Latvijos pakrančių apsaugos laivo įgula neslepia nuostabos pasakodami apie beveik tris paras be maisto ir gėlo vandens ant akmeninio bangolaužio praleidusius lietuvius.

Esą ketvirtadienį po vidurnakčio gavo pranešimą, kad ten gali būti žmonių.

Pareigūnai nuplaukė prie bangolaužio. Gyvųjų ieškojo apie pusvalandį. Molo gale pastebėjo iš tamsos išnyrančius vyrą ir du vaikinus. Visi permirkę, du iš jų be batų.

„Jie buvo sušalę, išbalę, permirkę. Jau galvojo, kad jų niekas nebesuras. Kai mes pasirodėme, pamatėme, kad žmonės apsidžiaugė. Suprato, kad viskas bus gerai“, – sako pakrančių apsaugos katerio kapitonas Gaitis Grinas.

46-erių vyras, 22-ejų metų jo sūnus ir 20-metis jaunuolis parplukdyti į krantą, sušildyti ir pamaitinti. Pasak Latvijos pareigūnų, lietuviai atsigavo ir pradėjo kalbėti tik po pusantros valandos. Esą tikino jachtą pirkę Švedijoje ir prieš kelias dienas išplaukę į Klaipėdą. Prie Liepojos krantų užklupo audra.

„Jie pasakojo, kad plaukė iš Gotlando salos į Klaipėdą. Užgeso variklis ir jų jachtą sudaužė“, – sako Latvijos pakrančių apsaugos katerio bocmanas Janis Valaika.

Audra nevaldomą jachtą bloškė į bangolaužį ir sudaužė. Laivas nuskendo per kelias minutes. Žmonės išsigelbėjo. Pagalbos kurį laiką kvietėsi prožektoriumi, bet nusėdo akumuliatorius. Paskui, kad atkreiptų dėmesį, sugadino molo signalinį šviestuvą. Tačiau gedimo niekas nepastebėjo, nes per audrą laivai neplaukė. Ant molo lietuviai išgyveno beveik tris paras, nevalgė, gėrė vandenį iš lietaus balų.

Pasak Latvijos pareigūnų, išgelbėtiems lietuviams iškviesti medikai, bet jų pagalbos nukentėjusieji atsisakė. Tą pačią dieną išvyko į Lietuvą. Apie incidentą informuoti Latvijos teisėsaugininkai. Tiriama, ar jachta nebuvo pavogta.