Jo teigimu, skundai dėl laidojimo paslaugas teikiančių įmonių darbo plūsta kiekvieną dieną, tačiau atsakingos institucijos turi mažai instrumentų užkirsti kelią pažeidimams.

"Lietuvos žmonės nusipelnė būti laidojami, o ne užkasami", - parlamentarams, Sveikatos apsaugos, Aplinkos, Susisiekimo ir Finansų ministerijų, Valstybinės mokesčių inspekcijos ir kitų institucijų atstovams pristatęs įvairias problemas, apibendrino G. Gylys.

Asociacijos vadovas posėdyje vardijo ritualinių paslaugų bendroves, esą nesilaikančias nei įstatymų, nei elementarių žmogiškumo principų, ir artimuosius laidojančių žmonių praneštus pažeidimus. Jis minėjo žiniasklaidoje aprašytą atvejį, kai viena Klaipėdos įmonė, atiduodama netikėtai mirusio užsieniečio palaikus, pareikalavo 500 eurų. Išgirdę prašymą išrašyti čekį bendrovės atstovai apskritai dingo.

Kaune veikia įmonė, jau anksčiau atsidūrusi teisėsaugos akiratyje. Ši įmonė, anot G. Gylio, laimėjo konkursą palaikams pervežti. Kartą jos darbuotojai atvyko paimti žmogaus, mirusio pjaunant medžius, palaikus.

"Kūną įdėjo į automobilį su penkiais rąstais, paaiškinę, kad "mums būtų labai gerai šašlykams malkų parsivežti", - LRPA vadovas citavo skundą. - Kokios dar ritualinės paslaugos, jei sugebame žmogaus palaikus prilyginti malkoms šašlykui? Vėliau tam žmogui nustatė širdies nepakankamumą. Pašarvojus buvo pastebėta, kad jo ištinusi ausis, nors apžiūrėdami kūną mirties vietoje, pareigūnai nepastebėjo nei ištinimo, nei mėlynės. Ar tokia įmonė gali vykdyti veiklą? Pagal požiūrį, kuris tvyro šiandien, gali."

Kitas žmogus skundėsi, kad laidojimo paslaugas teikianti įmonė mirusiųjų kūnams nuprausti vandenį semia iš jo šulinio, o panaudotą išpila, kur papuola, nes neturi kanalizacijos.

G. Gylio tvirtinimu, egzistuoja ir palaikų pirkimas-pardavimas - "ne fizine prasme, bet pirminės informacijos apie mirusiuosius". "Kaip vertinti, kai prie mirusio žmogaus namų atvažiuoja trys-keturios įmonės ir pradeda derybas su nespėjusiais atsitokėti artimaisiais?" - retoriškai klausė jis.

Informacija apie Anapilin iškeliavusius žmones esą prekiauja tiek ligoninių darbuotojai, tiek greitosios medicinos pagalbos ekipažai, o kai kur - net policininkai. Ritualinių paslaugų versle, anot LRPA vadovo, sukasi nemažai "juodų pinigų", kurių dalis nusėda, pavyzdžiui, ne ligoninių kasose, o darbuotojų, greitai paruošiančių palaikus šarvojimui, kišenėse.

Kartą mirusiajam po galva automobilyje buvo padėta ne pagalvėlė, o batų dėžutė. Kūnai dažnai pervežami ne tam pritaikytu transportu, o maršrutiniais autobusais, taksi, sunkvežimiais, kartą atvyko net pomidorų padažą gaminančios bendrovės automobilis. Viename automobilyje karstas buvo padėtas 45 laipsnių kampu, nes kitaip netilpo. Susisiekimo ministerija esą negali užkirsti kelio tokiems pažeidimams, nes nėra tiksliai apibrėžta, kokia transporto priemone galima gabenti mirusiuosius. "Juodai perdažyta mašina nėra autokatafalkas", - pažymėjo pranešėjas.

"Mes kreipiamės pagalbos, bet sunkiai gauname. Net kai prašome nustatyti vieną kitą faktą, susijusį su ne kartą rašytais skundais, sulaukiame eilinio patikrinimo, negatyvių sprendimų, o užkirsti kelio negatyviai veiklai nė viena institucija neturi galimybės", - pridūrė G. Gylys.

Anot jo, po pusę dienos tenka skirti skundams nagrinėti. "Tokiam nužmogėjimo laipsniui atėjo laikas padėti tašką, - pažymėjo LRPA vadovas. (...) Man šiandien gėda ir gėda mano kolegoms, kad taip elgiamasi. Vykdomas priverstinis paslaugų teikimas, žmonių prievartavimas, pasinaudojus jų situacija kraunamas kapitalas."

G. Gylio teigimu, 30-40 proc. įmonių iš maždaug 200 šioje srityje veikia neteisėtai. Jau anksčiau vykusiame Sveikatos reikalų komiteto posėdyje jis teigė, kad paslaugų verslas praktiškai nekontroliuojamas, o laidojimo paslaugas teikiančios įmonės savo veikloje naudojasi teisės aktų spragomis. "Dalis sprendimų yra dviprasmiški ir ne tokie, kurie padarytų verslą skaidrų", - teigė LLRA vadovas.

Įstatymas numato, kad nuo liepos 1 d. ši veikla turėtų būti licencijuojama, - tai esą išspręstų ne vieną problemą, tačiau komiteto pirmininkas Antanas Matulas abejojo, ar pavyks laiku ir sklandžiai įgyvendinti šią nuostatą.