„Galbūt, galima net padėkoti penktadienio įvykiams, kad pagaliau visi suvokėme, kad gyvename pakankamai sudėtingomis aplinkybėmis“, - savo kalboje Seime sakė A. Kubilius priminęs, jog pasaulyje siaučia ekonominė krizė, kuri veikia ir Lietuvą.

Premjeras pripažino, jog daugelį sprendimų naujajai valdžiai teko priimti labai staigiai, tad klaidų tikimybė nemenka, tačiau atkreipė dėmesį, jog jo vadovaujama Vyriausybė ir dauguma dirba apie mėnesį, per kurį turėjo patvirtinti 2009 m. biudžetą ir pluoštą mokestinių įstatymų.

„Tokiu tempu dirbdami turime pareigą peržiūrėti atskirų sprendimų detales ir pažiūrėti, ar nebuvo padaryta klaidų, ar nėra teisinių ir finansinių prieštaravimų. Esame pasirengę tokius dalykus taisyti pačiu artimiausiu metu. Galiu patikinti, kad tokių problemų matome, jas reikia atidžiai išnagrinėti. Jų nėra daug“, - sakė premjeras ir patikslino, kad į diskusijas leisis tik dėl smulkiųjų verslininkų bei mėsos perpardavinėtojų turguose apmokestinimo.

Opozicija pasigedo valdžios mušimosi į krūtinę

Nepaisydama premjero pripažinimo, kad galbūt kai kurie sprendimai buvo ne visiškai teisingi, opozicija pirštais badė į valdžios pusę ir piktinosi, jog šis pripažinimas yra tik dalinis. Socialdemokratų frakcijos seniūnas Zigmantas Balčytis pasiūlė konservatoriams-krikdemams atsikratyti „opozicionierių“ vaidmens ir suvokti, kad yra atsakingi už Lietuvos ūkį.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos seniūnas Valentinas Mazuronis iš tribūnos moralizavo, jog valdantieji visiškai negirdi nei opozicijos, nei suinteresuotų visuomenės grupių teikiamų pasiūlymų.

„Mes pažiūrėkime, kokius žodžius mes išgirdome pirmiausia po penktadienio įvykių. Tai ir užsienio plaukuotos rankos, tai ir nelemtieji rusakalbiai, tai ir opozicijos niekšingos pinklės, oligarchų sąmokslas. Galų gale, girti chuliganai ir jedinstvininkai. Negirdėjome tik vieno dalyko: mes suprantame ir pasižiūrėsime į veidrodį“, - kalbėjo „tvarkietis“.

Pasak V. Mazuronio, premjeras bei Seimo pirmininkas turėtų būti arba atstatydinti, arba patys atsistatydinti, nes jų elgsena stato užtvaras politikų dialogui su visuomene.

Socialdemokratas Vytenis Andriukaitis nepagailėjo kritikos ir Seimo pirmininkui Arūnui Valinskui individualiai, nes riaušių penktadienį jis neatšaukė pietų su Norvegijos parlamento vadovu ir nesusitiko su protestuotojais. Arogancijos išraiška socdemas vadino ir A. Valinsko pasisvaidymus apie tai, kad parlamentarai turėtų imti pavyzdį iš jo ir atsisakyti didžiosios dalies savo atlyginimo.

„Žinot, kaip sakoma: pigus pirmininkas - prastas pirmininkas, ir atvirkščiai, prastas pirmininkas – pigus pirmininkas“, - sakė V. Andriukaitis.

Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas, kalbėdamas iš tribūnos, taip pat sakė esąs nusivylęs, kad po riaušių visi kalba tik apie tai, ar policija dirbo gerai, ar blogai, kiek žalos padaryta, kaip liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas gavo į galvą kiaušiniu. Pasak V. Uspaskicho, reikia kalbėti apie tai, kad prie Seimo įpykę atėjo tuos pačius konservatorius-krikdemus ir kitus valdančiuosius rinkę gyventojai.

„Štai atėjo jūsų rinkėjai daužyti langus jums“, - sakė „darbiečių“ lyderis ir pridūrė, kad jeigu esami valdantieji apie dabar daromas reformas būtų kalbėję prieš rinkimus, valdžion nebūtų patekę.

L.Graužinienė: vyrai nėrė į krūmus

Viena Darbo partijos lyderių Loreta Graužinienė padarė išvadą, kad taikus mitingas į riaušes virto iš dalies ir dėl to, jog valdžios vyrai nėrė į krūmus, o ministrų kabinete, išskyrus krašto apsaugos ministrę Rasą Juknevičienę, moterų daugiau nėra.

„Kai jūs tvirtinot Vyriausybę, aš tikrai neklydau sakydama, kad joje per mažai moterų. Tai parodė gyvenimas: vyrai pačioje sunkiausioje situacijoje iš karto nėrė į krūmus – nei vienas ministras neišdrįso išeiti kalbėtis su žmonėmis“, - sakė L. Graužinienė.

Parlamentarė sakė besižavinti Seimo pirmininko pirmąja pavaduotoja, konservatore Irena Degutiene, kuri riaušių išvakarėse susitiko su profesinių sąjungų atstovais, bei Finansų ministerijos sekretore Ingrida Šimonyte, susitikusia su mitinguotojais, nors ji yra valdininkė ir to daryti neprivalėjo.