Kaip jau rašėme, į įvairių mokomųjų dalykų tarptautines olimpiadas šalys kasmet išleidžia po 5 atstovus. Tačiau penktas sąraše buvęs ir vasarą Meksikoje vyksiančioje tarptautinėje fizikos olimpiadoje Lietuvai atstovauti turėjęs moksleivis išgirdo, kad, esant krizinei situacijai, taupant lėšas, į olimpiadą numatoma vežti tik keturis moksleivius. Visgi T. Kartanas išgirdo „paguodos“ žodžius: „Jei susirasi, kas finansuoja, gal ir vešime“.

Kelionei būtinų 8 tūkstančių litų gimnazija ketino ieškoti miesto savivaldybėje ir pas vietos verslininkus. T. Kartano bičiuliai, papildomo ugdymo mokyklos „Fizikos Olimpas“ moksleiviai bei kiti prijaučiantys asmenys įsteigė specialų fondą kelionei į Meksiką apmokėti. Paremti gabų gimnazistą kviesti ir DELFI skaitytojai.

Lėšų rinkimą mokslų kolegai inicijavusi Deimena Drąsutytė DELFI sakė, kad T. Kartanui paaukota apie 600 Lt. Ji užtikrino, kad pinigai niekur nedings – daliai aukojusių jie bus sugrąžinti, o kolegą fiziką rėmusiems „Fizikos Olimpo“ moksleiviams pinigai greičiausiai bus paskaičiuoti kaip mokestis už mokslą.