Už tai, kad nuo šių metų vasario 1 d. iki gruodžio 31 d. parlamentaro atlyginimas į rankas siektų 7 tūkst. Lt, balsavo 113 parlamentarų, 2 Seimo nariai susilaikė ir niekas nebalsavo prieš.

Valstybės biudžetui tai sutaupys kiek daugiau nei 2,2 mln. Lt.

A. Valinsko siūlymą – mažinti 50 proc. - parėmė tik 36 Seimo nariai, 15 buvo prieš ir 50 parlamentarų susilaikė. Kadangi balsavusių prieš ir susilaikiusiųjų buvo daugiau nei balsavusių už, tai parlamento vadovo pataisa laikoma atmesta.

„Čia tikrai yra Seimo narių, kurie gali susimažinti 50 proc. Yra tokių, kurie galėtų dirbti ir už 1 Lt. Ir netgi yra tokių, kurie mielu noru primokėtų, kad tik čia galėtų būti. Bet ar mes į tokius įstatymų leidėjus orientuojamės? Tikrai yra žmonių, kuriems Seimo nario atlyginimas yra pagrindinės jų pajamos, jų šeima ir vaikai gyvena iš šio atlyginimo“, - vienas pirmųjų diskusijoje kalbėjo liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas.

Politikas, kuris priklauso valdančiajai daugumai, be kita ko, apgailestavo, kad seniūnų sueigoje antradienį ryte Seimo pirmininkas net neužsiminė, kad siūlys algas sumažinti perpus, o vėliau vienašališkai ėmėsi viešųjų ryšių akcijos.

Politikai varžėsi, kas labiau įsiteiks tautai

Iš ryto parlamentarų ketinimai susimažinti savo algas buvo įstrigę, nes opoziciniai socialdemokratai valdančiuosius nutarė pamokyti: netikėtai išgirdę Seimo pirmininko pasiūlymą algas susimažinti ne 15 proc., o per pusę, socdemai nutarė sudaryti sąlygas šį siūlymą įregistruoti teisės aktų nustatyta tvarka, kad parlameno vadovo kalbos neliktų tik kalbomis.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui, liberalui Kęstučiui Glaveckui pristačius pagrindinį siūlymą, kuriuos Seimo narių algos į rankas šiems metams sumažėtų nuo 8,2 tūkst. Lt į rankas iki 7 tūkst. Lt, socialdemokratai paprašė žodžio ir pasiūlė pertrauką. Taip buvo pasielgta todėl, kad dar prieš šio klausimo svarstymą Seimo pirmininkas rėžė kalbą ir lyg tarp kitko pareiškė ateityje siūlysiąs, kad parlamentarų algos sumažėtų perpus.

Dėl šios priežasties opoziciniai „darbiečiai“ bei socialdemokratai pareiškė norintys sudaryti sąlygas parlamento vadovui įregistruoti savo siūlymą – esą kam balsuoti dėl 15 proc. sumažinimo, jeigu galima iškart balsuoti dėl pusės algos nurėžimo.

Seimo pirmininkas žodį įvykdė ir pataisą užregistravo, o opozicija, nors ir nevieningai, bet ėmė kritikuoti valdančiuosius, mat šie, išskyrus Tautos prisikėlimo partijos (TPP) frakcijos narius, A. Valinsko siūlymo algas mažinti 50 proc. neparėmė.

„Labai keista girdėti iš krikščionių demokratų, kad jie nenori solidarizuotis su tauta ir dalintis krikščioniškai“, - po balsavimo piktinosi „darbietė“ Loreta Graužinienė.

Savo ruožtu Darbo partijos lyderis, milijonierius Viktoras Uspaskichas didžiadvasiškai pareiškė, kad jis mato prasmę balsuoti tik už tokį teisės aktą, kuris parlamentarams paliks tik 800 Lt algą, o esą visi kiti svarstymai yra beverčiai.

Tuo tarpu jau po visų balsavimų liberalcentristas Vytautas Bogušis įspėjo 36 už A. Valinsko pataisą balsavusius parlamentarus, jog jie moraliai įsipareigojo atsisakyti didesnės dalies darbo užmokesčio, nei visi kiti Seimo nariai. Pasak V. Bogušio, užteks kvailinti tautą ir vaizduoti geruolius prieš žiniasklaidą bei gyventojus.

Siūlyta algas mažinti ir teisėjams

Svarstymų metu pasiūlyta atitinkamai algas sumažinti ir teisėjams, nes jeigu atėjo sunkmetis, tai esą jis atėjo visiems, o ne tik paprastiems gyventojams ar Seimo nariams. Socialdemokratas Algirdas Sysas priminė, jog praėjusios kadencijos pabaigoje Seimas padidino algas Valstybės saugumo departamento (VSD) darbuotojams, grąžino anksčiau nurėžtus pinigus daliai teisėjų.

A. Sysas siūlė teikti visą paketą teisės aktų pataisų, kuriomis algos mažėtų ne tik parlamentarams, bet ir visų grandžių teisėjams. Pasak parlamentaro, siūlymas algas mažintis ne 15 proc., o 50 proc., prives prie to, kad ateityje net paprastas valstybės tarnautojams uždirbs daugiau, nei Seimo narys.

„Dabar aš šitą akciją matau taip, kad kas daugiau įdės į valstybės biudžetą ir nusiims nuo savęs, nusirengs ir atiduos į tą bendrą krūvą“, - sakė A. Sysas, pabrėžęs, kad Seimo pirmininkas užsiiminėja pigiu populizmu.

Jam antrino ir „tvarkietis“ Julius Veselka. Jo teigimu, sutaupyti galima atsisakius Valdovų rūmų, „apkarpius“ valdymo išlaidas bei atsisakius naujų ministerijų, pavyzdžiui Energetikos ministerijos, kūrimo: „Galima net milijardą litų sutaupyti sutvarkius valstybės valdymą“, - sakė J. Veselka, sutikęs su 15 proc. algos mažinimu.

DELFI primena, kad praėjusį ketvirtadienį Konstitucinis Teismas konstatavo, jog sunkmečiu parlamentarai laikinai gali susimažinti algas, nors formaliai įstatymai ir ankstesni Konstitucinio Teismo sprendimai to nenumato. Tačiau Seimo nario darbo užmokesčio sumažinimas nesusijęs išlaidomis parlamentinei veiklai, už kurias atsiskaitoma atskira tvarka.

Kaip žinoma, ankstesnis Seimas pernai lapkritį, prieš pat baigdamas kadenciją, sumažino lėšas, skiriamas parlamentinei veiklai, tačiau pakėlė parlamentarų atlyginimus. Anksčiau parlamentarai gaudavo 4,6 tūkst. Lt atlyginimą neatskaičius mokesčių, dar apie 8,5 tūkst. Lt sudarydavo lėšos transportui, ryšiams, kanceliarinėms prekėms ir pan. Šios išlaidos nebuvo apmokestinamos, taip pat nebuvo aiškios tvarkos, kaip turi būti už jas atsiskaitoma.

Po praėjusių metų lapkritį priimto sprendimo Seimo nariams priklausė maždaug 11 tūkst. Lt atlyginimas neatskaičius mokesčių. Į rankas tai sudarė 8,2 tūkst. Lt. Parlamentinei veiklai parlamentarai dar gauna po 3,8 tūkst. Lt.

Po siūlomo sumažinimo 15 proc. atlyginimas „ant popieriaus“ sieks 9,2 tūkst., į rankas – 7 tūkst. Lt.

Remiantis pateiktu projektu, darbo užmokestis mažinamas ir Vyriausybės nariams. Pagal ankstesnę tvarką eilinis ministras „ant popieriaus“ gavo 13,3 tūkst. Lt, į rankas – 10,1 Lt.

Po sumažinimo ministrų alga „ant popieriaus“ sieks 11,3 tūkst. Lt, į rankas – 8,5 tūkst. Lt.

Atlygį žadama mažinti ir Lietuvos europarlamentarams.