Šaltinių savivaldybėje teigimu, opozicija sukurpusi planą, kaip be didelės rizikos pamėginti nušalinti miesto valdžią nuo pareigų: iš pradžių interpeliaciją ketinama skelbti vicemerui E. Lementauskui, o sėkmės atveju, tomis pačiomis jėgomis nepasitikėjimas būtų pareikštas ir miesto merui J. Imbrasui.

Pasitreniruoti su vicemeru reikia tam, kad interpeliacijos rengėjai būtų tikri dėl balsų daugumos ir, nesėkmės atveju, nesuteiktų merui „neliečiamybės“ visiems metams.

Renka parašus

DELFI kalbinti opozicinių Tėvynės sąjungos (TS) bei Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) frakcijų seniūnai apie rengiamą perversmą atvirauti nenorėjo.

„Negaliu pasakyti nei taip, nei ne. Mūsų frakcija nieko neorganizuoja, mes nesam interpeliacijų iniciatoriai. Aš negaliu kalbėti už kitas frakcijas“, - sakė naujasis konservatorių seniūnas Raimundas Alekna. Tačiau jis patikino, kad anksčiau įvardinti frakcijos nariai – Vilius Navickas ir Stasys Šedbaras – lieka potencialiais kandidatais į mero postą.

„Nenorėčiau komentuoti. Ten vieną dieną vieni, kitą dieną jau kiti renka (parašus – DELFI), aš sakiau, kad pasirašysiu, kai jau bus (surinkta pakankamai parašų – DELFI)“, - teigė LiCS frakcijos vadovas Algimantas Vakarinas.

DELFI žiniomis, siekdama nuversti dabartinę miesto valdžią, opozicija tariasi ne tik tarpusavyje, bet mėgina užsitikrinti ir socialdemokratų (LSDP) palaikymą. Šioje frakcijoje pastaruoju metu nėra vieningos nuomonės, kaip toliau elgtis savivaldybės taryboje.

E.Lementauskas: palaukime posėdžio

„Kalbų apie valdžios pakeitimą girdžiu nuo pat kadencijos pradžios, tačiau jos visada likdavo tik kalbomis. Tačiau dabar, kai konservatoriai nustūmė į šalį savo sąrašo lyderį Kęstutį Masiulį, nenustebčiau, jei valdžios bus siekiama bet kokia kaina, nepaisant jokių principų“, - DELFI ketvirtadienį teigė E. Lementauskas.

Jo teigimu, frakcija nekantriai laukia kitos savaitės tarybos posėdžio, nes „reikia priimti daug svarbių miestui sprendimų“.

Pagal savivaldos įstatymą, meras ir jo pavaduotojai netenka savo įgaliojimų prieš terminą, jeigu už nepasitikėjimą jais balsuoja ne mažiau kaip pusė visų tarybos narių. Tačiau jeigu sprendimas atleisti merą ar jo pavaduotoją nepriimamas, šį klausimą pakartotinai svarstyti galima tik po metų.

Tam, kad klausimas dėl nepasitikėjimo būtų pradėtas svarstyti taryboje, reikia surinkti mažiausiai trečdalį tarybos narių parašų.

Vilniaus miesto savivaldybės taryboje – 51 narys. Valdančiąją koaliciją sudaro 12 narių skaičiuojanti frakcija „Tvarka ir teisingumas", Lietuvos socialdemokratų (6) ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (6) frakcijos.

Nepriklausoma frakcija turi 4 narius.

Opozicijoje dirba Liberalų ir centro sąjunga (9), Tėvynės sąjunga (10) ir Liberalų sąjūdžio atstovai (4). Tiesa, dalis pastarųjų neretai palaiko valdančiuosius.