Sukėlė nuostabą

Ant Didžiosios gatvės 11-ojo namo stogo atsirado nelegalus priestatas. „Oho, kaip gražu. Inkilas, o gal karvelidė? Kaip kitaip pavadinsi. Tikrai ne stoglangis. Absurdas“, – pamatęs keistą statinį ant Didžiosios gatvės 11-o namo stogo, nuostabos neslėpė savivaldybės Kultūros paveldo centro direktorius Vitas Karčiauskas.

Pirmieji veiksmai, kurių jis pažadėjo imtis – sustabdyti statybas. Ir ėmėsi ieškoti tinkamo kampo nuotraukai, kuri turėtų rastis pranešime apie pažeidimą.

„Pirmiausia tai vertinu kaip nelegalią statybą, kurią galėsiu sustabdyti dviem dienoms. Bandysime nustatyti tikruosius šeimininkus. Vieta žinoma, adresas žinomas, tad surasime juos. Tuomet perduosime medžiagą Kultūros departamentui, Vilniaus teritoriniam padaliniui ir Vilniaus viršininko administracijai“, – bylos eigą dėstė V. Karčiauskas.

Tačiau jis pripažino, kad tokie žingsniai gali nieko neduoti. „Ne dėl to, kad departamento žmonės nenori ar negali dirbti, bet dėl sudėtingos teisinės sistemos.“

Tikina savo teisumu

Nekilnojamojo turto agentūros „Oberhaus“, parduodančios viršutinį namo aukštą drauge su „stoglangiu“, vadybininkas pirkėju prisistačiusį žurnalistą patikino, jog statinys yra visiškai legalus ir atsiradęs prieš daugybę metų.

„Tai vienatūris stoglangis, kuris žiūri į kiemą. Jis irgi priklauso parduodamam pastatui. Su Kultūros paveldu viskas suderinta, dar keturios tokios būdos, tik didesnės, bus į Didžiąją gatvę. Žinoma, jos taip neatrodys, turės būti sulygintos su fasadu, apdengtos keraminėmis čerpėmis, kaip dabar apdengtas stogas“, – aiškino Donatas Volskis.

Apžiūrėjęs statinį V.Karčiauskas pabrėžė, jog tai jokiu būdu ne autentiškas statinys. „Ta mediena nėra sena, geriausiu atveju rudenį padaryta. Vieną žiemą, ne daugiau yra buvusi“, – nustatė jis.

Priemonių kovoti nėra

Šis atvejis Didžiojoje gatvėje – ne vienintelis. Sudarkyta ir šalia esančių 13-o ir 15-o namo autentiška išvaizda. Jau dvejus metus tęsiasi kova dėl Marijui Gelažnikovui priklausančios parduotuvės fasado kolonų. Nors visi teismo procesai yra baigęsi ir statinio „rekonstrukcija“ pripažinta nelegalia, nieko nedaroma. Panaši ir šalia įrengtos parduotuvės padėtis.

Tačiau, pasak Kultūros paveldo centro direktoriaus pavaduotojo Dariaus Daunoro, efektyvių priemonių kovoti su šia blogybe nėra.

„Institucija, kuri vykdo priežiūrą, t. y. apskrities viršininko administracija arba kultūros paveldo departamentas, iš pradžių turi įpareigoti savininkus nelegalius statinius nugriauti. Vėliau galėtų kreiptis į teismą, bylinėtis, bet aš beveik garantuoju, kad tuo nieko nebūtų pasiekta“, – teigė D.Daunoras.

Tai patvirtino ir V.Karčiauskas. Jis tvirtino, jog tokių atveju yra daug, ir teigė nebijąs esamos padėties pavadinti apgailėtina.

„Neteisėtų statybų situacija Senamiestyje nevaldoma. Ir ne tik Senamiestyje, visoje istorinėje Vilniaus dalyje. Ieškome visokių būdų, netgi provokacijų, tačiau rezultato – jokio. Per vieną interviu pasityčiojame iš M.Gelažnikovo siekdami jį išprovokuoti. Aš tikiuosi, kad žmogus įsižeis ir į teismą paduos, bet jam nusispjauti“, – skėsčiojo rankomis V.Karčiauskas ir įvykdytą rekonstrukciją vadino visiška beskonybe.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Šilumininkų nuostoliai smaugia vartotojus;

Laikrodininkas laiko nelauks;

Menas – raktas į nusikaltėlių širdis.