Valstybės vadovė A.Valinskui trauktis iš pareigų pasiūlė penktadienį, tačiau Seimo pirmininkas po to pareiškė ketinąs pasitikėjimą parlamente pasitikrinti prasidėjus Seimo rudens sesijai.

"Čia nėra, ką tikrintis. Visi matome labai akivaizdžiai, kad tikrinti nebėra ką", - žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Prezidentės nuomone, dabartiniai įvykiai parodė "politinės brandos lygį" valstybėje.

"Mūsų politinės brandos lygmuo dabar labai ryškiai matyti šalyje. Manau, kad dar yra ponui Valinskui galimybė tai padaryti garbingai, o kitas kelias - kad tai padarys Seimas", - sakė

A.Kubilius: A.Valinskas turi įvertinti prezidentės poziciją

Seimo pirmininkas A. Valinskas turėtų įvertinti prezidentės D. Grybauskaitės išsakytą poziciją dėl jo pasitraukimo iš pareigų, pirmadienį sakė ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

D.Grybauskaitė pirmadienį pakartojo mananti, kad Seimo pirmininkas turėtų trauktis iš posto, o į jo pareiškimą, esą pasitikėjimą jis pasitikrins rudenį Seime, šalies vadovė atsakė, kad "tikrinti nebėra ką".

Paklaustas, kokia jo pozicija - ar Seimo pirmininkas turėtų atsistatydinti pats, ar jo likimą turėtų spręsti Seimas, A.Kubilius atsakė, kad dėl to apsispręsti turėtų pats A.Valinskas, įvertinęs "visas aplinkybes" - kartu ir šalies vadovės poziciją.

"Turi spręsti pats ponas A.Valinskas, įvertinti visas aplinkybes. Tikiu, kad jam pavyks racionaliai tuos sprendimus padaryti. Mes toliau iš tikrųjų svarstysime ir spręsime po to, kai matysime jo apsisprendimą. Jis turi įvertinti visas aplinkybes - ir spaudos paskelbtus kaltinimus, ir prezidentės poziciją", - žurnalistams sakė premjeras.

Gavo VSD atsakymą

Pirmadienį Seimo Pirmininkas suskubo pranešti, kad gavo VSD išvadą, paneigiančią jo ryšius su nusikalstamomis struktūromis.

„Valstybės saugumo departamentas šiuo metu neturi informacijos apie Jūsų galimai rengiamas ar daromas neteisėtas veikas“, - pranešime spaudai cituojamas VSD atsakymas.

Parlamento vadovas dar praėjusią savaitę raštu kreipėsi į VSD generalinį direktorių Povilą Malakauską, prašydamas pateikti išsamią informaciją apie tai, ar VSD turi konkrečios informacijos ar duomenų, kurie patvirtintų galimai neteisėtus A. Valinsko ryšius su Kauno Daktarų grupuote ir/ar kitomis nusikalstamomis struktūromis.

Seimo pirmininkas pastaruoju metu yra priverstas aiškintis dėl savo ryšių su Kauno nusikalstamai Daktarų grupuotei priskiriamu Rolandu Michalskiu, pravarde Micha. Parlamento vadovo reputacijai taip pat labai pakenkė ginčai jo vadovaujamos valdančiosios Tautos prisikėlimo partijos viduje.

A.Valinskas tvirtina, kad nusikalstamo pasaulio atstovai nedaro jam jokios įtakos. Jam metamą įtarimų šešėlį parlamento vadovas vadina šantažu ir šmeižtu.

"Jeigu egzistuoja papildoma moralinė šio reikalo pusė, aš esu pasiryžęs leisti kolegoms Seimo nariams ją įtvirtinti balsuojant dėl pasitikėjimo, ar Seimo pirmininkas dėl tokių dirbtinų kaltinimų gali tęsti darbą ar ne", - penktadienį sakė A.Valinskas.

Socdemai: A.Valinskas turi trauktis

Opoziciniai socialdemokratai irgi reikalauja A.Valinsko nuvertimo iš posto. Pirmadienį spaudos konferencijoje Juozas Olekas sakė, kad opozicija laukia aiškaus valdančiųjų sprendimo, ar A. Valinskas eis toliau savo pareigas, ar ne.

„Po prezidentės paraginimo valdančiosios daugumos didžioji frakcija ir ministras pirmininkas A. Kubilius turėtų labai aiškiai atsakyti, ar Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) po savo linksmo sąskrydžio toliau toleruoja tokią poziciją, kad Seimo pirmininkas gali tęsti darbą, ir ar tai tenkina valdančiosios daugumos moralią politiką?“, - klausė J. Olekas.

Parlamentaro tvirtinimu, jeigu A. Valinskas pats neapsispręs trauktis, šio klausimo turės imtis Seimas, nes, priešingu atveju, esą nebus galima normaliai dirbti Seime. J. Oleko teigimu, parlamento darbas neturi tapti vienos partijos – TPP – santykių aiškinimosi arena, tad jis prognozavo, jog socialdemokratai veikiausiai sutiks su opozicinės „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos rengiamu nepasitikėjimu A. Valinskui.

„Nebuvo nė vieno frakcijos nario, kuris turėtų kitą nuomonę, kad A.Valinskas turėtų atsistatydinti“, - sakė J. Olekas.

"Tvarkiečiai" siūlo A.Valinską atstatydinti už Seimo vardo žeminimą

Opozicinė frakcija "Tvarka ir teisingumas" pirmadienį parlamentinėms frakcijoms išsiuntė pareiškimo dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku A. Valinsku projektą.

Parlamentinių frakcijų prašoma paremti šį dokumentą. Iki savaitės pabaigos bus laukiama kolegų pastabų ir siūlymų, tuomet, parengus galutinį pareiškimo variantą, renkami parašai.

Balsavimas dėl Seimo pirmininko atleidimo rengiamas, jei to motyvuoti raštu reikalauja ne mažiau kaip penktadalis - 29 iš 141 - Seimo narių. Sprendimas dėl Seimo pareigūnų ar valstybės institucijų vadovų atleidimo priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

"Tvarkiečiai" siūlymą atstatydinti A.Valinską iš Seimo pirmininko posto grindžia viešojoje erdvėje pasirodžiusiais kaltinimais dėl galimų jo ryšių su nusikalstamo pasaulio atstovais, taip pat primindami, jų žodžiais, "pagrįstą ir tiesioginį prezidentės D. Grybauskaitės raginimą prisiimti politinę ir moralinę atsakomybę ir trauktis iš užimamų pareigų".

"Siekdami užkirsti kelią Seimo vardo žeminimui, reiškiame nepasitikėjimą Seimo pirmininku A.Valinsku ir siūlome atleisti jį iš užimamų Seimo pirmininko pareigų", - rašoma pareiškimo projekte.

Jame pabrėžiama, kad Seimo pirmininko pareigos yra nesuderinamos su Lietuvos įstatymų, politinio elgesio ir moralės normų pažeidimais, "Seimas pirmasis turi rodyti pagarbos Konstitucijai ir įstatymams pavyzdį, o susikompromitavęs aukščiausio rango politikas turi prisiimti visą moralinę ir politinę atsakomybę".

Lauks nepasitikėjimo procedūros ir viskas

Nepaisant viešo prezidentės spaudimo, A. Valinskas pirmadienį ir toliau kartojo ketinantis sulaukti rudens bei pasitikrinti pasitikėjimą Seime. Pasak politiko, nepasitikėjimo procedūra tikrai bus, tad jis turės puikią progą įvertinti, ar dar gali eiti savo pareigas.

„Aš galiu pakartoti tik tiek, kad savo nuomonę esu išreiškęs, apsisprendimas yra priimtas. Be jokios abejonės, Seime bus keliama interpeliacija (pagal Statutą, nepasitikėjimo procedūra – DELFI), ji yra ne galima, o būsima interpeliacija. Aš manau, kad visi Seimo nariai įvertins šio reikalo ir dirbtinai sukelto skandalo moralinę pusę“, - pirmadienį sakė Seimo pirmininkas.

A. Valinskas ginasi, kad teiginiai, jog Kauno Daktarų grupuotės narys R. Michalskis bei kiti nusikalstamo pasaulio atstovai lankėsi TPP būstinėje, yra netiesa. Politiko tvirtinimu, visą melą paskleidė jam oponuojančios TPP frakcijos Seime narys Aleksandras Sacharukas.