8,4 proc. (33 respondentai) tvirtino, kad į klausimą sunku atsakyti.

Internetinėje apklausoje nuomonę pareiškė beveik 400 respondentų.

Žada vengti „erzinančios retorikos"

Išrinktoji Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė žada vengti erzinančios retorikos Rusijos atžvilgiu. Tai eurokomisarė sakė interviu britų visuomeniniam transliuotojui BBC. Kaip skelbiama BBC interneto svetainėje, paklausta apie santykius su Rusija, D.Grybauskaitė teigė, jog „vengs erzinančios retorikos savo kalboje".

Šis pareiškimas pasirodė po to, kai diplomatiniuose sluoksniuose jau imta kalbėti apie švelnesnę Lietuvos retoriką Rusijos atžvilgiu. Praėjusią savaitę Lietuvoje viešėjęs Rusijos transporto ministras Igoris Levitinas sakė esąs maloniai nustebintas, kad Lietuvos užsienio reikalų ministerijoje (URM) pasikeitė intonacijos Rusijos atžvilgiu.

Naudoti švelnesnę retoriką siūloma ir URM užsakymu parengtoje Lietuvos - Rusijos santykių studijoje, kurioje teigiama, jog Lietuvos pareigūnų, diplomatų ir įtakingų politikų kalbose turi būti vengiama emocionalių ir vertybinių vertinimų.

Interviu BBC D.Grybauskaitė sakė, kad jos pirmieji uždaviniai bus augančio nedarbo problemos sprendimas ir energetikos sektoriaus demonopolizavimas, o jos išrinkimas gali padėti sumažinti socialinę įtampą Lietuvoje.

"Įvykus rinkimams, žmonės tikisi, kad naujasis prezidentas galės sumažinti socialines įtampas. Tikiuosi, galėsiu būti stabilizuojančiu veiksniu", - sakė D.Grybauskaitė.

BBC paklausta, ar jai nepritrūks prezidento galių, išrinktoji prezidentė pažymėjo, kad ji galės leisti dekretus, „kurie yra privalomi Vyriausybei". Be to, anot D.Grybauskaitės, prezidentas Lietuvoje turi "moralinę galią".

Sekmadienį vykusiuose prezidento rinkimuose D.Grybauskaitė laimėjo jau pirmajame rate, surinkusi daugiau nei 68 proc. balsų.