Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo teisėjas Alenas Piesliakas trečiadienį iš esmės nusprendė nagrinėti 38 metų L. Dovidauskienės baudžiamąją bylą, kurioje ją Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra kaltina trukdymu pasinaudoti rinkimų teise bei sukėlus avariją, per kurią nesunkiai buvo sutrikdyta trijų žmonių sveikata.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Gediminas Jukna teismui nurodė, kad socialliberalė praėjusių metų vasario 17 ir 20 dienomis Grigiškių gyventojams pasiūlė po 10 litų už balsą, kurį jie turėjo atiduoti per rinkimus į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą.

Esą moteris suorganizavo septynių žmonių atvežimą į Vilnių, prie Centrinės universalinės parduotuvės.

Po to rinkėjai turėjo eiti balsuoti paštu į miesto savivaldybę, tačiau galimam pažeidimui kelią užkirto policijos pareigūnai. Jie sulaikė už Naująją sąjungą ketinusius balsuoti žmones bei juos papirkti žadėjusią L. Dovidauskienę.

Už balsą žadėjo „apdovanojimą"

Trečiadienį teisme nukentėjusiuoju pripažintas liudijęs Grigiškių gyventojas Ivanas Nagelis pasakojo, kad vasario 20-osios rytą viename Grigiškių bare gėręs alų.

„Į barą atėjo moteris ir paprašė kitą dieną nuvykti prabalsuoti į savivaldybę, - teisme pasakojo I. Nagelis. – Ji sakė, kad neliks skolinga, už tai skirs apdovanojimą. Supratau, kad atsilygins pinigais. Kas man – juk nedirbu, o dar kapeiką už balsą galiu gauti... Ta moteris sakė, kad kuo daugiau gyventojų prabalsuos, tuo bus geriau, todėl balsuoti pasiūliau ir žmonai".

Vyriškis prisipažino net nežinojęs, jog po savaitės bus renkama nauja miesto valdžia. Už ką balsuoti, I. Nagelio teigimu, L. Dovidauskienė nebuvo sakiusi, tačiau jis tikėjosi, jog moteris apie tai informuos prieš pat balsavimą.

Kitą dieną į sutartą vietą prie vienos Grigiškių parduotuvės su žmona nuėjęs vyras bei kiti žmonės buvo įsodinti į automobilius ir nuvežti į Vilnių.

„Tada buvo labai šalta, todėl ta moteris mums pasiūlė užeiti į kavinę išgerti arbatos, bet jos dar nebuvau spėjęs išgerti, kai mus sulaikė policija", - teigė vyriškis.

Jis prisipažino, kad iš kitų kartu važiavusių žmonių sužinojęs, jog reikės balsuoti už numerį 24 ir L. Dovidauskienę – už tai esą buvo pažadėta po 10 litų.

Socialliberalė: „Nesu tokia naivi, kad siūlyčiau pinigų"

Tačiau L. Dovidauskienė neigia, jog siūlė sumokėti už rinkėjų balsus.

„Manau, kad kiekvieno kandidato buvo pareiga agituoti žmones ateiti balsuoti per rinkimus, - teisme sakė L. Dovidauskienė. – Aktyviai dalyvavau partijos veikloje, o prieš rinkimus beveik kasdien susitikinėjau su žmonėmis. Manęs buvo pilna visur - ir parduotuvėse, ir baruose, ir piketuose, ir Gariūnuose – raginau balsuoti".

„Manau, kad žmonės mane neteisingai suprato – jiems sakiau, kad pati su sūnumi gyvenu Grigiškėse, žadėjau rūpintis jų socialine gerove, gatvių sutvarkymu, padėti žmonėms įsidarbinti. Pinigų jiems nesiūliau, tačiau žadėjau, kad jie turės naudos išrinkę mane į Vilniaus savivaldybę. Nesu tokia naivi, kad siūlyčiau balsuoti už pinigus".

Be to, ji neigė, kad su būsimais rinkėjais buvo sutarusi susitikti prie Centrinės universalinės parduotuvės.

„Užėjau čia agituoti žmonių balsuoti, - sakė socialliberalė. – Žmonės neateina į rinkimus, juos reikia paimti už rankos ir nuvesti. Tuo metu prie parduotuvės būriavosi grupelė žmonių, buvo šalta, todėl juos pakviečiau išgerti arbatos. Tačiau netrukus mus sulaikė policija".

Į Šnipiškių policijos nuovadą pristatyta moteris buvo išleista tik maždaug po penkių valandų. Ji tikino bandžiusi susisiekti ir su Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininku Zenonu Vaigausku, tačiau policininkai jai draudė kalbėti telefonu.

„Esu įsitikinusi, kad buvo suvaržyta mano laisvė ir šis sulaikymas pakenkė ne tik mano rinkimų rezultatams, bet ir partijos įvaizdžiui".

Peruką užsidėjo, nes bijojo sušalti

Prokuroro paklausta, kodėl ji buvo sulaikyta pakeitusi įvaizdį – ant galvos užsidėjusi peruką, L. Dovidauskienė atkirto: „Dažnai peruką užsidedu. Ir tądien, ir išvakarėse Užgavėnių šventėje buvau su peruku. Tai darau švenčių metu arba kai labai atšąla. Tą dieną staigiai atšalo".

Socialliberalė taip pat kaltinama 2005-ųjų spalį Plungės rajone sukėlusi avariją, kurios metu sužalojimus patyrė jos sugyventinis, brolis bei sūnus. Moteris su nukentėjusiaisiais buvo susitaikiusi, teismo nutartimi byla nutraukta, tačiau nepraėjus metams po bylos nutraukimo L. Dovidauskienei buvo iškelta byla dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise. Todėl prokuratūra buvo priversta šią bylą atnaujinti.

Byloje dėl rinkimų ilgą laiką teismui nepavyksta apklausti visų nukentėjusiųjų – iš septynių teismui parodymus davė tik keturi. Grigiškių gyventojai teismui patvirtino, jog už balsą jiems buvo siūloma po 10 litų, o moterį jie žinoję iš reklaminių plakatų.

Bylą nagrinėjantis teisėjas A. Piesliakas po nukentėjusiojo ir kaltinamosios apklausų teismo posėdį buvo priverstas atidėti – nuspręsta dar kartą kreiptis į policiją, kad nukentėjusieji būtų atvesdinti į teismą.

Teismas greičiausiai neapklaus vienos nukentėjusiosios moters, nes medikų teismui pateiktoje medžiagoje nurodyta, jog ji serga psichikos liga ir net 21 kartą gydyta ligoninėje.

Už trukdymą pasinaudoti rinkimų teise socialliberalei gresia laisvės atėmimo iki trejų metų bausmė.