Į žuvusius ir sužeistuosius vadavusius žmones rėžėsi ugniagesių mašina. Tik per stebuklą tragiškos lemties išvengė Panevėžio apskrities viršininkas Viktoras Trofimovas. Kelionė iš Vilniaus aplinkkelyje ties posūkiu į Kauną jam irgi baigėsi kraupia avarija.

Žuvo pareigūnai

Du žuvusieji – per pirmąjį eismo įvykį nukentėjusiųjų gelbėti atskubėję Panevėžio rajono poliklinikos Greitosios medicinos pagalbos skyriaus darbuotojai Raimundas Juknevičius ir Rimantas Drebickas. Kelionė paskutiniąja tapo ir į komandiruotę vykusiems Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos vyriausiesiems tyrėjams Žilvinui Beržanskui ir Laimiui Zakarkai. Pirminiais duomenimis, didžiausias avarijos kaltininkas – pūga, vakar kone 80 procentų šalies kelių pavertusi neišvažiuojamais.

Pirmojo signalo apie kraupią nelaimę policijos pareigūnai sulaukė apie 11.10 val. Laikinai Panevėžio rajono policijos komisariato viršininko pareigas einantis Gintautas Misiūnas informavo, kad budėtojai gavo anoniminio pranešimą apie Panevėžio aplinkkelio 7-ajame kilometre susidūrusius du lengvuosius automobilius „Škoda Octavia“ ir „Chrysler“. Juose esą gali būti sužalotų žmonių. Apie nelaimę iš karto buvo informuota greitosios medicinos pagalbos tarnyba ir Priešgaisrinė apskrities gelbėjimo valdyba.

Pirminiais duomenimis, „Chrysler“ važiavę žmonės nenukentėjo, tačiau susidūrimas buvo mirtinas abiem „Škoda Octavia“ važiavusiems Policijos departamento darbuotojams. Gruodžio 30-ąją iš Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato į Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybą dirbti perėjęs trisdešimt trejų metų Ž.Beržanskas žuvo įvykio vietoje, drauge važiavęs nuo praėjusių metų spalio toje pačioje darbovietėje dirbantis metais jaunesnis jo kolega L.Zakarka buvo nugabentas į Panevėžio apskrities ligoninės reanimaciją. Nukentėjusysis po avarijos išgyveno vos keletą valandų – maždaug 14.30 val. kolegoms buvo pranešta apie jo mirtį. Policijos departamento atstovai patvirtino, kad abu pareigūnai važiavo iš Vilniaus į Šiaulius darbo reikalais.

Tačiau jaunų vyrų gyvybių pareikalavusi nelaimė nesibaigė. Kai medikai bandė pagelbėti suknežintos „Škoda Octavia“ keleiviams, apie 11.25 val. į pirmosios avarijos sūkurį rėžėsi gaisrininkų automobilinė cisterna.

Kaltė – ir sniegui

Į eismo įvykį skubėję ugniagesiai gelbėtojai nenukentėjo, tačiau nevaldoma tapusi jų sunkiasvorė mašina mirtinai sužalojo nelaimės vietoje medikėms pagelbėjusius Greitosios medicinos pagalbos automobilių vairuotojus R.Drebicką ir R.Juknevičių.

Gaisrinė cisterna kliudė ne tik medikų automobilį, bet ir įvykio vietoje stovinčio, apie pirmąją avariją pranešusio vyriškio „Audi 80“ bei ukrainiečių vairuojamą mikroautobusą „Renault“, kuriame važiavo trys suaugusieji ir penki vaikai. Pirminiais duomenimis, nė vienas iš poilsinės kelionės namo vykusių Ukrainos piliečių smarkiai nenukentėjo, tačiau trims vaikams medikų pagalbos prireikė.

Dėl įvykio Panevėžio rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Jį kuruoja ir jam vadovauja Panevėžio miesto apylinkės prokuratūra. G.Misiūno teigimu, pirminė, labiausiai tikėtina nelaimės versija – subjuręs oras, pūga ir slidi kelio danga.

„Kol kas daugiau pasakyti sunku, nes vyksta ikiteisminis tyrimas, tragedijos priežastys aiškinamos. Žinoma tai, kad ir nelaimės vietoje buvusių medikų, ir ugniagesių gelbėtojų automobiliai buvo su įjungtais signaliniais švyturėliais, „Škoda Octavia“ važiavę pareigūnai segėjo saugos diržus. Viena iš pagrindinių avarijos priežasčių – slidi kelio danga, dėl sniego, pūgos susidaręs prastas matomumas. Todėl kreipiuosi į visus gyventojus su prašymu atidėti keliones, jei jos nėra būtinos. Kol kas didelė kelių dalis apipustyta, nenuvalyta, todėl važiuoti labai pavojinga“, – sakė laikinasis Panevėžio rajono policijos komisariato viršininkas.

Vairuotojas – patyręs

„Sekundės“ kalbintas Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Arūnas Tautkevičius tvirtino, kad dėl nelaimės sukrėsti visi tarnybos darbuotojai. Pasak jo, tokio skaudaus įvykio, kai gelbėtojai mirtinai sužaloja kitus gelbėtojus, neatmenama ir veikiausiai nėra buvę.

Anot A.Tautkevičiaus, gaisrininkų cisterną vairavo trisdešimt vienerių metų Ramūnas S. Įvykio vietoje viršininkui su į kraupią avariją patekusiu pavaldiniu pakalbėti nepavyko – šoką patyręs ugniagesys po policijos pareigūnų apklausos buvo nugabentas į ligoninę.

„Ramūnas turi 12 metų vairavimo stažą, beveik tiek pat laiko dirba mūsų tarnyboje, vadinasi, yra patyręs. Dėl jo kvalifikacijos neabejoju – turime daug jaunesnių ir mažiau patyrusių vairuotojų. Žinau tiek, kad privažiuojant avarijos vietą reikėjo lenkti šalia stovintį sunkiasvorį vilkiką. Kaip supratau, ugniagesiai dar net gerai nematė eismo įvykio vietos, nes itin pustė, buvo prastas matomumas. Dėl slidžios kelio dangos mašina ėmė slysti ir tapo nevaldoma“, – sakė ugniagesių vadas.

Pareigūno teigimu, kol kas laukiama avarijos tyrimo rezultatų, nuo jų priklausys, ar cisterną vairavęs gaisrininkas galės toliau eiti savo pareigas.

„Jeigu paaiškės, kad ugniagesys vartojo alkoholį ar psichotropines medžiagas, mūsų sprendimas bus aiškus. Tačiau 101 procentu esu įsitikinęs, kad to nebuvo, nes pas mus vyksta patikros. Neapsakomai gaila ne tik žuvusiųjų, bet ir mūsų darbuotojo. Jis patyrė didžiulę psichologinę traumą. Veikiausiai avarija yra tiesiog labai skaudi nelaimė, tragedija, tai gali atsitikti bet kuriam vairuotojui. Nežinau, kaip Ramūnas atsigaus, ar bus pakankamai stiprus psichologiškai, bijom, kad ko nors sau nepasidarytų. Abejoju, ar dar kada ugniagesys norės sėsti prie tarnybinės mašinos vairo. Todėl nesinori daryti jokių išankstinių sprendimų, kad kiti kolegos vairuotojai taip pat to nepradėtų vengti“, – kalbėjo A.Taukevičius.

Panevėžio apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko teigimu, gaisrininko vairuota mašina yra viena naujausių ir patikimiausių tarnybinių, pagerinto pravažumo automobilių, pritaikytų važiuoti bet kokiais keliais. Sunkiasvorėje mašinoje įtaisyta ir gelbėjimo, ir gesinimo darbams reikalinga įranga.

Gelbėtojai tapo aukomis

Per pūgą gelbėti į eismo nelaimę patekusių žmonių atskubėjusios dvi Panevėžio rajono poliklinikos greitosios pagalbos brigados – du vairuotojai ir dvi medikės – traukdami nukentėjusiuosius iš nuolaužų krūva virtusių automobilių patys tapo aukomis. Kitų gyvybes gelbėję žmonės nesuspėjo pamatyti jų link nesustabdomai slystančio ugniagesių sunkvežimio.

Panevėžio rajono poliklinikos Greitosios medicinos pagalbos skyriaus felčerė Vitalija Alešiūnienė vakar negalėjo atsigauti nuo kolektyvą pribloškusios tragedijos.

„Mūsų brigados į įvykio vietą nuvažiavo sėkmingai, paskambinę pranešė, kad kviesčiau gelbėtojus, ir ryšys nutrūko“, – nesutramdydama ašarų paskutinį pokalbį su kolegomis prisiminė V.Alešiūnienė.

Iškvietusi gelbėtojus medikė, palikusi dispečerinėje budėti kolegę, pati su paskutiniu, ketvirtuoju, GMP ekipažu išvyko į nelaimės vietą.

Pasak V.Alešiūnienės, pakeliui dar sutiko į miestą su sužalotuoju grįžtantį greitosios pagalbos automobilį, o mėsmale virtusiame aplinkkelyje medikė išvydo ilgai persekiosiantį vaizdą. Į eismo įvykį anksčiau už kolegas atskubėjęs greitosios pagalbos vairuotojas 50-metis Raimundas Juknevičius ant kelio gulėjo jau uždengtas balta drobule. Kraujo klane sužalota galva gulinčio kito ekipažo vairuotojo 48-erių Rimanto Drebicko gyvybė dar pulsavo. Menkai kvėpuojantį kolegą medikai tikėjosi išplėšti iš mirties nagų, tačiau į greitosios pagalbos automobilį įkelto vyriškio gyvybė užgeso.

Medikų pagalbos prireikė ir sutuoktinių porą iš Ukrainos bei tris jų vaikus gelbėjusiai rajono poliklinikos GMP slaugytojos padėjėjai 46-erių Reginai Šaduikienei. Moteriai šiandien bus operuojamas žastas.

Kartu buvusi jos kolegė felčerė Rasa Ragažinskienė po patirto šoko gydosi namuose – moteriai įtariamas galvos smegenų sutrenkimas.

Smūgis bloškė į pusnį

Tik per plauką tragiško likimo išvengęs kraupaus įvykio liudininkas 20-metis panevėžietis Darius Lapinskas pasakojo važiuodamas aplinkkeliu išvydęs kelyje susidūrusius du lengvuosius automobilius. Vaikinas iškvietė medikus, o atskubėjus dviem rajono poliklinikos greitosios medicinos pagalbos brigadoms kartu su jų vairuotojais ir medikėmis puolė gelbėti sumaitotuose lengvuosiuose automobiliuose įkalintus nukentėjusiuosius.

Penki besidarbuojantys gelbėtojai nespėjo pamatyti į juos lekiančio ugniagesių sunkvežimio. Į gelbėtojų būrį įsirėžęs sunkvežimis D.Lapinską nubloškė į pusnį, į šoną liko nutrenkta ir felčerė R.Ragažinskienė. Pašokęs vaikinas dar spėjo nuo kelio nutraukti ugniagesių automobilio parblokštą slaugytojos padėjėją R.Šaduikienę. Padėti greitosios vairuotojams nebesuspėjo.

Greitosios darbas nesutriko

Rajono poliklinikos Greitosios medicinos pagalbos skyrius vakar negalėjo atsigauti po patirto sukrėtimo.

„Visi verkiame, net vyrai. Abu vairuotojai buvo nuostabūs, nuoširdūs, bet kur ir bet kada padėdavo. Dirbo iš visos širdies ir buvo tikrai komandos žmonės. Visas kolektyvas juos tik geru žodžiu gali minėti “, – kalbėdama apie žuvusius kolegas ašarų negalėjo sulaikyti skyriaus vyriausioji felčerė Vida Vienžingienė.

R.Juknevičius rajono GMP skyriuje vairuotoju dirbo nuo 2007-ųjų rugsėjo. Jo žuvęs kolega R.Drebickas – nuo 2006-ųjų balandžio.

Našlaičiais liko du jau suaugę R.Juknevičiaus sūnūs ir R.Drebicko moksleivė paauglė dukra. Pasak V.Vienžingienės, įvykusi tragedija rajono GMP darbo neparalyžiavo – buvo iškviesti ir tądien poilsiavę žmonės.

„Mūsų pareiga – teikti pagalbą kitiems. Kad ir kas mums patiems įvyktų, privalome išvažiuoti į iškvietimus“, – teigė V.Vienžingienė.

Viena felčerė, grįžusi iš tragedijos vietos ir dar neatsigavusi nuo šoko, tepraėjus vos dešimčiai minučių išskubėjo į kitą iškvietimą.

Rajono poliklinikos vyriausiojo gydytojo pavaduotojos Stanislavos Glembockienės teigimu, per pastaruosius dvidešimt metų mirtino nelaimingo atsitikimo rajono poliklinikoje nėra buvę. „Aplinkybės ir likimas – žuvo išvažiavę gelbėti kitų“, – kalbėjo S.Glembockienė.

Išgelbėjo vairuotojo patirtis

Kai straipsnis jau buvo parengtas spaudai „Sekundę“ pasiekė informacija apie nelaimę krauju pasruvusiame aplinkkelyje. Vakar vakare, važiuodamas iš Vilniaus apskrities viršininkas V.Trofimofas nusprendė apžiūrėti skaudžios tragedijos vietos. Aplinkkelyje, ties posūkiu į Kauną, į kelią staiga išvažiavo sniego valytuvas. Tarnybinį apskrities administracijai priklausantį automobilį vairavęs vairuotojas persirikiavo į kitą juostą. Stabtelėjusią mašiną užkliudė vilkikas. Automobilis nulėkė nuo kelio.

„Tik vairuotojo profesionalumo dėka likome gyvi“,- po nelaimės „Sekundei“ sakė V.Trofimovas. Avarinę situaciją sukėlęs sniego valytuvas iš avarijos vietos nuvažiavo, nė nestabtelėjo ir apskrities administracijos automobilį kliudęs vilkikas. Pasak viršininko, suknežintas mašinos galinė dalis. Jis tapo neberemontuotinu.

Vaizdą įvykio vietoje nufilmavo pro šalį važiavęs DELFI.TV žiūrovas