Jie kartu su valdžios atstovais ir kitais analitikais trečiadienį surengę apvalaus stalo diskusiją pripažino, kad daugumą kovos priemonių anksčiau buvo paminėjusi ir pati Vyriausybė.

Kovoje su infliacija siūloma automatiškai neindeksuoti darbo užmokesčio ir socialinių išmokų, neprisiimti ilgalaikių atlyginimų didinimo įsipareigojimų.

Viena iš priemonių įvardijama ir tolesnė griežta bankų kreditavimo politika, valdžios institucijos raginamos subalansuoti biudžetą, jo neperžiūrėti metų viduryje, mažinti valstybės skolą ir vykdyti griežtą fiskalinę politiką.

Gyventojams patariama taupyti

Raginama didinti našumą valstybiniame sektoriuje, sudaryti geresnes sąlygas užsieniečiams įsidarbinti Lietuvoje, o paprastiems gyventojams patariama prisiminti taupymą.

„Visos lengvatos, kurios skatina vartojimą, yra iš principo ydingos. (...) Taupymas prasideda tada, kai neišleidi“, – trečiadienio spaudos konferencijoje sakė „Hansabanko“ Finansų tarnybos vadovas Tomas Andrejauskas.

„Gyventojai turi suvokti, kad kainų augimo tendencija ne visada bus tokia, todėl nereikia padaryti pagrindiniu rūpesčiu to, kaip šiandien išleisti pinigus. Deja, kartais tai jaučiasi. Taupumas yra labai svarbu ir tai turi suvokti visi“, – kolegai antrino LLRI prezidentas Remigijus Šimašius.

Nors ir abejojama, ar Seimo rinkimams rudenį besirengiantys politikai imsis nepopuliarių priemonių, tačiau, plano rengėjų teigimu, siūlomų priemonių reikia imtis ne artimiausiu metu, bet daugumos jau reikėjo imtis vakar.

„Mes laikomės nuostatos, kad šiandien tai reikia daryti ir jokiu būdu nelaukti. Aišku, suprantame politinį ciklą ir politines realijas, artėjančius rinkimus, politinę situaciją, kai susitarti Seime gali būti labai sudėtinga (...) Mūsų tikslas pateikti tas priemones, kurias reikia padaryti“, – spaudos konferencijoje sakė R. Šimašius.

Apie lengvatų naikinimą kalbėjo pernai

Plano rengėjai ketina jį perduoti Vyriausybei ir pripažįsta, kad dokumente pateikti siūlymai 70 proc. sutampa su anksčiau ministrų kabineto rengtais antiinfliaciniais planais.

Dar pernai gruodį finansų ministras Rimantas Šadžius pripažino, kad šių metų pirmąjį ketvirtį siūlys svarstyti lengvatos būsto kreditams ribojimą ir prailginti terminą, kuriam nepraėjus nuo uždarbio už parduotą nekilnojamąjį turtą tektų mokėti mokesčius.

Šiuo metu visi gyventojai, pirkdami būstą pasiskolinę pinigų iš banko gali pasinaudoti gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvata, leidžiančia deklaruojant pajamas susigrąžinti dalį sumokėtų palūkanų.

Trečiadienio spaudos konferencijoje premjero patarėjas Mantas Nocius tvirtino, kad Finansų ministerija rengia reikiamas pataisas, tačiau lieka neaišku, kada jos bus priimtos.

DELFI primena, kad metinė kovo infliacija buvo 11,3 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją