Tai jis žurnalistams pareiškė pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo.

Kompensacijų mokėjimą numatoma išdėstyti per dešimtmetį atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes.

R.Šimašius anksčiau yra sakęs, kad Lietuvos žydų bendruomenėms gali būti ne tik išmokėta kompensacija už prarastą nekilnojamąjį turtą Lietuvoje, bet ir grąžinta keletas bendruomeninių pastatų natūra.

Galimybės grąžinti dalį pastatų natūra neatmetė ir premjeras Andrius Kubilius.

Pirmadienį Vyriausybė pritarė tokiai galimybei.

"Papildytas įstatymas tuo aspektu, kad numatoma, jog leidžiama grąžinti nekilnojamąjį turtą išskaičiuojant iš numatytos 113 mln. litų sumos", - žurnalistams sakė R.Šimašius.

Anot jo, kol kas nesutarta nei dėl vieno konkretaus objekto grąžinimo natūra. "Nė vienas objektas nėra įtrauktas į tą sąrašą. Jeigu žydų bendruomenėms būtų aktualu atgauti kokį nors nekilnojamąjį turtą, reikėtų sutarti dėl kainos, atitinkamai dėl piniginės kompensacijos sumažinimo, ir tada būtų šnekama. Bet jokio sprendimo dėl konkrečių objektų nebuvo", - pabrėžė teisingumo ministras.

Jis negalėjo vienareikšmiai pasakyti, ar žydų bendruomenė palaiko tokį sumanymą. Anot R.Šimašiaus, žydų bendruomenė žino apie projektus, bet vieningos nuomonės nėra pateikusi.

Nuspręsta pritarti minimaliam kompensacijos modeliui, t.y kad būtų išmokėta 113 mln. litų kompensacijų už negrąžintą žydų visuomeninį turtą.

"Objektai, kurie turi simbolinės reikšmės žydų organizacijoms, galbūt būtų pačiai Vyriausybei geriau, jeigu jie būtų grąžinti. Priešingu atveju, ar privatizuojant tą turtą ar atiduodant kitoms reikmėms, gali iškilti emocinio pobūdžio klausimai, kodėl staiga Vyriausybė privatizuoja pastatą, kuris žydų bendruomenei labai brangus", - kalbėjo R.Šimašius.

Kompensacijos už žydų nekilnojamąjį turtą įstatymo projekte numatoma, kad Lietuvos valstybė per dešimt metų sumokėtų 113 mln. litų kompensacijos už negrąžintą žydų nekilnojamąjį turtą. Tai sudaro maždaug trečdalį dabartinės jo vertės.

Antrojo pasaulinio karo metais naciai ir jų parankiniai nužudė daugiau kaip 90 proc. iš 220 tūkst. Lietuvoje gyvenusių žydų. Iš viso per Holokaustą buvo nužudyta apie 6 mln. žydų tautybės žmonių.