Jis visų pirma skirtas “Vilniaus prekybai”, kurios vadovai ne kartą yra užsiminę, jog Nemuno saloje norėtų pastatyti “Akropolį”.

Vyksta nepaskelbtos varžybos

Tarp Vilniaus ir Kauno vyksta nepaskelbtos varžybos, kuriam miestui Vyriausybė suteiks paramą planuojamo sporto ir pramogų komplekso statybai. Naujajame komplekse ketinama surengti 2007 metų Europos vyrų krepšinio čempionato finalą.

“Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas nuolat pabrėžia: ieškokite investuotojų, pradėkite darbus. Jei matys, kad kažkas nuveikta, parems. Todėl turime nesnausti ir kuo greičiau parinkti konkrečią vietą rūmams, parengti dokumentaciją, projektus ir susirasti jų įgyvendinimu suinteresuotus verslininkus”, - Kauno dienai” sakė Seimo narys kaunietis Kęstutis Kriščiūnas. Pasak socialdemokrato, labiausiai verslininkus dominanti vieta Kaune yra Nemuno sala.

Paskubėti kauniečius turėtų skatinti ir vilniečių aktyvumas, tikina Seimo narys. Sostinėje Europos krepšinio čempionatui tinkančius sporto rūmus norėtų statyti bendrovė “Ogmina”, Šarūnas Marčiulionis ir Kūno kultūros ir sporto departamentas.

Reikalingi “skruzdžių takai”

Kaunietis architektas Eugenijus Miliūnas yra parengęs naujų sporto rūmų maketą, kuris praėjusių metų pabaigoje demonstruotas į savivaldybę sukviestiems verslininkams. Galimi investuotojai buvo įtikinėjami, kad geriausiai naująjį objektą būtų statyti šalia rytinės Kauno ribos ties magistrale Vilnius - Klaipėda.

“Atsitrenkėme į skepticizmo sieną, - reziumavo K.Kriščiūnas. - Verslininkai pageidauja, kad toks objektas būtų kuo arčiau miesto centro”.

“Statyti rūmus už miesto ribų - verslininkams nepatrauklus sumanymas. Juk pagrindiniai jų lankytojai bus kauniečiai”, - aptariant projektą kalbėjo “Vilniaus prekybos” plėtros vadovas Mindaugas Marcinkevičius. Jis pabrėžė, kad investuotojams reikalingi vadinamieji “skruzdžių takai”, tai yra maksimaliai judrūs rajonai. Kaip viena tokių vietų Savivaldybėje vykusiame pasitarime ir buvo paminėta Nemuno sala.

Pabrėžia palankią situaciją

Nemuno salos patrauklumą ir perspektyvumą vizitų Kaune metu ne kartą yra pabrėžęs premjeras A.Brazauskas. Būtent ši aplinkybė ir skatina socialdemokratus įgyvendinti drąsų planą.

“Dėl galimų sporto rūmų Vilniuje ar Kaune statybos sudaryta speciali vyriausybinė darbo grupė, kuriai vadovauja socialdemokratas vidaus reikalų ministras Juozas Bernatonis. Jis labai palankiai vertina su Nemuno sala susijusius planus. Todėl turime išnaudoti tinkamą situaciją ir iškovoti Kaunui labai svarbią Vyriausybės paramą”, - aiškino K.Kriščiūnas.

“Pasiūlymą investuotojams dėl Nemuno salos” išplatinęs Kauno mero patarėjas R.Rabačius nuogąstauja, kad, socialdemokratui Giedriui Donatui Ašmiui neišlikus meru, svarbaus projekto įgyvendinimas gali imti strigti. “Vis dėlto tikiuosi, kad nugalės ne partiniai interesai, bet rūpinimasis miesto ateitimi”, - kalbėjo mero patarėjas. Jis priminė “Vilniaus prekybos” atstovų perspėjimus: jei Kaunas neįsileis investicijų į Nemuno salą, “Akropolis” gali būti pastatytas kitame mieste.

Prireiks naujų tiltų

R.Rabačius jau turi pertvarkytos Nemuno salos detaliojo projekto matmenis. Jame sporto rūmai numatyti kaip viena iš “Akropolio” dalių. Greta ketinama įrengti vieno arba dviejų aukštų automobilių stovėjimo aikšteles, kuriose tilptų apie 3 tūkst. automobilių.

Į salos teritoriją reikėtų nutiesti mažiausiai du naujus tiltus - po vieną pėstiesiems ir automobiliams. Gali būti, kad vienas tiltas sieks H.ir O.Minkovskių gatvę. Tai būtų pagrindinis įvažiavimas į salą. Dideliu privalumu laikoma tai, kad sala pėsčiųjų taku sujungta su pagrindine miesto gatve - Laisvės alėja.

Teigiama, kad visas prekybos ir sporto kompleksas turėtų užimti apie pusę salos teritorijos. “Nereikia galvoti, kad, pasirašius sutartį su verslininkais, miestui projekto įgyvendinimas nieko nekainuos. Salos infrastruktūrą (tiltus, privažiavimus ir pan.) reikės statyti už miesto lėšas”, - pabrėžė mero patarėjas.

Projekto propaguotojams daugiausiai rūpesčių kelia menkai išvystytas netoli salos esančių kelių tinklas. “Atidarius naująjį M.K.Čiurlionio tiltą, situacija pagerėjo. Tačiau padėtis iš esmės pasikeis tik tada, kai bus sutvarkyti naująjį tiltą ir Veiverių gatvę jungiantys keliai”, - sakė R.Rabačius.