Sunkvežimiui užtvėrus kelią, pietinio aplinkkelio statybvietėje pasirodė pats sąmyšio sukėlėjas L.Rožukas, vytele ragindamas arklį ir rikiuodamas aplink savo namą gausų smalsuolių būrį.

„Labai gaila spūstyje užstrigusių žmonių. Nežinau, kodėl automobilis sustojo“, – nematomą ašarą demonstratyviai nubraukė verslininkas. Tiesa, iškart pridūrė, jog automobilis bus patrauktas, jeigu meras Juozas Imbrasas sumokės jam 600 tūkst. litų namui perkelti. Naujo sklypo namui pasistatyti raitelis teigė nebenorįs.

Piketuoti – irgi darbas

Dar prieš atvykstant L.Rožukui, apie pusę aštuonių ryto, prie statybininkų priėjo vyriškis. Jis skundėsi nesuprantąs, kodėl „šeimininkas“ liepė čia atvažiuoti.

„Visai išprotėjo. Dirbome sau ramiai, tai dabar liepė atvažiuoti čia ir laukti, net nežinau ko“, – guodėsi žmogus. Paprašytas prisistatyti, jis išsigando: „Ką jūs, iš darbo išmes. Nerašykite tik nieko.“

Maždaug po valandos prie namo susirinko keliolika plakatą „Ne klerkų atkatams!“ laikančių žmonių. Statybos objekto apsaugos darbuotojams paprašius pasišalinti iš statybvietės, piketuotojai pareikalavo pateikti dokumentus. Vienas iš „šeimininko“ atsiųstųjų apsaugininkų netgi išdrįso paklausti, ką šie stadione veikia. Išgirdęs lakonišką atsakymą „dirbam“, pritariamai linktelėjo: „Ir aš dirbu.“

Stengiasi neerzinti

Pagal esamus įstatymus visuomenės naudai gali būti pasisavintas tik žemės sklypas. Statinys negali būti nupirktas, nebent to pageidautų pats savininkas. Šia įstatymo spraga ir naudojasi L.Rožukas, nesutikdamas parduoti aplinkkelio statybai trukdančio namo.

Aplinkkelio statybos darbų vadovas Jurijus Pokladokas tvirtino, kad namas jokiu būdu nebus griaunamas. Įmonė iš savo lėšų netgi samdo apsaugą, kad pats šeimininkas ko nors jam nepadarytų.

„Kadangi šeimininkas nesutinka atsiimti kompensacijos už namą, pakoregavome statybos planą. Dabar šalia statysime keturių metrų aukščio garsą izoliuojančią sieną. Kad nebūtų vibracijos ir netrūkinėtų pamatai, polių nekalame, bet juos įgręžiame“, – kaip yra taikomasi prie įnoringo savininko norų, pasakojo J.Pokladokas.

Jis parodė namo kampą, kurio pamatų dalį atskėlė pats savininkas, o vėliau bandė tuo apkaltinti statybininkus.

„Viską nufotografavome. Ir kaip, jūsų nuomone, toks luitas pats galėjo atsidurti po metaline tvora?“ – rodydamas ranka į įvykio vietą, klausė statybų vadovas. Jis nuogąstauja, kad L.Rožukas gali padegti būstą, todėl nuo šiol namas bus stebimas itin akylai.

Policijai nesipriešino

Praėjus kelioms valandoms po incidento dėl sunkvežimio L.Rožukas policininkų buvo išvežtas į Eismo priežiūros tarnybą ir apklaustas. Jo žirgas liko pririštas prie namo. Vilniaus Eismo priežiūros tarnybos viršininkas Marius Putrimas patvirtino, kad verslininkas pareigūnų veiksmams nesipriešino.

„L.Rožukas yra pas mus. Jeigu bus nustatyta, kad jis specialiai užtvėrė kelią, jam gresia bauda nuo 40 iki 80 litų. Dažniausiai tokia byla tiriama apie savaitę. Šiuo metu yra apklausti įmonės, iš kurios L.Rožukas išsinuomojo automobilį, vairuotojas ir mechanikas. Taip pat apklausime įvykį stebėjusius darbininkus“, – trečiadienį aiškino M.Putrimas.

Esama padėtis netenkina

Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Paluckas tokius verslininko veiksmus vertino kaip šantažą. Jis tvirtino, kad jeigu panašios akcijos kartosis ateityje, bus imtasi administracinio poveikio priemonių.

„Kvietėme jį derėtis. Jis niekaip nereagavo. Jeigu jis planuoja gauti milijonus už savo pastatėlį, tai yra tiesiog juokinga. Nemanau, kad tokiu atveju derybos įvyks. Geranoriškumu iš jo pusės nedvelkia. Kai jau šaukštai po pietų, tada puola su žąsimis ir arkliais po miestą jodinėti. Jeigu tai tęsis ir bus pažeidinėjamos piliečių teisės – bausime“, – apibendrino G.Paluckas.

L.Rožukas – ne vienišas

Statant pietinį Senamiesčio aplinkkelį savivaldybė taip pat susidūrė su kliūtimi. Naujame kelyje, atidarytame dar rugsėjo mėnesį, liko kyšoti verslininko Milvydo Juškausko apleisto namo kampas. Kelias toje vietoje susiaurintas. Tačiau sunkios derybos artėja prie pabaigos. G.Palucko teigimu, savivaldybė įsigijo keliui praplatinti reikalingą sklypą, o artimiausiu metu turėtų būti nugriautas ir darbams kliudantis pastatas.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Lentelių keitimo metas

Ant laiko svarstyklių – trys Lietuvos

Jaunimo laisvalaikis ėmė erzinti merą