Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas šeštadienį atvertė valstybės dieną gimusios V. Iljinych baudžiamąją bylą dėl Berneen sužalojimo ir rasistinio išpuolio. V. Iljinych advokatas Nerijus Ulčinas teismo posėdžio pradžioje pareiškė, kad bandys užginčyti ikiteisminio tyrimo metu savanorės duotus parodymus, nes jie esą išgauti kankinimo būdu areštinėje. „Jis šališkas, nes organizavo žmogaus kankinimą ir išgavo parodymus, kuriais dabar remsis“, - gynėjas prašė nušalinti valstybinį kaltinimą palaikantį Vilniaus apygardos Pirmojo labai sunkių nusikaltimų ikiteisminio tyrimo organizavimo skyriaus prokurorą Vladimirą Sergejevą.

Advokatas prabilo apie saugumiečių įtaką

„Prokuroras organizavo tokį kalinimą, kad V. Iljinych būtų daromas psichologinis poveikis ir ji būtų kankinama, - šeštadienį kalbėjo V. Iljinych advokatas. – Teismas nustatė, kad ji neteisėtai mėnesį buvo laikoma areštinėje dar su asmenimis, kurie yra kaltinami sunkių nusikaltimų padarymu. Tai prokuroras žinojo, bet nieko nedarė, nes siekė V. Iljinych pastatyti į tokią padėtį, kad duotų tokius parodymus, kokių pareigūnams reikėjo“.

Kad V. Iljinych buvo pažeistos teisės laikant ją areštinėje, yra patvirtinęs Vilniaus vyriausiasis policijos komisariatas. Tai patvirtinanti pažyma yra byloje, tačiau, pasak N. Ulčino, prokuroras nedėjo jokių pastangų, kad pažeidimai būtų panaikinti.

Pasak advokato, valstybinis kaltintojas esą prieš savaitę buvo susitikęs su vienu Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnu ir kalbėjosi apie V. Iljinych bylą.

Nnukentėjusiąja pripažinta dainininkė Berneen atrodė nustebo po V. Iljinych advokato kalbos. Jos gynėjas teigė nematąs jokių teisinių pagrindų, dėl ko turėtų būti nušalintas prokuroras.

Tuo tarpu valstybis kaltintojas V. Sergejevas mano, kad išsakydamas prielaidas advokatas siekia užvilkinti bylos nagrinėjimą. „Mielai būčiau priėmęs tokius advokato pareiškimus ikiteisminio tyrimo metu, tačiau jis nepareiškė jokio noro net susipažinęs su bylos medžiaga“, - V. Sergejevas taip pat pareiškė, kad nepažįsta jokių „saugumiečių“.

Baudžiamąją bylą nagrinėjanti teisėja Aldona Tumelionytė nusprendė V. Iljinych gynėjo prašymą atmesti. „Pareikštas nušalinimas yra nemotyvuotas“, - pareiškė teisėja.

V.Iljinych: Berneen man parodė nepadorų gestą

Šeštadienį teismas apklausė liudytojus Darių Mertiną, Solveigą Zubrickienę bei V. Iljinych brolį Artūrą. Pirmoji parodymus davė V. Iljinych, pareiškusi, jog kategoriškai neigia savo kaltę. Tiesa, ikiteisminio tyrimo metu ji buvo prisipažinusi dėl pareikštų įtarimų.

„Tą vakarą Berneen buvo su drauge, ji praėjo pro mane ir parodė nepadorų gestą, norėjau pasakyti, kad negražiai elgiasi, tačiau ji kilstelėjo butelį, todėl ją stumtelėjau. Maniau, kad ji man trenks. Tuomet ji rėkė, cypė, todėl aš nusprendžiau pasitraukti ir, kad nebūtų bereikalingų problemų, išvažiavau namo autobusu“, - teisme kalbėjo kaltinamoji.

Ji tikino nepastebėjusi, kad Berneen yra juodaodė, nes esą tą vakarą jau buvo tamsu, be to, mergina buvo užsidėjusi kepurę „su snapeliu“.

„Ji mane asmeniškai įžeidė, nes pasakė „f...ing“, - teisme kelis kartus pakartojo V. Iljinych. „Tai jūs laikote, kad tas faken yra įžeidimas?“ – kaltinamosios klausė bylą nagrinėjanti teisėja. „Taip, čia įžeidimas“, - atkirto krašto apsaugos savanorė.

Ji taip pat aiškino, kad ikiteisminio tyrimo metu „kiekvieną dieną“ sulaukdavo tyrėjų vizito į areštinę, kurie ją spausdavo. Anot merginos, pareigūnai viską užsirašinėjo į savo sąsiuvinius, tačiau jų byloje nėra.

Per V. Iljinych apklausą Berneen nenuleido akių nuo kaltinamosios, kartais nusišypsodavo, tačiau jokių klausimų jai neturėjo. „Paklaus advokatas“, - angliškai teisėjai pasakė Berneen. Viso teismo posėdžio metu jai talkino anglų kalbos vertėja, kuria pasirūpino teismas.

Kas yra Berneen: Candice-Čereška ar Ramtadrylia Tralialia?

„Nesijaučiu, kad esu labai kalta“, - teisme teigė V. Iljinych.

V. Iljinych į teismą atvyko palaikyti radikalas M. Murza ir jo komanda. „Laisvę Violetai“, „Imigrantai namo“ – užrašais prie teismo rūmų dainininkę pasitikę nacionaldarbininkai bandė pakliūti ir į teismo salę, tačiau neatsiradus laisvų vietų buvo iš jos pašalinti.

Šeštadienį teismas negalėjo apklausti Berneen, nes ji į posėdį neatsinešė savo asmens tapatybę patvirtinančio dokumento. „Kas šita moteris, aš nežinau, prašau man parodyti jos dokumentą, - buvo kategoriškas V. Iljinych advokatas. – Aš turiu žinoti, kas ta moteris, kuri kaltina mano ginamąją – ar čia tikrai Candice-Čereška, o gal ji Ramtadrylia Tralialia?“

Kad nebūtų pažeisti įstatymai, teisėja nusprendė nukentėjusiąją apklausti kovo viduryje įvyksiančiame posėdyje, kai ji pateiks savo dokumentus.

Buvusi „Dušo“ vedėja: V. Iljinych daužė per galvą diržu su metalinėmis sagtimis

Buvusi televizijos TV1 laidos „Dušas“ vedėja, Berneen draugė S. Zubrickienė teismui smulkiai papasakojo, kokius išgyvenus prieš metus patyrė juodaodė dainininkė.

Ji prisiminė, kad tą vakarą jos ėjo pro Maironio g. stotelę (prie Šv. Onos bažnyčios), kai iš grupelės vaikinų išgirdo užgauliojimų. „Buvome geros nuotaikos, todėl nekreipėme dėmesio į replikas, tačiau netrukus pamačiau, kaip vienas vaikinas artinosi prie mūsų“, - liudytoja sakė iš kompanijos girdėjusi keiksmažodžių bei žodžius „nigerė“, „sušikta“.

S. Zubrickienė teigė nujautusi kažką negero, todėl Berneen pasiūlė pereiti į kitą gatvės pusę. „Tas vaikinas paspartino žingsnį, todėl paskambinau į policiją“, - jos teigimu, netrukus prie Berneen pribėgo V. Iljinych, o kad S. Zubrickienė negalėtų dainininkės apginti, šiai kelią pastojo jas vijęsis vaikinas (beje, jis buvo šaliku užsidengęs veidą).

Pasak liudytojos, V. Iljinych ėmė Berneen daužyti per galvą, todėl dainininkė jį bandė užsidengti viena ranka. „Kitoje rankoje ji laikė tuščią stiklinį „D Light“ buteliuką, o ta mergina bandė iš jos atimti, bet Berneen kažkaip pavyko jį išmesti“, - sakė buvusi televizijos laidos vedėja.

Netrukus, anot liudytojos, V. Iljinych nusijuosė diržą su metalinėmis sagtimis ir keletą kartų dainininkei trenkė per galvą. Tada užpuolikė ir kartu su ja buvęs vaikinas, „saugojęs“ S. Zubrickienę, grįžo pas kitoje gatvėje laukusią kompaniją.

„Supratau, kad tai rasistinis išpuolis, nes replikų sulaukė tik Berneen, su manim jie net nekalbėjo“, - moteris sakė, kad atvykę policijos pareigūnai nė nebandė ieškoti užpuolikų, nors nukentėjusioji ir jos draugė nurodė, kad agresyviai nusiteikusi mergina įsėdo į 10-ąjį maršrutinį autobusą.

Teismo salėje – apie nuogą pilvą ir išsikišusius triusikus

Po incidento Berneen skundėsi galvos skausmu, jai darėsi silpna, todėl S. Zubrickienė draugę nuvežė į Lazdynų ligoninę.

„Kaltinamoji, ar turite liudytojai klausimų ir gal tamsta teiksitės nusikelti koją nuo kojos, kai kalbatės su teismu?“ – į V. Iljinych po S. Zubrickienės apklausos paklausė teisėja A. Tumelionytė.

V. Iljinych net nespėjo atsakyti, kai jos garbę puolė ginti advokatas N. Ulčinas: „Reikia į teismą ateiti su pliku pilvu ir išlindusiais triusikais, tuomet teisėja nesikabins“. Šią repliką advokatas taikė liudytojai S. Zubrickienei.

„Advokate, procese nėra numatyta, su kokiais drabužiais į teismą turi ateiti liudytojai“, - kilusias aistras bandė tramdyti teisėja.

D.Mertinas: Berneen buvo sukrėsta, tai ne „pjaras“

Į teismą buvo iškviestas liudyti ir aktorius Darius Mertinas, kuris incidento metu su Berneen dalyvavo LNK televizijos projekte „Žvaigždžių duetai“. Dėl šio incidento atlikėjai nusprendė pasišalinti iš projekto, be to, apie Berneen užpuolimą surengė spaudos konferenciją.

„Norėjo pasipjarinti“, - teisme pareiškė V. Iljinych advokatas. „Tai nebuvo pjaras, nes jeigu būtume to norėję, nebūtume pasitraukę iš projekto“, - atkirto D. Mertinas.

Jis pasakojo, kad s Berneen susitiko kitą dieną po incidento. „Jos veidas buvo šiek tiek apibrozdintas, kaktoje buvo guzas, - prisiminė liudytojas. – Per repeticiją ją ištiko nervinis šokas, alerginis priepuolis – Berneen pradėjo dusti, ją ėmė berti dėmėmis ir pūslėmis, todėl nieko nelaukęs nuvežiau į ligoninę“.

D. Mertinas sakė sutikęs Berneen pagloboti, nes ji „iš tikrųjų labai blogai jautėsi“ – negalėjo nei dainuoti, nei repetuoti.

„Manau, kad ėjimas pro Šv. Onos bažnyčią nėra kažkoks iššūkis, kad žmogų reikėtų pulti“, - kalbėjo liudytojas.

Gresia nelaisvė iki dvejų metų

DELFI primena, kad V. Iljinych pateikti kaltinimai dėl kurstymo prieš kitos rasės asmenį bei viešosios tvarkos sutrikdymo. Tokių pačių įtarimų V. Iljinych sulaukė ir dėl dalyvavimo skinų eitynėse praėjusių metų kovo 11-ąją – iš karto po teismo posėdžio mergina su advokatu išvyko į apklausą Vilniaus policijoje.

Krašto apsaugos savanorių pajėgose tarnaujanti kaltinamoji anksčiau teista nebuvo, tačiau metų pradžioje jau buvo užpuolusi vieną merginą.

Prokurorų kaltinamajame akte nurodyta, kad praėjusių metų balandžio 9-ąją V. Iljinych dainininkei sudavė 7 smūgius, be to, viešoje vietoje keikėsi.

Baudžiamasis kodeksas už veikas, kuriomis kaltinama V. Iljinych, numato baudą, laisvės apribojimą, areštą ar laisvės atėmimą iki dvejų metų. Po išpuolio įtariamoji buvo suimta.