K. Nikulino (Michailovo) skundą dėl esą nepagrįsto suėmimo pratęsimo išnagrinėjęs Apeliacinis teismas pabrėžė, kad neišnyko Baudžiamojo proceso kodekse (BPK) numatyti suėmimo pagrindai. Neskundžiamoje nutartyje teisėjas Kęstutis Jucys pažymėjo, kad pagal pareikštus įtarimus buvusiam omonininkui gresia labai griežta bausmė, todėl į laisvę paleistas K. Nikulinas (Michailovas) galėtų pasislėpti nuo teisėsaugininkų.

Apeliacinis teismas pažymėjo, kad Medininkų žudynių byla yra ypač sudėtinga, kadangi ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl septynių Lietuvos pareigūnų nužudymo bei pasikėsinimo nužudyti dar vieną pareigūną.

„Nusikaltimui buvo iš anksto pasiruošta, jis padarytas kruopščiai slepiant nusikalstamos veikos pėdsakus bei įrankius. Byloje yra keturi įtariamieji, visi jie yra užsienio valstybių piliečiai, į Lietuvą atvyko siekdami padaryti nusikaltimą ir iškart po jo iš Lietuvos išvyko. Užsienio valstybėse taip pat gyvena dauguma tyrimui svarbių liudytojų, todėl atliekant procesinius veiksmus būtinas bendradarbiavimas su kitų valstybių teisėsaugos pareigūnais“, - teigiama teismo nutartyje.

Vilniaus apygardos teismas prieš mėnesį K. Nikulinui (Michailovui) kardomąjį kalinimą buvo pratęsęs tik dviem mėnesiams, nors ikiteisminį tyrimą atliekanti Generalinė prokuratūra prašė įtariamąjį suimti trims mėnesiams.

„Teismas atkreipia dėmesį, kad pagrįstas manymas dėl įtarimo padarius K.Nikulinui (Michailovui) inkriminuojamą nusikaltimą turi būti sukonkretintas pagal byloje surinktus objektyvius įrodymus", - tąkart nutartyje pabrėžė teisėja Teresėlė Kazlauskienė.

Svarstant klausimą dėl suėmimo buvęs omonininkas pabrėžė, kad nors ir tarnavo SSRS Vidaus reikalų ministerijos Ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) grupėje „Delta 1", tačiau per savo gyvenimą nėra nužudęs nė vieno žmogaus. „Mano sąžinė švari", - teisme kalbėjo įtariamasis.

Jis tikino, kad teismo proceso dėl Medininkų žudynių galėtų laukti Lietuvoje. Jo žmona jau yra išnuomojusi butą Vilniuje. Tiesa, teismas į šį prašymą neatsižvelgė.

Praeityje du kartus teistas ir ne kartą administracine tvarka baustas, Rygos autobusų parke vairuotoju dirbęs 40 metų K. Nikulinas (Michailovas) ir dar du omonininkai Aleksandras Ryžovas bei Andrejus Laktionovas priklausė Česlavo Mlyniko vadovaujamai SSRS Vidaus reikalų ministerijos Ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) grupei „Delta 1". Jie įtariami dalyvavę žudynėse Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje.

Vienas įtariamųjų – A. Ryžovas šiuo metu yra sulaikytas Rusijoje dėl priklausymo organizuotai nusikalstamai gaujai bei jos galimai įvykdytų plėšimų. Galutinio sprendimo Rusija dar nėra priėmusi, tačiau jau rengia ekstradicijos dokumentus.

Generalinės prokuratūros prokuroras Rolandas Stankevičius ketvirtadienį sakė, kad Lietuva jau yra gavusi iš Rusijos „tarpinius atsakymus", tačiau dar neaišku, koks galutinis sprendimas bus priimtas.

Tuo tarpu vienas iš K. Nikulino (Michailovo) advokatų Arūnas Marcinkevičius teigė, kad Generalinei prokuratūrai ketvirtadienį įteikė prašymą sušvelninti įtariamajam skirtą kardomąją priemonę. Gynėjas viliasi, kad buvusiam omonininkui bus skirtas namų areštas.

Sausio 28-ąją į Vilnių iš Rygos atvežtam K. Nikulinui-Michailovui buvo paskelbtas pranešimas apie įtarimą ir jis buvo apklaustas kaip įtariamasis.

K. Nikulinas-Michailovas beveik prieš septyniolika metų Medininkų žudynių dieną buvo Lietuvoje. Įtariamasis Rygoje buvo sulaikytas praėjusių metų lapkričio 28-ąją.

DELFI primena, kad Generalinės prokuratūros įtarimuose K. Nikulinui (Michailovui) nurodyta, jog Č. Mlynikas parinko nusikaltimo vykdytojus – K. Nikuliną (Michailovą), A. Ryžovą ir A. Laktionovą. Jiems buvo įsakyta nužudyti Medininkų poste dirbančius pareigūnus. Susitarimui milicininkai pritarė.

Vykdydami šį įsakymą ir susitarimą, milicininkai automobiliu UAZ atvyko prie Medininkų muitinės teritorijos ir 1991-ųjų liepos 31-ąją, apie 5 val., užpuolė pareigūnus ir, veikdami bendrai, iš trijų tyrimo nenustatytų šaunamųjų ginklų (dviejų 7,62 mm kalibro Kalašnikovo konstrukcijos automatų su garso slopintuvais, 9 mm kalibro Makarovo pistoleto arba Stečkino automatinio pistoleto ) tyčia šovė ne mažiau kaip 16 šūvių Medininkų muitinės poste dirbantiems pareigūnams.