvirtino jis.

Toje pačioje konferencijoje pranešimą skaitęs advokatų kontoros „Raidla Lejins & Norcous“ vadovaujantis teisininkas Mindaugas Jablonskis svarstė, kad gali būti sunku privilioti investuotoją įstatyme palikus ne didesnę nei 5 proc. pelno maržą.

„Galbūt šis projektas yra susijęs su VAE statyba, nes galite įsivaizduoti, jeigu investuotojui teks pasakyti, kad jo pelningumas pageidautinas iki 5 proc., matyt, nebūtų taip lengva jį įkalbinti investuoti. Šis atominės projektas atneša gerų žinių ir kitiems rinkos dalyviams, jis sako, kad bent jau elektros srityje tai (pelno maržą – DELFI) bus galima atlaisvinti“, – kalbėjo teisininkas.

Anot jo, Lietuvoje, priešingai nei kitur Europoje, tiek elektros, tiek gamtinių dujų sektorių reglamentuojančiuose įstatymuose yra numatytos ne didesnės nei 5 proc. pelno maržos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją