"Sunkmetį mes išgyvename jau seniai. Ir, aišku, savaitėlę kitą ko gero reikia visiems pailsėti - ne karo metas. Bet socialinių reikalų ministras net ir važinėdamas dviračiu turi galvoti ką jis, atėjęs po atostogų, man pasakys", - ketvirtadienį spaudos konferencijoje teigė D.Grybauskaitė.

Prabilusi apie milijardinio deficito kamuojamos "Sodros" padėtį, D.Grybauskaitė teigė, kad reformos yra būtinos, tačiau jų nedetalizavo.

"Prezidentė yra ne premjerė, ir ne socialinių reikalų ministrė. Kai socialinių reikalų ministras baigs važinėti dviračiu, tuomet aš su juo pasikalbėsiu, ką Vyriausybė siūlys", - teigė šalies vadovė.

Anot jos, "Sodros" sistemą seniai reikia reformuoti.

"Mes turime ekspansyvią - į kiekį išsiplėtusią socialinio draudimo sistemą, kur yra besidubliuojančių išmokų, po keletą pensijų. Šitai turi būti peržiūrėta. Reikia sistemiškai spręsti socialinių išmokų klausimą", - sakė prezidentė.

Anot jos, politikai elgiasi nekorektiškai, kartais priešpastatydami atskiras socialines grupes ir gąsdindami, kad jei nebus priimta sprendimas dėl vienos grupės, nukentės kita.

"Politiškai negalima taip elgtis. Sunkmečio metu visi piliečiai turi būti informuoti, su jais turi būti tariamasi pradedant nuo valdžios vyrų atlyginimo mažinimo. Tuomet galima kreiptis į žmones, kad laikinai - metams ar dvejiems - jie sutiktų su išmokų mažinimu. Bet tai turi būti daroma siekiant apsaugoti mažiausiai uždirbančius ir labiausiai socialiai pažeidžiamus. Reiškia, turi būti nustatyta tam tikra suma, kuri nebūtų liečiama", - tvirtino D.Grybauskaitė.

"Sodros" biudžetas pirmąjį šių metų pusmetį negavo 688,8 mln. litų (10,3 proc.), o vien birželį - 219 mln. litų planuotų pajamų.

"Sodros" deficitas per šį laiką buvo 1,004 mlrd. litų, o vien birželį pajamos buvo mažesnės už išmokas 144,6 mln. litų.