„Mes pateikiam programą visuomenės svarstymams. Jeigu ją rems, jeigu rems atitinkamas partijų skaičius parlamente, tai visa tai gali tapti realybe. Partijos tam ir eina į rinkimus, kad siektų valdžios ir, aišku, pirma vykdomosios valdžios, kuri ir gali realizuoti šitas programas“, - spaudos konferencijoje penktadienį sakė G. Kirkilas.

Ar tokie tvirtinimai susiję su pavasarį vyksiančiais prezidento rinkimais, kurie galėtų destabilizuoti valdančiosios koalicijos vienybę, socialdemokratai tiesioginio atsakymo išvengia. Kaip DELFI sakė Vytenis Andriukaitis, tokių siekių ruošiant šešėlinę programą nebuvo, esą tai buvo daroma pagal Seimo Statuto reikalavimus.

Kritikavo valdančiuosius

Pateikdama šešėlinę programą opozicinė G. Kirkilo vadovaujama partija daugiausia dėmesio skyrė ne savų programinių punktų dėstymui, o dabartinių valdančiųjų kritikai. „Klaida po klaidos“, - Andriaus Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės žingsnius apibūdino buvęs premjeras, kuris pats yra kritikuojamas, jog ekonomikos augimo sąlygomis ne tik nesiėmė jokių reformų, bet ir nesukaupė lėšų rezervo.

G. Kirkilas tvirtina, jog esminė ir pirminė klaida, kurią padarė naujoji valdžia – neteisingai diagnozavo ligą. Pasak jo, praėjusiais metais ekonomika augo, tad kalbėti apie krizę, o juo labiau recesiją, neįmanoma. Be to, socialdemokratas sako, kad, nepaisant išskirtinio dėmesio taupymui, skirtumas tarp senosios ir naujosios valdžios pateiktų biudžetų 2009 metams buvo vos 200 mln. Lt.

„Aš nežinau, ar dėl to vertėjo absoliučiai sujaukto mokesčių sistemą, pridaryti tiek klaidų. Dabar tos klaidos iš dalies pripažįstamos, žmonės privertė tą padaryti“, - spaudos konferencijoje kalbėjo socdemų pirmininkas ir pridūrė, jog beveik visi Permainų koalicijos partneriai nesilaikė savo rinkimų programos.

„Jeigu jie būtų pateikę tokią programą rinkimų metu, tai aš labai abejoju, ar jie apskritai būtų pasiekę Seimą su tokia programa“, - piktinosi G. Kirkilas, o Permainų koaliciją vadino Permainų į blogą koalicija.

Socialdemokratai teigia, jog dabartinės Vyriausybės klaidas akivaizdžiai rodo nesurenkamas šių metų biudžetas – esą per sausį nesurinkta planuotų 170 mln. Lt. G. Kirkilas užsimena ir apie 37,5 proc. padidėjusias Lietuvos investicijas į užsienį. „Kalbant žmonių kalba tai reiškia, kad lietuvių verslininkai bėga iš Lietuvos“, - reziumavo buvęs premjeras, kuris yra vienas nemėgstamiausių Lietuvos politikų.

Siūlo sugrąžinti kai kurias lengvatas

Šešėlinėje Vyriausybės programoje opoziciniai socialdemokratai siūlo sugrąžinti arba nenaikinti kai kurių mokesčių lengvatų. Pavyzdžiui, norima, jog, kai ir anksčiau, išliktų pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos vaistams, knygoms bei periodiniams leidiniams, kai kuriems maisto produktams, šildymui (lengvata bus naikinama nuo rudens – DELFI) bei keleivių vežimo paslaugoms.

Socdemai, be kita ko, siūlo išlaikyti lengvatas smulkiam ir vidutiniam verslui.

Tuo tarpu daugelis ekonomikos ekspertų lengvatas vadina mokesčių sistemos iškraipymu bei nepagrįstomis privilegijomis. Pasak Lietuvos banko ekonomisto Raimondo Kuodžio, dėl įvairių lengvatų į biudžetą neatkeliauja apie milijardą litų.

Šešėlinėje, arba alternatyvia vadinamoje, socdemų Vyriausybės programoje siūloma užtikrinti socialines garantijas mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms, Vyriausybei skolintis vidaus rinkoje leidžiant taupymo lakštus, investuoti į infrastruktūros projektus bei taip išlaikyti darbo vietas, spartinti gyvenamųjų būstų renovaciją, sumažinti kuro akcizą, peržiūrėti akcizus alkoholiniams gėrimams.

Pasak buvusio susisiekimo ministro, Seimo nario Algirdo Butkevičiaus, daugelis socialdemokratų siūlomų priemonių yra būtinos. Kaip pavyzdį jis pateikė raginimą investuoti į infrastruktūros projektus. A. Butkevičiaus manymu, tai padėtų išsaugoti darbo vietas, o dirbantis žmogus ne tik moka mokesčius, bet ir vartoja – tuomet tai naudinga verslui, kuris savo ruožtu taip pat moka mokesčius.

„Žmogui yra svarbiausia turėt darbą ir gaut pajamas. Tada jis moka mokesčiu į biudžetą, taip pat skatina bendrojo vidaus produkto augimą“, - sakė A. Butkevičius, kurio nuomone, šiuo metu reikia skirti dėmesio ir žmonių perkvalifikavimui.

Opozicinė partija, be kita ko, norėtų, kad Lietuvoje fiziniams asmenims būtų įvestas nekilnojamojo turto mokestis priklausomai nuo turto vertės, prabangiam turtui numatyti aukštesnius mokesčius. Socdemai taip pat siūlo atsisakyti brangiai kainuojančios valstybės valdymo pertvarkos, gerinti aukštojo mokslo praeinamumą, atsisakyti „studentų krepšelio“, padidinti BVP perskirstymą per biudžetą 1 proc., įvesti progresinį gyventojų pajamų mokesčio (GPM) tarifą.

Neįtiko D.Grybauskaitė

Socialdemokratų kritikuojamos A. Kubiliaus Vyriausybės antikrizinės priemonės neseniai buvo išgirtos eurokomisarės Dalios Grybauskaitės. Pasak Europos Komisijos (EK) pareigūnės, nepaisant kai kurių techninių klaidų, bendros tendencijos yra geros ir teisingos.

Klausiamas, kodėl, jo nuomone, D. Grybauskaitė esamos Vyriausybės programą giria, o socialdemokratai peikia, G. Kirkilas teigė, jog šiuo metu konservatoriai-krikdemai ir eurokomisarė bendrauja kaip būsima kandidatė į prezidentes ir ją keliančioji partija.

„Kaip aš suprantu, eurokomisarė yra kandidatė į prezidentus nuo konservatorių, kurie, matyt, neturi savo kandidato, todėl ją remia. Dabar, kaip aš suprantu, toks bendravimas ir vyksta – žeriamos liaupsės. Aš manau, būtų labai gerai jeigu komisarė išeitų pas piketuotojus, pas verslininkus ir paaiškintų tos programos gerumą. Aš labai norėčiau pasižiūrėti. Tikiuosi, kad rinkimų kampanijos metu ji tą padarys“, - svarstė G. Kirkilas.

D. Grybauskaitė dar nėra pareiškusi, ar pavasarį kandidatuos į prezidento postą, tačiau, jos tvirtinimu, jeigu kandidatuotų, tai rinkimuose dalyvautų kaip nepriklausoma kandidatė, nekeliama jokios politinės partijos.