Rusijos sostinėje tualetus prižiūri ir pinigus iš klientų ima garbesnio amžiaus moteriškės. Paprastai jos klientų lūkuriuoja įsitaisiusios vienoje biotualeto kabinų. Mažesniuose Rusijos miestuose, kaip antai Krasnojarske, pigesnės ir tualetų paslaugos. Čia paslauga kainuoja 10 rublių – apie 1 Lt.

„Man atrodo, iki tokio reikalo dar nepriaugome. Lietuvoje labai aukštas vandalizmo lygis – per savaitę pavagiami arba sudeginami 2-3 tualetai. Palikti tokį tualetą mieste be priežiūros – baisiai didelė rizika“, - paklaustas, ar tualetų nuomos sistema pasiteisintų Vilniuje, DELFI sakė bendrovės „Toi - Toi sanitarinės sistemos" pardavimų vadovas Mindaugas Vaičikauskas.

Minėta bendrovė laimėjusi konkursą teikti biotualetų nuomos ir aptarnavimo paslaugas Vilniaus miesto savivaldybei. Biotualetai statomi galinėse viešojo transporto apsisukimo aikštelėse. Biotualetais daugiausia naudojasi vairuotojai, tačiau į juos užsukti galima ir keleiviams ar praeiviams.

M. Vaičikausko teigimu, problema ta, kad biotualetai vagiami, deginami ir kitaip niokojami. Maskvos praktika bandyta taikyti Palangoje, Trakuose ir kituose miestuose, tačiau ji esą nepasiteisino.

Biotualetai statyti su automatinėmis spynomis – tualetų durys atsidarydavo įmetus vieno lito monetą. Tačiau biotualetai buvo niokojami, o apie 1000 Lt. kainuojantys aparatai, į kuriuos metamos monetos, išplėšiami.

„Be to, žmonės nelabai nori mokėti. Jeigu kur šalia yra nemokamas viešasis tualetas, žmonės būtinai pasinaudos juo“, - kalbėjo pašnekovas.

Tualetų įrengimą stabdo ir paveldosaugininkai

M. Vaičikauskas mano, kad Vilniuje nepasiteisintų ir žmonių, už paslaugą renkančių pinigus, samdymas. Mat Maskvoje gyvena 12 milijonų, o Vilniuje – tik apie 600 tūkstančių gyventojų. Bendrovės atstovas spėja, kad Vilniuje dienos apyvarta iš biotualeto tebūtų apie 100 Lt. Šių pinigų turėtų pakakti mokesčiams, darbuotojui, tualeto nuomai, aptarnavimui, cheminėms priemonėms, vairuotojui ir kt. Be to, vieno biotualeto vertė siekia 1000 eurų (apie 3500 Lt).

Sostinės savivaldybės Miesto ūkio departamento direktoriaus pavaduotojo Antano Mikalausko teigimu, stacioanarūs biotualetai dėl savo išvaizdos ir kitų ypatybių sostinėje nėra tinkami. Čia tiktų prie miesto kanalizacijos tinklų prijungti, tinkamai įrengti mokami tualetai. A. Mikalauskas tikino, kad tokiems tvirtai suręstiems tualetams nebūtų baisūs net chuliganų, vandalų veiksmai.

Tačiau, anot jo, tokių tualetų statymą itin sudėtinga suderinti su Kultūros vertybių ir apsaugos departamentu - dėl šios priežasties vėluoja 4 transporto laukimo paviljonų su juose integruotais kanalizuotais tualetais įrengimas.

DELFI primena, kad Vilniuje veikia 11 savivaldybei priklausančių kanalizuotų viešųjų tualetų, iš kurių 5 apmokestinti: Bazilijonų, B. Radvilaitės gatvėse, Lukiškių aikštėje, Vokiečių g., Konstitucijos pr. Tualetai Brolių, Maironio, Olandų, Pamėnkalnio, Kauno, M.K. Čiurlionio gatvėse – nemokami.