Anot savivaldybės pranešimo, objekte nesureguliuotas fontano srovės vientisumas ir tolygumas, kaip ir nesureguliuota granitinio paminklo ir himno stiklinės plokštumos apšvietimo sistema.

Dėl minėtų trūkumų lazerinio apšvietimo įrengimai žiemos sezonui jau išmontuoti.

Anot pranešimo, lazerio patalpa turi būti atskirta nuo kitų patalpų, patalpoje turi būti įrengtos pertvaros apsaugoti lazerius nuo mechaninių pažeidimų. Pažymėta, kad lazerių patalpoje ties vandens surinkimo vamzdžiu drėksta sienos.

Eksploatacijos metu taip pat pastebėtas didelis trūkumas – po stikline monumento dalimi renkasi šiukšlės ir lapai – reikėtų įrengti šiukšlių „gaudyklę“.

Vilniaus miesto meras Juozas Imbrasas ir Savivaldybės Miesto ūkio departamento vadovai ketvirtadienė V. Kudirkos aikštėje esančio fontano nebaigtus darbus ir atliktų darbų trūkumus aptarė su labdaros ir paramos fondo Vinco Kudirkos vardui įamžinti atstovais.

Savivaldybės Miesto ūkio departamentui pavesta artimiausiu metu pasirūpinti išoriniu statinio apšvietimu tamsiu paros metu. Susitikime taip pat pažymėta, kad skiriamas nepakankamas dėmesys objekto saugumo užtikrinimui. Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui pavesta sugriežtinti kontrolę – neleisti paminklo pjedestalu važinėtis riedutininkams.

Fondo atstovai tikisi, kad V. Kudirkos paminklo visas projektas – ir fontano apšvietimo sistema, ir bronzinė V. Kudirkos skulptūra ant jau sumontuoto pjedestalo – bus baigtas ateinančiais metais, o oficialus paminklo atidarymas planuojamas gegužę.

DELFI jau skelbė, kad aikštėje kol kas stovi tik pirmoji paminklo dalis - postamentas ir varpinė. Antrąją dalį - bronzinę giesmės autoriaus skulptūrą – buvo tikimasi pastatyti šiemet rudenį.

Tuomet ir buvo planuojamas oficialus paminklo atidarymas.

Paminklo V. Kudirkai statymą Vilniuje inicijavo 2000 m. specialiai tam susibūręs labdaros ir paramos fondas.

Prie skulptūros darbuojasi du menininkai - klaipėdietis skulptorius Arūnas Sakalauskas ir architektas Ričardas Krištapavičius.

Skulptūra kainuos apie 3,5 mln. litų. 1,5 mln. litų jau yra skyrusi Vyriausybė, 1 mln. litų - sostinės savivaldybė. Pinigus labdaros fondui aukojo ir pavieniai asmenys, įvairios organizacijos. Vyriausybė yra žadėjusi skirti dar vieną milijoną litų.