„Lietuva nėra gavusi oficialaus JAV administracijos prašymo dėl galimo asmenų, šiuo metu laikomų Gvantanamo kalėjime, perkėlimo, − DELFI sakė V. Ušackas. – Bet jeigu bus oficialus, konkretus pasiūlymas, mes jį svarstysim“.

Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai, susitikime Briuselyje, nutarė, jog Europos valstybės kiekviena atskirai turėtų svarstyti galimybes palengvinti JAV dalią, šiai uždarius Gvantanamo kalėjimą Kubos saloje.

A priori pozicija tokia: mes kalbėjom ES ministrų pasitarime, kad ES turi pasiųsti teigiamą signalą JAV administracijos sprendimui ir kiekviena atskirai svarstyti galimybes, teisinius, techninius ir kitus aspektus, susijusius su galimu asmenų perkėlimu į ES šalis“, - teigė Lietuvos diplomatijos vadovas.

V. Ušackas, be kita ko, priminė, jog ne visi Gvantanamo kalėjime šiuo metu laikomi asmenys yra pavojingi. Pasak jo, ten esama ir asmenų, kurie pavojaus nekelia, bet grąžinti į jų kilmės šalį neišeina, mat ten jiems grėstų pavojus gyvybei.

„Tai aš manau, kad yra aplinkybių, kurių dabar nežinome, bet esame pasiruošę svarstyti“, - patikino V. Ušackas.

DELFI primena, kad naujasis JAV prezidentas Barackas Obama pasirašė įsaką, kuriuo įsipareigojo per metus uždaryti Gvantanamo kalėjimą.

ES šalių narių užsienio reikalų ministrai sausio pabaigoje sutarė, kad kiekviena valstybė turi pati nuspręsti, ar priims buvusius Gvantanamo kalinius. Lietuvos kaimynė Estija jau paskelbė kalinių nepriimsianti dėl teisinių priežasčių, Portugalija, Prancūzija ir Šveicarija jau pareiškė, jog gali priimti kažkiek kalinių.

Italija pritaria šiai idėjai, tačiau laukia bendros ES pozicijos šiuo klausimu.

Iš viso priimti Gvantanamo belaisvius pasisiūlė 8 ES šalys narės: Suomija, Prancūzija, Vokietija, Airija, Portugalija, Ispanija, Švedija ir Didžioji Britanija.

Kalinių priimti nesutinka Austrija, Vokietijos valdančiosios koalicijos nariai konservatoriai taip pat nusiteikę priešiškai. Tuo tarpu Suomija, nors ir pareiškė sutinkanti priimti kalinius, tačiau ministrų kabinete sutarimo šiuo klausimu nėra.