Penktadienį prokurorai G. Kazakui skyrė rašytinį pasižadėjimą neišvykti, taip pat jis įpareigotas tris kartus per savaitę registruotis policijoje.

Neabejojama, kad prokurorai teismo prašys G. Kazaką nušalinti nuo jo pareigų savivaldybėje.

Lukiškių kalėjimo vartai G. Kazakui atsivėrė penktadienio popietę, nes prieš savaitę Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjas nepatenkino Vilniaus apygardos prokuratūros prašymo ir įtariamajam nepratęsė suėmimo.

Ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Gedgaudas Norkūnas šią nutartį apskundė, nes baiminosi, kad konservatorių Vidą Urbonavičių papirkti bandęs politikas gali pasislėpti nuo tyrėjų ir teismo.

Be to, prokuroras pažymėjo, kad mėnesiui suimtas Miesto plėtros komiteto pirmininko pavaduotojas atsisako padėti išaiškinti nusikaltimus – ikiteisminio tyrimo metu neduoda jokių parodymų.

Pasak prokuroro, politikas laikėsi konspiracijos, be to, įtariamas padaręs ne vieną nusikaltimą. „Jis gali daryti poveikį liudytojams bei paslėpti bylai reikšmingus dokumentus ar daiktus", - prokuroras pabrėžė, kad iš Lukiškių išleistas frakcijos seniūnas gali pasislėpti nuo tyrėjų bei teismo.

Tačiau šie argumentai įtikino prokuratūros skundą dėl kardomosios priemonės pratęsimo nagrinėjusios Vilniaus apygardos teismo teisėjos Teresėlės Kazlauskienės. Ji mano, kad prokuratūra nepateikė jokių įrodymų, kodėl G. Kazakas turėtų būti toliau laikomas suimtas. Esą prokurorai nepateikė duomenų, kad politikas gali bėgti ar slėptis nuo pareigūnų.

G.Kazakas: nesiruošiu bėgti

G. Kazakas irgi tikino, kad neketina paveikti liudytojų bei daryti naujų nusikaltimų. „Nesiruošiu nei įtakoti, nei bėgti, turiu du mažamečius vaikus, darbą ir prašau suėmimo nepratęsti", - teisme sakė G. Kazakas.

Kad jis atsisako duoti parodymus, paaiškėjo tik penktadienį nagrinėjant prokuratūros skundą.

„Jis pasirinko tokią gynybinę poziciją, mes manome, kad šiuo metu ji yra geriausia", - sakė politiko gynėjas Ipolitas Nekrošius. Pasak jo, G. Kazakas parodymus žada duoti tik teisminio proceso metu – kai bus baigtas ikiteisminis tyrimas ir teismas spręs jo kaltės klausimą.

Tik apie 16 val. iš Lukiškių kalėjimo paleistas G. Kazakas nesileido į kalbas su žurnalistais. "Tvarkietis" tepasakė, kad teigiamai vertina teismo nutartį jį paleisti į laisvę. Sėdęs į advokato vairuojamą automobilį sostinės tarybos narys išvyko į namus.

DELFI primena, kad G. Kazakas įtariamas bandęs papirkti ir kartą papirkęs konservatorių V. Urbonavičių.

G. Kazakas per V. Urbonavičių bandė paveikti privatizavimo komisijos narę Birutę Galinienę dėl sprendimo, susijusio su „Rubicon group" valdoma bendrove „Lazdynų būstas" priėmimo. Už palankų sprendimą konservatoriui buvo pažadėtas 10 tūkst. litų kyšis, tačiau greičiausiai jis nebuvo sumokėtas.

Be to, kyšis buvo žadamas ir už tai, kad V. Urbonavičius paveiktų B. Galinienę sprendžiant bendrovės „Corpmanagement" prašymą dėl daugiau kaip dviejų milijonų litų mokėjimo atleidimo.

Partijos „Tvarka ir teisingumas" narys G. Kazakas V. Urbonavičiui balandžio 22-iąją viename butų Kalvarijų gatvėje yra davęs 50 tūkst. litų už tai, kad šis pereitų į G. Kazako kuriamą nepriklausomą frakciją. Be to, konservatoriui buvo siūlomas ir vicemero postas ir 150 tūkst. Lt kyšis.

G. Kazakas įtariamas V. Urbonavičiui kyšį siūlęs tris kartus. Su juo tarybos narys derybas pradėjo dar praėjusių metų rugsėjo pabaigoje. Kyšininkavimo byloje įtarimus prokurorai yra pareiškę ir sostinės vicemerui Evaldui Lementauskui. Jam pirmadienį teismas skyrė suėmimą mėnesiui, tačiau šią nutartį politikas apskundė.

Įtarimus dėl bandymo papirkti V. Urbonavičių prokurorai yra pareiškę ir buvusiam Seimo nariui Audriui Butkevičiui.