Kitas konservatorių atstovas, Užsienio reikalų komiteto (URK) narys Emanuelis Zingeris apkaltino valdančiuosius socialdemokratus, visų pirma – šio komiteto pirmininką Justiną Karosą susitarimo laužymu.

Pirmadienį URK nusprendė siūlyti Seimui grąžinti iniciatoriams tobulinti nutarimo „Dėl padėties sprendžiant SSRS okupacijos žalos atlyginimo klausimus“ projektą. Antradienio už tai balsavo 40 parlamentarų, prieš – 14, susilaikė 2. Tarp nepritarusiųjų tokiam raginimui buvo tik Tėvynės sąjungos ir Liberalų sąjūdžio frakcijų nariai.

Kaip vėliau aiškino vienas iš projekto iniciatorių A. Stasiškis, tekstas buvo neaštrus, aptartas su įvairių institucijų atstovais, bet galiausiai jam buvo uždegta raudona šviesa. Anot parlamentaro, toks nurodymas buvo atneštas iš Vyriausybės kuluarų.

„Iš dugno kyšo purvinos, nešvarios uodegos, eina kvapelis negeras. Po kelių minučių giedosime himną. Iš ko tyčiosimės?“ – baigiantis antradienio posėdžiui ir pavasario sesijai kolegų retoriškai klausė A. Stasiškis.

Savo ruožtu E. Zingeris tvirtino, esą J. Karosas anksčiau buvo pritaręs projektui, tačiau vėliau savo nuomonę pakeitė. „Susitarimas buvo sulaužytas, - tvirtino URK narys. – Kažkas įvyko prieš paskutinį balsavimą. Visi jau buvo sutarę, kad tai yra bendras projektas, kad mūsų ramus, neradikalus pareiškimas yra geriausias atsakas į Dūmos pareiškimą“.

Galiausiai A. Stasiškis nebeišlaikė: „Išeinu iš posėdžio, nes negaliu tyčiotis iš himno“.

Kaip šio posėdžio išvakarėse žurnalistams sakė J. Karosas, nutarimo projektą nuspręsta grąžinti tobulinti, nes „jame yra daug dalykų, kurie kartoja senus dalykus, nieko naujo negirdime“.

Pernai rudenį parengtu projektu opoziciniai konservatoriai siūlė Seimui, be kita ko, įpareigoti Vyriausybę parengti žalos Lietuvai atlyginimo problemos sprendimo strategiją ir sudaryti konkrečių veiksmų planą.

SSRS okupacijos žalos atlyginimas jau ne vienus metus kelia galvos skausmą Lietuvos diplomatams ir politikams. 1992 m. piliečiai visuotiniame referendume pritarė, kad būtų atlyginta Lietuvos žmonėms bei Lietuvos valstybei padaryta žala.

2000 m. priimtu įstatymu Vyriausybė buvo įpareigota sudaryti derybų su Rusija delegaciją. Tuomet buvo paskaičiuota, kad Lietuvai per okupaciją buvo padaryta 20 mlrd. JAV dolerių (pagal tuometinį kursą – 80 mlrd. Lt) žala.