Tačiau dabartinis premjeras A. Kubilius taip pat gausina savo gerbėjų gretas: jei praėjusį mėnesį manančiųjų, kad jis geriausiai tinka užimti premjero pareigas, buvo 4,2 proc., tai vasarį politiko gerbėjų ratas išsiplėtė iki 5,6 proc.

Ministrai premjerais būti netinka?

Remiantis bendrovės „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos duomenimis, geriausia premjerė būtų dabartinė parlamento vadovė, konservatorė-krikdemė I. Degutienė. Simpatijas šiai politikei išreiškė 14,1 proc. Lietuvos gyventojų. Panašios tendencijos vyravo ir anksčiau – pavyzdžiui, sausį I. Degutienę rėmė 14,2 proc. respondentų.

Antroji vieta atiteko socialdemokratų lyderiui A. Butkevičiui. Vasario mėnesį manančių, kad jis būtų geriausia ministras pirmininkas, buvo 10,1 proc., o sausį – 9,5 proc. Po jo šios pareigos būtų patikėtos SEB banko prezidento patarėjui Gitanui Nausėdai (6,5 proc.) bei Darbo partijos lyderiui, europarlamentarui Viktorui Uspaskichui (5,8 proc.).

Kad dabartinis premjeras A. Kubilius geriausiai tinka eiti savo pareigas, remiantis apklausa, mano 5,6 proc. Lietuvos žmonių. Praėjusį mėnesį taip manančiųjų buvo 4,2 proc.

Antrąjį geriausių galimų premjerų penketuką pradeda opozicinės „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos Seime lyderis Valentinas Mazuronis. Šį postą jam patikėtų 3,3 proc. gyventojų. Toliau rikiuojasi Liberalų sąjūdžio lyderis bei susisiekimo ministras Eligijus Masiulis (3,1 proc.), europarlamentaras bei „tvarkiečių“ pirmininkas Rolandas Paksas (3,1 proc.), europarlamentarė, socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė (3 proc.) bei buvęs liberalcentristų pirmininkas Artūras Zuokas (2,3 proc.).

Už dešimtuko ribų atsidūrė Naujosios sąjungos pirmininkas Artūras Paulauskas (2,2 proc.), teisingumo ministras Remigijus Šimašius (1,7 proc.), europarlamentaras, socialdemokratas Zigmantas Balčytis (1,4 proc.), finansų ministrė Ingrida Šimonytė (1,4 proc.), ekonomistas Raimondas Kuodis (1,2 proc.) bei Krikščionių partijos pirmininkas Gediminas Vagnorius (1,1 proc.).

Jūsų nuomone, kuris politikas ar visuomenės veikėjas geriausiai tiktų užimti Ministro Pirmininko pareigas? (proc.)

TOP 10Vasaris 2010Sausis 2010pokytis
I.Degutienė 14,114,2-0,1
A.Butkevičius10,19,50,6
G.Nausėda6,56,30,2
V.Uspaskichas5,85,20,6
A.Kubilius 5,64,21,4
V.Mazuronis3,33,20,1
E.Masiulis3,14,6-1,5
R.Paksas3,13,6-0,5
V.Blinkevičiūtė32,80,2
A.Zuokas2,32,9-0,6
A.Paulauskas2,2  
R.Šimašius1,7  
Z.Balčytis1,4  
I.Šimonytė1,4  
R.Kuodis1,2  
G.Vagnorius1,1  

Į premjerus netinka ir buvęs premjeras G.Kirkilas

Į potencialių premjerų sąrašą buvo įrašyta, tačiau gyventojų palaikymo nesulaukė europarlamentarė, konservatorė Laima Liucija Andrikienė, liberalcentristų lyderis, Vilniaus vicemeras Gintautas Babravičius, socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas, ūkio ministras Dainius Kreivys, krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė, buvęs ministras pirmininkas Gediminas Kirkilas, europarlamentaras Leonidas Donskis.

Į premjerus, gyventojų nuomone, taip pat netiktų Seimo narys, liberalas Kęstutis Glaveckas, buvęs sostinės meras Juozas Imbrasas, aplinkos ministras Gedminas Kazlauskas, europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė, vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis, žemės ūkio ministras Kazimieras Starkevičius, švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius, buvęs Lietuvos diplomatijos vadovas Vygaudas Ušackas, Tautos prisikėlimo partijos lyderis Arūnas Valinskas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis, jo kolega iš kitos frakcijos Justas Vincas Paleckis, valstiečių liaudininkų lyderis Ramūnas Karbauskis, naują partija sukūrusi Kazimiera Prunskienė, energetikos ministras Arvydas Seklokas, parlamentaras Petras Auštrevičius, buvęs sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas, europarlamentaras Algirdas Saudargas, jo kolega Valdemaras Tomaševskis bei kultūros ministras Remigijus Vilkaitis.

Visi šie politikai sulaukė mažesnio nei 1 proc. Lietuvos gyventojų pasitikėjimo.

L.Bielinis: premjero galvos skausmas ne reitingai, o partijos požiūris

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Lauras Bielinis teigia, kad gyventojų nuomonė apie A. Kubilių kaip premjerą tiesioginės įtakos jo darbui neturi, juo labiau, kad respondentui jam neišreiškė visiško nepasitikėjimo. „Manau, kad reitingai tiesioginės įtakos jo darbui nedaro, psichologiškai gali daryti poveikį, nes kiekvienam normaliam žmogui norėtųsi būti pirmuoju“, - svarstė mokslininkas.

Jo nuomone, tai, kad dalis Lietuvos gyventojų nemano, jog A. Kubilius yra geras premjeras, yra normali būsena, o esą didžiausią susirūpinimą premjerui turi kelti ne reitingai, o valdančiosios koalicijos ir jo vadovaujamos partijos nuomonė apie tai, ar jis tinkamai eina pareigas.

L. Bielinio tvirtinimu, stebint gyventojų nuomonės apie politikų tinkamumą eiti ministro pirmininko pareigas dinamiką, matyti tam tikra A. Kubiliaus ir I. Degutienės priešprieša, turinti įtakos ir jų populiarumo skirtumams.

Komentuodamas A. Butkevičiaus populiarumo priežastis, politologas teigia, jog socialdemokratų vadovas vis labiau auga kaip politinis lyderis, tad antroji pozicija sąraše esą yra natūrali.

Viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai" šių metų vasario 6-15 dienomis naujienų portalo DELFI užsakymu atliko viešosios nuomonės apklausą. Tyrime dalyvavo gyventojai nuo 18 iki 75 metų. Apklausa buvo atliekama standartizuoto interviu metodu.

Tyrimas vyko visoje Lietuvos teritorijoje, iš viso 95 atrankiniuose taškuose, išdėstytuose taip, kad reprezentuotų visą šalies teritoriją. Tyrimo metu buvo apklausti 1005 respondentai. Tyrimo dalyvių pasiskirstymas proporcingas gyventojų skaičiui šalies regionuose.

Tyrimo rezultatų paklaida 3,1 proc.