ŽŪM nuomone, dabar taikant 5 proc. PVM lengvatą šviežiai ir atšaldytai mėsai bei žuviai, o nuo 2009 m. – ir vaisiams bei daržovėms, pieno sektorius būtų diskriminuojamas, jei jam ir toliau būtų taikomas įprastinis 18 proc. tarifas.

Finansų viceministras Valentinas Miltienis trečiadienį po Vyriausybės posėdžio atkreipė dėmesį, kad per metus valstybė į biudžetą už pieno produktų PVM surenka apie 200 mln. Lt.

„Kieno sąskaita mes tai kompensuosime? Aš suprantu, yra rinkimų metas, visi nori kuo daugiau gerų žinių pranešti tautai, bet yra kita medalio pusė – mes visi turime mąstyti ne tik apie biudžeto išlaidas, bet ir apie pajamas", - teigė jis.

V. Miltienis nemano, kad sumažinus mokesčius pieno produktams parduotuvių lentynose kainos pasikeis.

„Jos vis tiek ištirps, kažką pasiims prekybininkas, kažką pasiims gamintojas, kažką pasiims transportininkas", – tvirtino finansų viceministras.

DELFI primena, kad dar pernai Valstybės kontrolė, atlikusi auditą, nustatė, kad didžiausią naudą dėl sumažinto PVM tarifo gauna ne prekių ar paslaugų vartotojai, bet tokias prekes ir paslaugas teikiančios įmonės.

„Lengvatinio PVM tarifo taikymas nėra efektyviausia priemonė prekių ir paslaugų kainoms mažinti, pasiūlai ir paklausai didinti. Šie tikslai galėjo būti pasiekti ir kitomis priemonėmis, pavyzdžiui, mažinant bendrą PVM tarifą, didinant realias gyventojų pajamas ar kitais būdais", – tąkart pranešime spaudai cituota valstybės kontrolierė Rasa Budbergytė.

Įvairias PVM lengvatas peikia beveik visi be išimties Lietuvos analitikai, ragindami jas keisti subsidijomis įvairioms visuomenės grupėms. Statistikos departamento duomenimis, Lietuvos šalies gyventojų išlaidų struktūroje maisto produktai sudaro didžiausią dalį – 39 proc.

Šiuo metu skaičiuojama, kad Lietuvoje maisto produktų kainos sudaro 60-70 proc. Europos Sąjungos vidurkio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją