Pasak jos, NATO šalių atstovų grupė spręs, kiek konkrečiai Aljanso narės turės prisidėti prie papildomų poreikių turinčio NATO biudžeto. R.Juknevičienė neįvardijo konkrečios sumos, kurią galėtų tekti įnešti Lietuvai.

"Tikėtina, kad tai gali būti 0,3 proc. nuo to deficito, kurį sutars dengti. Gali būti milijonas, gali būti daugiau, gali būti mažiau. (...) Kiek sutarsim procentiškai pagal Lietuvos dydį, pagal mūsų galimybes, tiek ir turėsim prisidėti prie tos bendros organizacijos problemų sprendimų. Jei visos NATO valstybės sutars, kad reikia didinti įmokas, o tikriausiai reiks, kaip kitaip biudžeto deficitą įveiksi", - trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė R.Juknevičienė.

Ji pabrėžė, kad Aljanso biudžeto deficitą galima įveikti dviem būdais: didinant pajamas - daugiau įmokų, arba mažinant išlaidas - investicinius projektus arba operacijas.

"Tas mus tarp kitko irgi liečia ir liečia dar skaudžiau nei kokį milijoną litų įmokėti į biudžetą. Daug skaudžiau būtų jei sustotų projektai Šiaulių oro uoste, jeigu sustotų projektai, kurie yra vykdomi dėl mūsų regiono oro erdvės kontrolės", - sakė Krašto apsaugos ministerijos vadovė.

"NATO esame ir mes, nėra atskiro NATO, kuris prašytų iš Lietuvos paramos. NATO kaip ir visas pasaulis susiduria su ekonominėmis, finansinėmis problemomis. (...) Mes turime karčią patirtį. Juk turėjome didinti mokesčius ir matėme, kaip tai buvo skausminga. Tai čia lygiai tas pats - reikės didinti mokesčius ir mažinti išlaidas. Kito kelio nebus", - kalbėjo R.Juknevičienė.

Stambule praėjusią savaitę NATO gynybos ministrams pripažinus, kad Aljanso biudžetui reikia papildomų lėšų, neplanuotų išlaidų 2010 metais gali turėti ir Lietuvos krašto apsaugos ministerija (KAM).

Krašto apsaugos ministrės vyriausiasis patarėjas Andrius Krivas BNS sakė, kad Stambule konstatuota, jog papildomų lėšų reikia NATO saugumo investicijų programai ir Aljanso kariniam biudžetui.

"NATO generalinis sekretorius pranešė, jog tas lėšų poreikis matuojamas šimtais milijonų eurų", - sakė A.Krivas.

Anot jo, pagal nustatytą formulę Lietuvos dalis sudaro 0,3 proc. nuo visos reikalingos sumos, tačiau kalbėti apie konkrečias detales dar anksti. Kiek lėšų Aljansui trūksta, spręs NATO karinės struktūros.

Lietuvos krašto apsaugos ministerijai iš valstybės biudžeto skiriami asignavimai 2010 metams siekia 853,3 mln. litų, tai yra, 146,5 mln. litų mažiau nei 2009 metais.