„Svarbiausia, kad būtų konstatuota, kad čia niekas nieko neapsuko, neapgavo, nenuskriaudė ir kad tai yra normalus garbingas sandorio užbaigimas, kuris nebuvo vykęs ir padarė daug žalos abiems pusėms“, - po „Leo LT“ akcininkų susirinkimo pirmadienį sakė I. Staškevičius.

Apsisprendimui – 15 dienų

Energetikos ministras Arvydas Sekmokas teigia, kad pirmadienį „NDX energijai“ buvo pateiktas oficialus Vyriausybės siūlymas privačiam investuotojui atlyginti už VST akcijas ir sugrąžinti 680 mln. Lt. „NDX energija“ apsisprendimui turi 15 dienų.

„Aš galiu pasakyti tik tiek, kad iš tikro nuostatos labai teigiamos, abi pusės nori išeiti į sąžiningą susitarimą, sąžiningą šio klausimo išsprendimą visam laikui ir mes sutarėme, kad toliau aptarsime visus žingsnius, technines detales, kaip būtų galima tą įgyvendinti“, - po susirinkimo kalbėjo A. Sekmokas.

Ministras sako turįs „pakankamai pagrindo tikėtis“, kad galutinis sprendimas neturėtų labai keistis nuo to, ką yra pasiūliusi Vyriausybė.

A. Sekmokas taip pat neatskleidė, ką ketina daryti Vyriausybė, jei privatus investuotojas vis tik atsisakytų pateikto pasiūlymo. Pasak jo, nereikia užbėgti įvykiams už akių, o „NDX energijos“ poziciją vadino „geranoriška“.

Nori pinigų, švaraus munduro ir garantijų, kad sprendimas galutinis

Mažasis „Leo LT“ akcininkas savo ruožtu iš Vyriausybės nori gauti ne tik siūlomus pinigus, bet ir užsitikrinti, kad priimtas sprendimas bus galutinis ir nebus siekiama jo vėl iš naujo peržiūrėti. „NDX energija“ taip pat siekia, kad Vyriausybė aiškiai deklaruotų, jog privatus investuotojas nepažeidė jokių įstatymų ir elgėsi sąžiningai.

„Man atrodo, būtų labai svarbu teisingai įvertinti „NDX energijos“ vaidmenį kuriant „Leo LT“ ir valdant „Leo LT“. Tą Vyriausybė turėtų pripažinti“, - pirmadienį sakė „NDX energijos“ valdybos pirmininkas I. Staškevičius.

Privartus investuotojas abejoja ir dėl Vyriausybės pasiūlytos piniginės kompensacijos dydžio. Iki šiol I. Staškevičius tvirtino, kad 680 mln. Lt yra per maža suma. Esą jos dydis leidžia manyti, kad „NDX energijai“ gražinami „Leo LT“ sumokėti dividendai (apie 608 mln. Lt) su metinėmis palūkanomis, tuo metu už VST akcijas esą realiai nėra atlyginama.

Pirmadienį įvykusiame „Leo LT“ akcininkų susirinkime atlyginimo dydžio klausimas liko neišspręstas, tačiau I. Staškevičius apie išmokėtus dividendus ir metines palūkanas jau nebekalbėjo. „NDX energijos“ valdybos pirmininkas tik užsiminė, kad akcininkų susirinkime jis neišgirdo Vyriausybės siūlomos sumos „ekonominio pagrindimo“.

„Pinigai nėra vienintelis kertinis nesutarimų šaltinis. Aš jau ne kartą išreiškiau nuomonę dėl sumos, nebenorėčiau kartotis, bet paminėjau, kad yra kitų ne mažiau svarbių aplinkybių. Pavyzdžiui, „NDX“ vaidmens įvertinimas ir pripažinimas, kad „NDX energija“ nepažeidė kokių nors įstatymų, teisės aktų ir apskritai elgėsi sąžiningai steigiant „Leo LT“ ir dalyvaujant jo valdyme. Taip pat garantijų abiems pusėms suteikimas, kad šis susitarimas yra galutinis ir kad nebebus mėginama jo peržiūrėti politiniais ar kitais sumetimais“, - sakė I. Staškevičius.

Pasak jo, galutinį sprendimą, kaip turi elgtis „NDX energija“, priims šios bendrovės akcininkų susirinkimas. Jis turėtų būtų sušauktas arba šios savaitės pabaigoje, arba kitos pradžioje.

Vyriausybė kompensuoja tik už VST akcijas

Vyriausybė praėjusią savaitę patvirtino „Leo LT“ panaikinimo sutarties su „NDX energija“ projektą. Ministrų kabinetas nusprendė, kad „NDX energijai“ bus grąžinta 680 mln. Lt, kuriuos ji sumokėjo įsigydama VST akcijas.

Pasak premjero Andriaus Kubiliaus, sutartimi siekiama įvykdyti restituciją ir užtikrinti pagrindinių energetikos sektoriaus įmonių – „Lietuvos energija“, VST ir RST – tiesioginę kontrolę, galiojusią iki VST privatizavimo ir „Leo LT“ įkūrimo.

Ministras pirmininkas akcentavo, kad „NDX energijai“ 680 mln. Lt turėtų būti sumokami iš „Leo LT“ lėšų ir tai bus galutinė, neatšaukiama ir nekintanti suma, kurią „NDX energija“ sumokėjo įsigydama 97,1 proc. VST akcijų.

Jei „NDX energija“ sutiks pasirašyti Vyriausybės siūloma sutartį, Lietuvos Respublikos nuosavybėn pereis 100 proc. „Leo LT“ akcijų. „Leo LT“ likvidavimas taps išskirtinai Vyriausybės, kaip vienintelio „Leo LT“ akcininko, teise ir prerogatyva.

DELFI primena, kad šiuo metu Vyriausybė valdo 61,7 proc., „NDX energija“ – 38,3 proc. „Leo LT“ akcijų. Kuriant „Leo LT“, „NDX energija“ įnešė turimas VST akcijas ir daugiau nei 600 mln. Lt dividendų, o valstybė RST ir „Lietuvos energijos“ akcijas.

Tačiau dar rugsėjo pradžioje „Leo LT“ akcininkų susirinkime, prieštaraujant privačiam akcininkui, buvo nuspręsta imtis likviduoti bendrovę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją