Antradienį internete pasirodė garso įrašas, kuriame girdėti, kaip D.Dikšaitis derasi su vienos aukštosios mokyklos studentų atstovu dėl galimybės platinti šios mokyklos studentų pažymėjimus.

D.Dikšaitis pateikia išskirtinį pasiūlymą, kurio „niekas kitas pas mus (sąjungoje – red. past.) neturi“ – atstovybei skirti 5–10 proc. didesnę sumą už išduodamus pažymėjimus. Perviliojusi atstovybę iš kitos sąjungos, Lietuvos studentų sąjunga sustiprėtų ne tik skaičiumi, bet ir finansiškai, mat dalis iš pažymėjimų surenkamų pinigų tenka jai.

Negana to, įraše girdisi, kaip D.Dikšaitis pašnekovui pareiškia, jog dės pastangas, kad studentų pažymėjimai neatpigtų. „Ir mūsų bus pastangos, maksimalios pastangos, dedamos, kad ta kaina nemažėtų“, – pareiškė Studentų sąjungos prezidentas.

„15min“ antradienį susisiekus su D.Dikšaičiu, iš pradžių jis nebuvo linkęs patvirtinti, jog toks pokalbis vyko – esą negali komentuoti „to, ko negirdėjęs“. Susipažinęs su viešai išplatintu įrašu, jis pareiškė pradėjęs „tyrimą“ dėl nutekėjusios informacijos.

Tačiau labiausiai nustebino švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus pozicija – esą sąjunga turi teisę konkuruoti, nors konkurencijos įrankiu tapo studentų pinigai.

Šiuo metu naujas Lietuvos studento pažymėjimas (LSP) kainuoja 18 Lt, jo pratęsimas – 15 Lt. LSS prezidentas D.Dikšaitis garso įraše atskleidžia, jog iš šios sumos LSS pažymėjimo gamintojams skiria 6 Lt, 4 Lt – atstovybėms, dar 4 Lt skiriami už administravimą, o paskutiniai 4 Lt lieka pačiai sąjungai.

Aukštosios mokyklos studentų atstovui jis siūlo padidinti atstovybei skiriamą dalį už kiekvieną pažymėjimą nuo 4 Lt iki 5-6 Lt.

LSS prezidentas Dainius Dikšaitis trečiadienį pavakare išplatino pareiškimą, kuriame tvirtina, kad susitikimas su Vilniaus kolegijos Studentų atstovybės (VIKO SA) prezidentu Aivaru Vaiginiu vyko pastarojo iniciatyva.

„Verta pabrėžti, kad viešojoje erdvėje buvo paskleistas ne visas mūsų pokalbio turinys, o tik aptartas klausimas kaip VIKO SA gauti didesnes išmokas iš LSS. Savo įžvalgas šiuo klausimu pateikiau remdamasis LSS galimybėmis prisiimti šią finansinę naštą. Tokio LSS galimo įsipareigojimo tikslas – finansiškai sustiprinti studentų atstovybes, kurioms, priėmus naująjį Mokslo ir studijų įstatymą, tenka didesnė atsakomybė rūpinantis tinkamu studentų atstovavimu aukštųjų mokyklų valdymo organuose“, – tvirtina D. Dikšaitis.

„Pokalbio metu aptarėme kaip sumažinti LSP kainą studentams, o ne priešingai, kaip visuomenei bando pateikti Aivaras Vaiginis“, – tikina LSS prezidentas.