Pasak jo, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, liberalas Kęstutis Glaveckas gal ir neatsargiai pasvarstė apie lito ir euro santykio nustatymą įsivedant eurą, tačiau jis nieko nekalbėjo apie tai, jog litas gali būti devalvuotas būtent savaitgalį.

DELFI primena, kad savaitgalį gandais apie galimą lito devalvavimą patikėję lietuviai užplūdo banko skyrius, kur pirko eurus, o šių nelikus – JAV dolerius, Lenkijos zlotus ir Didžiosios Britanijos svarus. Daugiausia išsigandusių klientų sulaukė Vilniuje įsikūrę bankai.

„Kažkas kitas tą gandą paskleidė ir kažkas pasinaudojo tuo momentu. Čia gal specialios tarnybos galėtų pasidomėti, kas čia paskleidė būtent šią žinią dėl devalvavimo“, - pirmadienį žurnalistams sakė S. Kropas, tuo tarpu K. Glavecko pasvarstymus įvertino kaip akademinę nuomonę.

„Komiteto pirmininkas gal ne visiškai tiksliai interpretavo ir pasakė nuomonę, kuri, galbūt, yra akademinė, bet K.Glaveckas tikrai nepasakė, kad savaitgalį bus devalvuojamas litas“, - pabrėžė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas, liberalas K. Glaveckas svarstymus apie litą išsakė praėjusią savaitę. Politikas pareiškė, jog Lietuvai įsivedant eurą, litai į eurus gali būti keičiami ne dabartiniu santykiu, o tokiu, kurį nustatys Europos centrinis bankas.

„Jeigu euras būtų įvedamas esant jo ir lito santykiui 3,45 − būtų nieko, bet tokio santykio niekas neduos. Euro įvedimo metu euro ir lito santykį nustatys Europos centrinis bankas, jis gali nustatyti 3,7 ar 3,8 lito. Litas, atvirai kalbant, dabar kai kurių valiutų, pavyzdžiui, zloto, rublio, atžvilgiu tapo labai pervertintas, pasidarė labai brangus“, - tuomet sakė K. Glaveckas.

Savo ruožtu Seimo pirmininkas Arūnas Valinskas patikino, kad kreipsis į Valstybės saugumo departamentą (VSD) ir bandys aiškintis, kas skleidė gyventojus išgąsdinusius gandus. Tačiau klausiamas apie K. Glavecko atsakomybę ir gebėjimą eiti savo pareigas, A. Valinskas buvo nuolaidus – pasak jo, visiems kartais išsprūsta netinkamos frazės, o K. Glaveckas esą už tai jau atsiprašė.

VSD aiškinsis, kas paskleidė žinią, kad litas devalvuojamas

Valstybės saugumo departamentas (VSD) aiškinsis, kas paskleidė žinią, kad litas praėjusį savaitgalį neva turėjo būti devalvuotas ir dėl to gyventojai užgulė bankus išsikeisti litus į eurus.

"VDS vadovas telefonu Seimo pirmininką informavo, kad kol kas nėra duomenų, kad tai (skleidžiama informacija dėl ketinimų devalvuoti litą - BNS) buvo daroma sąmoningai. Jis sakė, kad konkretesnių duomenų turės antradienį ir juos pateiks susitikęs su Seimo vadovu", - sakė Seimo vadovo atstovė spaudai Indrė Viržintė.

S.Kropas negalėjo pateikti išsamios informacijos, kiek savaitgalį buvo į eurus iškeista litų: "Rezultatai bus ryt (antradienį)".

Nuostoliai – ant supanikavusių gyventojų pečių

Savaitgalį supanikavusių gyventojų, puolusių pirki eurus ir kitą valiutą, nuostoliai, atrodo, bus palikti jiems patiems. Kaip pirmadienį, susitikęs su S. Kropu, žurnalistams sakė Seimo pirmininkas, gyventojai patys nepagrįstai patikėjo gandais, tad tai savotiškai užkrauna jiems atsakomybę dėl patirtų nuostolių.

„Patikėjimas gandais atsakomybę užkrauna ant pačių žmonių – jie savanoriškai patikėję keitė tuos pinigus“, - sakė Seimo vadovas A. Valinskas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją